stout - dotaz

• Davis
  • Avatar uživatele Davis Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
20. lis 2017 08:43 #1 od Davis
stout - dotaz vytvořil uživatel Davis
Uvařil jsem svůj první stout (na Vánoce k cukroví) podle receptu v Pivařce. Kvasnice jsem nepoužil Danstar Not., ale Safale US-05. Dle vlastních zkušeností držím teplotu na spodní hranici (18-19°C). OG byla 1045, dnes tj. sedmý den je hustota 1014, což je pořád víc než bych čekal, ale za poslední tři dny klesla pouze o jeden stupeň. Poslední 3 dny je teplota 19-20°C. Zdá se, že hustotu už asi níž nedostanu a nechci pivo nechávat zbytečně dlouho na kvasnicích a uvažuji o stočení. Co mě ale mate ze všeho nejvíc, je souvislá asi půl centimetru vysoká bílá pěna na povrchu. Pivo se zatím nečistí. Mám ještě počkat?, nebo trošku zvýšit teplotu?, opatrně stočit a pěnu nechat? Díky za odpovědi.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
20. lis 2017 08:57 #2 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma stout - dotaz
No jestli je v kvasné nádobě ještě pěna, tak to pořád kvasí. Nechal bych to (na kvasnicích) dva týdny a teprve potom bych začal řešit stáčení (pokud tedy nehodláš stáčet se zbytkovým extraktem).

• Davis
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
20. lis 2017 09:11 #3 od Davis
Odpověděl Davis pro téma stout - dotaz
To nehodlám, přidávám dextrózu. Ale trošku mě to překvapuje na to, že je to jedenáctka. S s-05 bývá obvykle za 5 - 7 dní hotovo. Možná je to i jiným sypáním. Mám to nechat při stávající teplotě?

Více
20. lis 2017 09:21 #4 od grádyš
Já osobně bych do toho asi nevrtal, nezdá se mi, že by's měl nějaký problém.
Nicméně zvýšení teploty o pár stupňů (řekněme na 25°C) v této fázi taky neuškodí - můžeš tomu třeba říkat diacetylová pauza :)
Následující uživatel(é) vám poděkovali: Davis

• Davis
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
27. lis 2017 08:01 #5 od Davis
Uplynulo dalších sedm dní (akt. 14-tý den). Hustota už 10 dní neklesla ani o stupínek a pěna na povrchu je pořád (i když trošku řidší) viz foto. To co jsem dnes ráno koštoval z odměrného válce nebyl vyloženě průšvih, ale myslím že v průběhu týdne chutnalo už i lépe. Nabízí se hned několik začátečnických otázek:
1. Co s tím?
2. Co vlastně ještě může kvasit, když ne cukry? (Vycházím z toho, že hustota už neklesá.)
3. Chyba v postupu? Nevím? (Všechni vypadalo dobře, ale jak říká Murphyho zákon: "Pokud jde všechno podle plánu, někde se musela stát chyba.")
4. Ještě jedna obecná: Jak spolehlivě provést jodovou zkoušku u tak tmavého piva?

Díky za každou fundovanou odpověď.
Přílohy:

Více
27. lis 2017 10:14 #6 od grádyš
To bych už stočil. Možná by neuškodilo nejdřív obrat ten hnědý svinčík plavající na hladině (ale asi to bez pěny nepůjde moc dobře - možná sítkem).

Jodová zkouška se myslím dělá před přidáním tmavých sladů. Za předpokladu, že tmavé slady nedáváš hned do vystírky.

• Davis
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
27. lis 2017 10:34 #7 od Davis
Tak jo, jdu chystat flašky.
Tmavé pivo jsem dělal naposledy minulý rok z výtažku, tam není co zkoušet. Stout jsem dělal ze surovin poprvé a držel jsem se receptu (Pivařka - Black Pearl). Na rozdíl třeba od Jerseyho Oatmealu recept druhé sypání nezmiňuje, takže pražený ječmen tam šel hned na začátku. Chyba?
Dík za odpověď

Více
27. lis 2017 13:06 #8 od grádyš
Chyba? Ne. Jenom to bude chutnat jinak. Ne hůř, ne líp, prostě jinak (obecně bych řekl, že to asi bude víc 'pražené'). No a taky neuděláš jodovou zkoušku :friday:
Následující uživatel(é) vám poděkovali: Davis

Více
23. úno 2019 14:44 - 23. úno 2019 14:46 #9 od ppjirka
Odpověděl ppjirka pro téma stout - dotaz
Teda, jsem překvapen. Já teď vařil Imperial stout a jodovou zkoušku udělal v pohodě, viz foto co jsem fotil pro kámoše, jak se zbarví zkouška za přítomnosti škrobů.

Přílohy:
Poslední změna: 23. úno 2019 14:46 uživatelem ppjirka.

Moderátoři: novotny.petrJersey