Výpočty sypání a sycení

• Polli
  • Avatar uživatele Polli Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
29. čvc 2019 22:18 #1 od Polli
Výpočty sypání a sycení vytvořil uživatel Polli
Zdravím,
potřeboval bych poradit, kde dělám chybu ve výpočtech.
Při výpočtu sypání mi vyšlo, že podle daných sladů by měla mladina o objemu 25l mít hustotu 1,045 (viz. příloha 1 z kalkulačky). Říkám si ok maximálně to bude o trochu silnější, ale výsledek byl 1,058. Takže z plánované 11,5° je 14°. V příloze 1 kalkulačka říká, že při daných sladech o váze 6,5kg by měl výsledek být 1,045. V druhé kalkulačce v příloze 2 se říká, že pro dosažení 1,045 bych měl použít 4,87kg sladu. V jakém výpočtu jsem udělal chybu? Vařil jsem infuzí, jodová zkouška ok.
Dále bych měl dotaz ohledně kvašení a stáčení.
Provedl jsem whirpool za studena, zákvasná teplota 8°C, kvasnice Saflager S-23, kvašeno při 12°C. Nyní po 8 dnech kvašení jsem na hustotě 1,020. Hustoměr se den už nepohnul. Předpokládám, že stočím 23l a budu sytit dextrózou cca.6g na litr(vyz. příloha sycení). Bojím se aby pivo nebylo přesycené a nebyl z toho šumák. Myslíte, že je to ok? Mám s kvašením ještě vydržet?

Předem děkuji zkušeným domovarníkum za odpověď
Polli
Přílohy:

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
29. čvc 2019 23:08 #2 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Re:Výpočty sypání a sycení
Už se to tady ve fóru řešilo vícekrát, stačí ho trošku prohledat. A nebo si přečíst článek, kde je popsán rozdíl mezi efektivitou varny a celkovou výtěžností.

diversity-pivo.blogspot.com/2016/09/piva...ladu-sypani.html?m=1

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Následující uživatel(é) vám poděkovali: Polli

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Moderátoři: novotny.petrJersey