Grain Steeping

• Předák1704
  • Avatar uživatele Předák1704 Autor tématu
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
04. pro 2020 22:11 #1 od Předák1704
Grain Steeping vytvořil uživatel Předák1704
Ahoj , mám dotaz ohledně extrakce speciálních sladů při vaření se sladovým výtažkem. V Pivařce jsem se dočetl o možnosti extrakce ze sladů v zahřáté vodě. Chtěl bych povařit nakuřovaný slad Bruntál a nevím zda tento slad je k této variantě použitelný. Při procházení knihy jsem narazil na str.60, kde je nakuřovaný slad zařazen mezi základní slady (ty prý vhodné pro tuto metodu nejsou) a o kus dál str.66 je zařazen nakuřovaný slad mezi speciální. Tak nevím jestli to mám nebo nemám zkusit. Co se týče množství sladu udává se použít do 15% hmotnosti použitého výtažku.
Tzn.1,7kg výtažku = cca do 255g sladu.
Děkuji za případné odpovědi.
Láďa

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
05. pro 2020 13:32 #2 od JImram
Odpověděl JImram pro téma Grain Steeping
Pro grain steeping jsou vhodné slady, které nemusí projít procesem rmutování, při kterém probíhá přeměna škrobu na cukry.Takže to jsou slady, které neobsahují škrob. Typicky proto, že přeměna na cukr proběhla už při sladování, nebo byl škrob při sladování přeměněn na něco jiného než cukry.
Vhodné jsou především pražené a karamelové slady. Nakuřovaný slad je normální slad (obsahující škrob), pouze byl navíc sušený v kouři. Vhodný proto pro grain steeping příliš není. Já bych se do toho být tebou nepouštěl.

• Předák1704
  • Avatar uživatele Předák1704 Autor tématu
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
05. pro 2020 18:40 #3 od Předák1704
Odpověděl Předák1704 pro téma Grain Steeping
Takže bych mohl zvolit alespoň minirmutování tak jak je popsáno v Pivařce, nebo zvolit vaření přímo ze surovin.
Chtěl jsem obohatit sladový výtažek o ten nakuřovaný nádech z nakuřovaného sladu.
Každopádně děkuji za info.
Láďa

Moderátoři: novotny.petrJersey