Jodová zkouška

• johny
  • Avatar uživatele johny Autor tématu
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
27. kvě 2022 16:10 - 27. kvě 2022 16:11 #1 od johny
Jodová zkouška vytvořil uživatel johny
Ahoj, prosím o Vaše názory s následující věcí. Celkem jsem uvařil nějakých 8 várek piva. Zezačátku jsem vařil z našrotovaného sladu z obchodu, potom jsem si koupil válcový šrotovník a zhruba od okamžiku, co si slad melu sám (cca 3 várky zpětně) se mi stává, že mi jodový roztok nereaguje na sladinu, resp. na škrob. Abych to zjednodušil - i třeba 10 minut po vystírce, když přidám jodisol, tak se barva vzorku nemění, nezčerná, nezfialoví, zkrátka se tváří jako zcukřený. Až na jednu výjimku mi z toho vždy vylezlo to, co jsem chtěl, ale fakt to nechápu. Slad bych měl mít namletý správně, postup dodržuji a stalo se mi to jak u jednokrokové infuze, tak i vícekrokové infuze. Zrovna dnes vařím pšeničné a zkoušel jsem vzorky po 5 minutách od nasypání škrobu i po konci beta amylázy a jodisol na sladinu zkrátka nereaguje, jako by tam nebyl škrob. 

Tušíte někdo, čím to je? Jinak pokud dojdu k zamýšlenému výsledku, může mi to být de facto jedno, ale nedává mi to smysl. Ještě mě napadá, jestli to nemůže být tím jodisolem, vím že by měl být správně lugolův roztok.

Díky Honza
Poslední změna: 27. kvě 2022 16:11 uživatelem johny.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
28. kvě 2022 10:40 #2 od jtdzordz
Odpověděl jtdzordz pro téma Jodová zkouška
Jodová zkouška se nedělá po vystírce, ale až po zcukření (na konci pauzy na 73°C).
Pokud se ti zdá, že ti to nereaguje, tak si udělej pokus jodisol + našrotovaný slad (nebo mouka) a jodisol + sladina (nebo roztok cukru). Pokud se barvy nebudou lišit, tak je problém v tom jodisolu.

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
28. kvě 2022 13:07 #3 od johny
Odpověděl johny pro téma Jodová zkouška
Čau, díky za příspěvek. To, že se jodová zkouška dělá až po afla amyláze samozřejmě vím, ale asi bych měl doplnit kontext, protože už možná tuším, v čem bude problém. Poslední dvě várky piva mi vyšly výrazně slabší, než měly vyjít. Jedno pivo mělo mít počáteční hustotu 1042 a mělo 1029. Druhé pivo mělo mít 1048 a mělo jen 1036. Včera jsem zjistil, že jsem si blbě namlel slad, protože jak jsem kupoval nový šrotovník a nikde v manuálu jsem nevyčetl, na jakou hrubost se má nastavit, nastavil jsem ho na vyšší hrubost mletí, než měla být (v jednom youtube videu jsem slyšel, že na all in one hrnce by mělo být nějakých 0,045 inche a já měl 0,06 inche - jinak mám tento šrotovník - www.bahnik.cz/srotovnik-na-slad-2-valcovy-p826/ ). Protože jsem měl po první várce podezření, že je něco špatně, zkoušel jsem test na přítomnost škrobu již v počátku, protože jsem chtěl vědět, jestli nemám nějaký blbý slad. Myslím ale, že špatně namletý slad by mohl být tou příčinou, protože jsem četl, že v takovém případě je nižší výtěžnost. Jen bych možná doplnil otázku - kdy by měl být ve sladině již přítomný škrob? Asi hned v průběhu vystírky, ne?

Více
30. kvě 2022 07:45 - 30. kvě 2022 07:45 #4 od TWitko
Odpověděl TWitko pro téma Jodová zkouška
Ad "hrubost mleti" .. osobni muj nazor je, ze jak zminenych 0,045"(1,14mm) tak i 0,06"(1,5mm) je moc nahrubo. Co vim tak obecne doporuceni je na tlousku platebni karty, coz je obvykle 0,85 az 0,9mm (mozna 1mm) ... doporucil bych si vzit starsi platebni kartu a pouzivat pro nastaveni tu. Mchd si dej pozor na utazeni fixacnich sroubu (po nastaveni hrubosti) .. maji tendenci se povolovat a pak se ti to nepozorvane "rozjede" na vetsi tloustku nez jsi chtel .. 

Ta nizka efektivita (a ty rozdily u tebe jsou dost velke) muze byt zpusobena prave tim hrubsim mletim (tedy nejen tim, ale muze to byt jeden z duvodu). Pokud ti to predtim +- vychazelo a zmenilo se to az s novym strotovnikem, pak skoro urcite je to tim. Rekl bych, ze cim jemnejsi mleti bude, tim lepsi (z pohledu efektivity) .. pochopitelne to ma nekde hranice, ktere jsou dane systemem vareni co pouzivas .. aby se to neucpavalo, protekalo, zda a jak moc michas behem rmutovani, dalo se to scezovat atd .. Ono to hodne zavisi na tom jak a v cem varis .. jinou hrubost si muze dovolit ten co vari v hrnci, jinou ten kdo ma AiO typ X a jinou treba ten co ma AiO typ Y .. nepr ja pote co jsem presel z Brewzilly na BrewTools, melu o dost vic najemno, protoze to v tom hrnci nejak zvladnu uridit .. a efektivita rmutovani oproti drivejsku skocila "doslova do  nebe"  

a k te detekci skrobu .. no myslim ze by tam mel byt pochopitelne od zacatku .. ale pokud je namleto moc nahrubo (temer neporuseny obal zrna) a zkousis merit moc brzo (ze se jeste nedostane/nevyplavi do rmutu) pak si dovedu predstavit ze ho "nevidis" .. ale to je jen teoreticka uvaha .. 
Poslední změna: 30. kvě 2022 07:45 uživatelem TWitko.

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
30. kvě 2022 21:59 #5 od johny
Odpověděl johny pro téma Jodová zkouška
Ahoj, mockrát děkuju za odpověď a informace. Já jsem vycházel z tohoto videa (
), jen jsem se bohužel blbě podíval na to nastavovací kolečko a dal to blbě :-D:-D. Hrnec mám tento ( www.expondo.cz/royal-catering-kotel-na-v...lej-casovac-10011963 ) a dle videí, co jsem viděl, tak to funguje stejně jako Brewster Beacon (má to naprosto totožné ovládání i funkce). Až na pár detailů, jako je hadička pumpy o větší objem je to totožné. V každém případě při další várce vyzkouším Tvůj tip.

Moderátoři: novotny.petrJersey