Změna barvy piva během ležení

• prism
  • Avatar uživatele prism Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
18. dub 2021 12:40 #1 od prism
Změna barvy piva během ležení vytvořil uživatel prism
Už jsem se na to ptal jednou vloni, ale pořád mě to trápí. Na vaření piva používáme program GF v tabletu. Zvolíme si nebu vybereme nějaký recept, po zadání sladů nám program vypočítá a zobrazí očekávanou barvu piva, EBC. Po uvaření piva, stočení i vykvašení barva velmi odpovídá očekávanému EBC. Po stočení piva (část PETky, část sklo) a následnému zrání je pivo v PETkách o poznání tmavší než bylo původně. Ve skle se tomu tak neděje, snad velmi nepatrně. Infekci bych asi vyloučil, to by bylo pivo tmavší i ve skle. Takže asi oxidace. Ale proč? Napadla mě jedna taková asi hloupá myšlenka - není možný prostup O2 plastovou stěnou PET lahví?

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
19. dub 2021 07:02 #2 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Změna barvy piva během ležení
Google, vyhledávací výraz „pet lahve oxidace“ a hned první odkaz je na tuto diplomku , kde se na stránkách 65-67 můžeš mimo jiné dočíst:

Dle Obr. 14 - 17, které znázorňují změny sledovaných parametrů v PET obalu, je jednoznačné, že kvalita piva byla velmi negativně ovlivněna ve všech sledovaných parametrech. Tento materiál není vhodný pro dlouhodobé skladování, protože nedisponuje dobrými bariérovými vlastnostmi, což je znázorněné v Obr. 14. Z něj je patrná neustále klesající tendence obsahu koncentrace CO2 po celou dobu sledování experimentu. Tento vliv se projevil při senzorické analýze (viz Tab. 4) v rámci vnímání řízu, kdy pivo nevykazovalo žádoucí perlivý vjem v ústech, což by spotřebitel vnímal jako nevyhovující. Nevhodnou bariérovou vlastností byl také způsoben prostup vzdušného kyslíku dovnitř PET láhve, který podporoval velmi výrazné oxidační reakce, díky nimž vznikaly po celý čas skladování produkty Maillardových reakcí. Ty výrazně zvyšovaly barvu piva, jak je znázorněno v Obr. 15. Barva byla ovlivněna i prostupujícím světlem, které k těmto reakcím přispívalo. Celková intenzita barvy byla zvýšena až o dvě jednotky EBC, což je velký rozdíl, který je postřehnutelný okem a proto se jedná o organoleptický znak, který negativně působí na smysly spotřebitelů.

• prism
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
19. dub 2021 21:01 #3 od prism
Odpověděl prism pro téma Změna barvy piva během ležení
OK, tak je mi to jasný.Přejdu na sklo. Díky moc!!!

Více
30. kvě 2022 07:55 #4 od Zdeněk Š
Odpověděl Zdeněk Š pro téma Změna barvy piva během ležení
Není petka jako petka. Ty hnědé pivařské by měly mít jinou strukturu než flašky od minerálek právě kvůli snížení oxidace. Předpokládám že ta zmíněná diplomka neuvádí jestli při testech byly použité speciální "pivní" petky nebo ne.

• prism
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
30. kvě 2022 15:51 #5 od prism
Odpověděl prism pro téma Změna barvy piva během ležení
Mě měnilo pivo barvu v pivních hnědých PETkách. Od té doby, co stáčím do skelněných lahví 0,75 l mám pokoj.

Moderátoři: novotny.petrJersey