voda v Brně

• funky
  • Avatar uživatele funky Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
12. lis 2020 15:18 - 12. lis 2020 15:31 #1 od funky
voda v Brně vytvořil uživatel funky
Nazdar,

nechal jsem udělat rozbor kohoutkové vody u sebe doma, nasdilel jsem jej zde v příloze, třeba je tu víc lidí z Brna které by mohlo zajímat složení vody. Spoiler alert! Voda v Brně je tvrdá :D
Přílohy:
Poslední změna: 12. lis 2020 15:31 uživatelem funky.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
17. lis 2020 15:02 #2 od Fiondo
Odpověděl Fiondo pro téma voda v Brně
mam dotaz, na kolik ta analyza vysla?

Více
17. lis 2020 17:41 #3 od Davis
Odpověděl Davis pro téma voda v Brně
To že je voda v Brně tvrdá pozná každý na rychlovarné konvici. Bývá to ale různé, podle toho v jakém poměru přidávají do Březovské vodu z Víru. Např. letos v lednu byla tvrdost 2,44.
Spíš než cena by mě ale zajímal smysl tohoto rozboru. Vzhledem k tomu, že se nejedná o krácený rozbor, tak sis asi sám určil jaké parametry chceš. Pro domovarníka mě tam něco chybí a naopak je tam spousta věcí které k vaření nepotřebuješ a u pitné vody se obvykle ani neurčují. Tak proto se ptám (jestli to není tajné).

• funky
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. lis 2020 18:02 #4 od funky
Odpověděl funky pro téma voda v Brně
650 Kč

• funky
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
17. lis 2020 18:12 #5 od funky
Chtěl jsem zjistit přesně tvrdost vody, poměr síranů a chloridů. Také by mě zajímalo, jak moc se tvrdost mění v průběhu roku. Asi pořídím nějaký akvarijní test vody. Jaké další parametry by měly domovarníka zajímat?

Více
17. lis 2020 19:49 #6 od Davis
Odpověděl Davis pro téma voda v Brně
Nejsem akvarista, takže nevím jaký tester používají. Odhadovat tvrdost např.podle konduktometru asi nebude to pravé. Pokud se bavíme o tvrdosti, chybí mě v tvém rozboru dočasná tvrdost (HCO3). Ta je docela zásadní a více si o ní přečteš na netu nebo v Pivařce. Na CaCO3 kterou v rozboru máš možná narazíš v amerických kalkulačkách a článcích. Z prvků ti tam chybí sodík. Ten se používá ve všech kalkulačkách.
Pokud nechceš jít cestou RO, demi vody nebo jinak brutálně znásilňovat brněnskou vodu, ber co je. Můžeš dělat skvělé stouty, portery,skotské ale...;)

• funky
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
21. lis 2020 18:06 #7 od funky
Díky. Mám v plánu naředit kohoutkovou vodu demineralizovanou vodou v poměru 1:2, uvařit ležák a porovnat jej s ležákem vařeným z neupravené vody. Dotaz pro majitele reverzní osmozy - jaké jsou přibližně provozní náklady?

Moderátoři: novotny.petrJersey