Zdravím

• lletro
  • Avatar uživatele lletro Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
16. dub 2017 23:24 #1 od lletro
Zdravím vytvořil uživatel lletro
Chtěl bych se zeptat, jak se to dělá, když mám například ležácký tank 200l a varnu o oběmu 5Ol, kde se to spojuje a jaká může být maximální časová prodleva, když jedna várka trvá celý den to je asi 8h , díky za odpověď Jirka

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
17. dub 2017 00:51 - 17. dub 2017 00:54 #2 od doktor.zaba
Odpověděl doktor.zaba pro téma Zdravím
Uvaříš 4 várky, např. každý den jednu. Každou várku necháš vykvasit ve vlastní nádobě, až dokvasí poslední, tak všechny spojíš přesunem do ležáckého tanku.
To je podle mě řešení, ale jinak se mi to celé zdá jako blbost, vzhledem k množství práce a potřebnému počtu kvasných nádob.
Poslední změna: 17. dub 2017 00:54 uživatelem doktor.zaba.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: lletro

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. dub 2017 20:05 #3 od lletro
Odpověděl lletro pro téma Zdravím
Dík za vysvětlení, ale zdá se mě jednodušší vyrobit jeden větší ležácký tank než 4 menší i na zábor místa v chlaďáku, napíšěš mě, jak to děláš ty ? Myslím velikost varny, spilky a tanku dík.

Více
17. dub 2017 22:51 #4 od doktor.zaba
Objem jednotlivých nádob které používám, odpovídá tomu, abych mohl uvařit 20 l piva. Tedy varna 27l, spilka 30l hrnec a ležení probíhá v pivních flaškách. Zkrátka taková malovýroba pro zábavu, vůbec neuvažuji o ležáckém tanku.

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. dub 2017 23:21 #5 od lletro
Tak to potom ano to beru a kolikrát za měsíc vaříš ? Není mě jasné co potom ty a kamarádi pijete, když zrání trvá dva a více mesíce ;)

Více
17. dub 2017 23:25 #6 od doktor.zaba
Vařím hlavně svrchně kvašená piva. Ta se dají pít při troše fantazie už za týden po uvaření ;)

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. dub 2017 23:36 #7 od lletro
Tak to jo, tak to stíháš hravě vařit

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. dub 2017 23:43 #8 od lletro
Ještě něco, nevadí, když ve velké varně budu vařit malé množství ? Bude se mě špatně dělat kužel z kalů a nebo se nebude dělat vůbec, když bude výška hladiny 20 cm na průměru hrnce metr deset ? Co myslíš ?

Více
18. dub 2017 09:35 #9 od doktor.zaba
S tím kuželem snad problém nebude. Ale můžeš si to vyzkoušet třeba se sypaným čajem v hrnci na sporáku při dodržení stejného poměru výšky hladiny a průměru. Horší je, že budeš mít velký odpar.

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
18. dub 2017 11:30 #10 od lletro
No vidíš chlape, ten odpar mě ani nenapadnul. A to se odpařuje jen voda a nebo i látky ze sladu a vůně a ostatní ? Dalo by se to nějak spočítat a s odparem v budoucnu počítat a dávat třeba více sladu, aby po tom odparu to bylo jak má být a nebo to už je moc složité a překombinované ? :)

Více
18. dub 2017 12:13 #11 od doktor.zaba
Odpar je důležitý, vyprchají při něm nežádoucí látky, ale pokud se odpaří moc, výsledná mladina bude hustější, piva méně a bude silnější. Samozřejmě pokud budeš počítat s velkým odparem a přizpůsobíš tomu množství vyslazovací vody, bude to ok. Chce to vyzkoušet abys zjistil jak tvoje varna bude fungovat. Někde v diskusi jsem četl, že při větším odparu se do mladiny během chmelovaru dá přilít převařená voda, abys dosáhl požadovaného objemu, ale nezkoušel jsem to.

• lletro
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
18. dub 2017 22:09 #12 od lletro
OK, vidíš jak umíš pěkně poradit, hnedle si to píšu do svého deníčku a jsem rád, že se s tím dá něco dělat. To víš, že to pak vyzkouším a uvidíme a nebo se zase s někým kdo to dělá déle poradím, já nevím proč, ale já začínám možná blbě, ale mě to moc baví a proto začínám pivovarem a pak teprve bude první várka a první pokusy a proto se furt na něco ptám co se týká domácího pivovaru, abych něco neudělal blbě a nebo nevymýšlel něco už dávno vymyšlené a odzkoušené a proto bych i přivítal, kdyby tě něco napadlo, co mě říci a poradit při stavbě pivovárku, budu moc rád.

Moderátoři: novotny.petrJersey