ovocné pyré

• Marian
  • Avatar uživatele Marian Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
06. čvn 2022 18:54 #1 od Marian
ovocné pyré vytvořil uživatel Marian
Zdravím všetkých. Chcem sa spýtať na spôsob, ako aplikovať ovocné pyré do pivečka. Ak s tým už má niekto skúsenosť, prosím o info, ako a kedy pridal pyré. Treba ho vmiešať priamo do pivečka, alebo použiť, povedzme, hop spider? Ďakujem za každú radu a informáciu.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
07. čvn 2022 10:35 #2 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma ovocné pyré
Ahoj,
s pivečkem ti neporadím, nicméně pokud bys chtěl někdy uvařit pivo s ovocem, zkus se mrknout na speciální vydání Pivaře Časopis Pivař 6 / 2019 - SPECIÁL PIVO & OVOCE .

Více
08. čvn 2022 10:18 #3 od johny
Odpověděl johny pro téma ovocné pyré
Ahoj Mariane, já o tom uvažuju taky a napadlo mě udělat rozvar z ovoce. Konkrétně třeba z malin, protože chci udělat pšeničné s malinami. Říkal jsem si, že povařím třeba 15 minut maliny, potom vše přecedím a znovu přivedu k varu a nechám dalších 10 minut, aby tam nebylo nic, co by pivo mohlo kontaminovat. Pak bych přidal buďto v horkém stavu na konec chmelovaru a nebo studené během kvašení. Každopádně pokud to vyzkoušíš, budu rád za info. Já dám taky vědět, až bych se do toho pustil :-)

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
08. čvn 2022 16:20 #4 od Marian
Odpověděl Marian pro téma ovocné pyré
Ahoj Johny. Dakujem za spatnu vazbu. Ak vyskusam, dam vediet.Pridat pyre na koniec chmelovaru sa mi zda ako dobry postup, popripade do whirlpoolu. Este riesim otazku, ako pouzit pyre, ak by islo az po burlivej faze kvasenia. Dat ho do muselinoveho sacku na dry hop, alebo ho vmiesat priamo do kvasiaceho pivecka?

Více
08. čvn 2022 17:04 - 08. čvn 2022 17:05 #5 od johny
Dát to do whirpoolu je taky řešení, ale osobně si myslím, že "nejčistší" model bude to dát na konci chmemlovaru, ať máš jistotu z hlediska kontaminace. Navíc když by tomu měl nějak chuťově uškodit var (což si nemyslím), tak bys to zjistil už při tom převáření toho pyré. Samozřejmě je i možnost dát to tam po té prvotní fázi kvašení, jako bys dělal dry hop, ale osobně si troufám tvrdit (třeba mě někdo vyvede z omylu), že je to de facto jedno, kdy to tam dáš:-). Každopádně jak určitě víš, kdybys to tam dával po bouřlivém kvašení, tak to převaření a následné vystydnutí např. pod alobalovou fólií je jistota.
Poslední změna: 08. čvn 2022 17:05 uživatelem johny.

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
08. čvn 2022 20:53 #6 od Marian
Skusim to tam skusobne dat tak 10 min. pred koncom chmelovaru, pri tretom chmeleni. Dufam, ze pyre nestrati varom chut. Este vyriesit mnozstvo, kolko, napriklad, na 25 l mladiny. Stale mi este vrta v hlave otazka, ze pokial by som niekedy vyskusal pyre po burlivej faze, tak ako? Vmiesat na volno do rozkvaseneho piva ?

Více
08. čvn 2022 23:32 #7 od johny

Skusim to tam skusobne dat tak 10 min. pred koncom chmelovaru, pri tretom chmeleni. Dufam, ze pyre nestrati varom chut. Este vyriesit mnozstvo, kolko, napriklad, na 25 l mladiny. Stale mi este vrta v hlave otazka, ze pokial by som niekedy vyskusal pyre po burlivej faze, tak ako? Vmiesat na volno do rozkvaseneho piva ?

Když mluvíš o pyré, myslíš skutečně drcené ovoce? Protože tam bych se bál semínek (např. u jahod) apod. Skutečně bych z toho vycedil jen tekutinu, pokud je to možné. Jaké ovoce máš vlastně na mysli? U umístění pyré do spliky bych se bál, jak se zachová ta ovocná drť - jestli sedne na dno ke kalům a nebo bude plavat na hladině (čekal bych to právě třeba u nějakých semínek). Možná by to šlo sesbírat s dekou na hladině. V každém případě, když ovoce vycedíš, jak říkám a budeš mít jen ovocnou tekutinu, tak tento problém řešit nemusíš:-)

Více
08. čvn 2022 23:57 - 08. čvn 2022 23:58 #8 od johny
Ještě k tomu množství, to je těžko říct, myslím si, že jinak než metodou pokus/omyl to nezjistíš. Záleží nepochybně na typu ovoce a taky tvojí představě. Já mám v plánu na to malinové pšeničné dát půl kila mražených malin, ze kterých udělám právě ten rozvar, který potom přecedím (případně uvařím v pytlíku na chmel. Ještě uvažuji nad variantou pšenice s rozvarem z červeného melounu a máty a chmelení melon huellem :-D. Jen nevím, jak se po uvaření zachová ten meloun, ale to vyzkouším.
Poslední změna: 08. čvn 2022 23:58 uživatelem johny.

Více
09. čvn 2022 09:22 #9 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma ovocné pyré
Kluci, četli jste toho Pivaře (viz můj odkaz hned ve druhé odpovědi)? Tam máte všechny informace jako na stříbrném tácu zpracované lidmi, kteří se ovocným pivům věnují a rozumí jim.

Více
09. čvn 2022 11:08 #10 od johny

Kluci, četli jste toho Pivaře (viz můj odkaz hned ve druhé odpovědi)? Tam máte všechny informace jako na stříbrném tácu zpracované lidmi, kteří se ovocným pivům věnují a rozumí jim.

Ahoj, děkuju za info, nějak jsem to přehlédl, určitě si to přečtu:-)

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
09. čvn 2022 15:23 #11 od Marian
Ahoj Johny. Ohladom toho pyre, chcem vyskusa APA-u s mangovym pyre. Asi to bude naozaj tak, pokus-omyl  Semienka by tam nemali byt, orientujem na ciste pyre, bez cukru a chemie, napr. : www.yummy.sk/ovocne-pyre-mango-1l/

Více
09. čvn 2022 17:32 #12 od johny
Mangová APA zní skvěle. Držím palce a dej vědět jak to dopadlo. Čím budeš chmelit?

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
09. čvn 2022 18:17 #13 od Marian
Pouzijem, samozrejme " americanov", mam dobru skusenost s Amarillom, alebo Citrou, vyrazne citrusy.

Více
24. zář 2022 22:42 #14 od johny
Mariane, jak pivo dopadlo? :-)

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
25. zář 2022 21:26 #15 od Marian
Ahoj johny. V prvom rade sa ospravedlnujem, ze som zabudol dat spatnu vazbu ohladom vysledku. Pyre som vlozil do mladiny 5 minut pred koncom chmelovaru. Vysledok: pivecko je vyrazne ovocne, telo s dzusovitou strukturou, podobne ako NEIPA, no kedze kvasinky "spapali" takmer vsetku fruktozu, tony hruskoveho pyre, ktore som nakoniec pouzil, su ledva citelne. Dochut pivecka je skor trpka. Tento sposob pouzitia pyre uz pravdepodobne nepouzijem. Skor sa v buducnosti budem orientovat na pouzitie pyre do kvasenia po osetreni povedzme vymrazovanim. Mnozstvo pyre bolo 10% z mnozstva mladiny, to znamena z 20 litrov. Zatial sa maj a daj Boh stastia. 

Více
27. zář 2022 09:46 #16 od johny
Ahoj Mariane, děkuji za odpověď, říkal jsem si, jak to dopadlo. Ty pokusy a následná očekávání jsou nejlepší a příště to určitě bud super! :-). Já v neděli dělal Blond Ale a přidal jsem tam květ černého bezu a zatím to chutná fakt super, tak uvidíme:-).

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
27. zář 2022 18:32 #17 od Marian
Ahoj Johny. Ten Tvoj Blond Ale musí byť super, rád by som ochutnal. Ja som si zas poskladal recept na 27% Barley Wine, dám tam aj vanilkový struk a pražený kokos, dúfam, že to bude top pivečko. Maj sa. 

Více
28. zář 2022 14:42 #18 od johny
Ahoj, plán na Tvoje pivo zní taky skvěle. Kdybys měl někdy cestu přes Prahu, rád Ti lahev nebo dvě na ochutnání dám :-)

• Marian
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
28. zář 2022 18:47 #19 od Marian
Ďakujem, Johny.

Moderátoři: novotny.petrJersey