Úprava vody s pomocí BeerSmith a Bru'n Water
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
... a ani zjednodušenou "vodní" problematiku jsem zatím úplně nepobral, takže v rychlosti jenom pár poznámek:(z chemie si pamatuju jenom to, že se zásadně lije voda do kyseliny. nebo kyselina do vody? tak teď nevím, musím to jít hned vyzkoušet. ještěže už mám kyselinu mléčnou ode dneška doma)
Mnohokrát se zdůrazňuje (asi ne v tom videu, ale v doprovodných textech), že profily měst jsou sice zajímavé, ale že by se neměly slepě používat. Už jenom proto, že je pravděpodobné, že místní sládci tu vodu nějak upravují. Což, myslím, říká i Palmer&spol v té jejich vodní bibli.
Lepší je používat obecnější profily (v Bru'n Water se nachází v tom seznamu dole), které reflektují barvu piva a důraz na jeho hořkost či sladovost. Opět podobně, jako to má Palmer.
Co se úpravy pH, použití různých minerálů/solí a kyseliny týká, můžeš do tabulky narvat skoro všechno, ale pokud vodu upravuješ nelogickým způsobem, tabulka tě varuje. Například v pohodě můžeš použít současně sádru a kyselinu, nicméně když použiješ řekněme sodu a kyselinu, objeví se varování (Avoid adding both acid and alkaline minerals to the mash).
Tabulka umí navíc rozlišovat mezi vodou na rmutování a na vyslazování včetně vlivu použitých sladů na pH díla...
[hr]
Zatím nejsem bohužel schopen argumentovat na odbornější úrovni, ale snad se to dalším samostudiem (a doufejme, že snad i praxí) zlepší
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
Je to otázka. Dneska určitě pivovary svojí vodu upravují poměrně hodně. Tady jde ale o to jestli chceš napodobit autetickou vodu, kterou místí používali stovky let a něvěděli co obsahuje, nebo jestli chceš udělat vodu, co používají pivovary teď a pak si právě asi ani nezaslouží žádné jméno, protože se složením nejedná o přirozenou vodu, ale o vodu upravenou uměle, což neodsuzuji. Jen mi přijde absurdní spojovat i když jen vzdáleně vodu s nějakou lokalitou, když už takové složení nemá ani zdaleka... Takže můj názor je, že pokud chce člověk autentický profil vody, musí ji nechat v tom složení, jak ji používali sládci, dřív než věděli co v ní vše je a tenkrít ji upravovali jen velmi málo.
Pokud chce podpořit konkrétně cokoliv čímkoliv, tak proti tomu vůbec nic nemám, ale už bych do toho nemotal složení vod podle lokalit ale vystavěl bych vodu komplet uměle. Je dobře, že ti ta tabulka chytře řekne aby nepřidával kyselinu i zásadu najednou, to jsem ani netušil. Nicméně nerozumím zcela tomu jaký to má přesně smysl pro varní vodu, protože tam by mělo jít o pH rmutu. Do něho se promítá obrovsky použité slady, což předpokládám, že ta Bruns tabulka nezohledňuje, nebo ano? Naopak si tedy myslím, že bere jednoduše metodiku kterou navrhl Palmer, skrze "optimální" barvu k alkalinitě, která je ale brutálně odhadová a přejde mi poměrně nesmyslné, takto precizně řešit složení vody, proto abych to nasypal do přístupu, který má obrovskou chybu a zdroj nepřesností.
Můj názor je ten, že si máš zvolit vodu (nějaký vhodný profil) a pak vypočítat vypočítat pH rmutu s tou vodou a odpovídajícími slady. Pokud ti vyjde jinde než chceš, tak pak můžeš upravit vodu, aby ale byla stále jakoby přírodní (tzn. pomocí minerálů), pokud to nejde tak pak teprve dle mého názoru přichází v úvahu kyseliny. Když to uděláš paradoxně takhle jak to dělají oni, tak můžeš dosáhnout nevhodného pH rmutu, protože si vůbec nezohlednil konkrétní slady a tak si taky kyselostí můžeš víc ublížit než pomoci.
Prostě kyseliny považuji až za poslední možnost, protože je to značně překombinované, nehledě na to, že se tady snažíme být asi papežštější než papež...
Takže bych doporučil začít uplně jinde než u vody, protože se tak snažíš vlastně ovlivnovat něco o čem nic nevíš (jakože sis to ještě nespočítal) takže k tomu je práce Kaie Troestera braukaiser.com/documents/effect_of_water...grist_on_mash_pH.pdf
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
Mám pocit, že oba mluvíme o tom stejném včetně toho, že autor nikterak nedoporučuje používání profilů vody jednotlivých měst. Ty jsou tam prostě pro zajímavost. Jak už jsem psal...
- 3nohejjelen
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 57
a navic je jasny, ze garbage in-garbage out...obsah fosfatu ve sladu, stejne jako zastoupeni iontu ve vode se bude pohybovat taky v nejakejch intervalech, takze jedno s druhym a model hodi pH, ktery (a ted placnu) bude o pul stupne jiny nez to realny...konec koncu i Kaiuv model pres vycet sladu dava treba i o 0.25 pH jinej vysledek nez jeho model zalozenej na barve....
ja si koupil na mereni pH papirky s rozlisenim 0.15-0.2 a vypocteny vs. zmereny pH bylo pokazdy jinde (odchylka od vypoctu i 0.6 pH - pokud se tohle tvrzeni da brat vubec vazne vzhledem k tomu, ze ty papirky jsou nepresny a ja barvoslepej:-) )
a co tim vlastne chci rict? zatim jsem dospel k nazoru, ze:
-upravu pomoci varnich soli je dobry provadet v nejakejch rozumnejch mezich na zaklade vypoctu - zamerit se na rezidualni alkalitu a sulfate/chloride ratio...proste varni soli nasypat do vody/dila a priori...
-a po kyseline sahnout az v okamzik, kdy zmerim realny pH (treba pH rmutu za 5/10 minut po vystirce) a to neni zrovna takovy, jaky bych si predstavoval....zkratka kyselinu pouzit az operativne ke korekci realne zmereny hodnoty pH...
vyzaduje to ale dobrej pH metr, zadny lakmusovy papirky...no uz se po nakym koukam:-)
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
Nicméně pořád to nemění nic na tom, že si myslím, že lít do vody kyselinu na srovnání pH je blbost, když to můžeš srovnat solema, který tam stejně daváš. Nehledě na to, že existuje i kyselý slad, přímo pro to určený a myslím, že vhodnější.
Navíc mám přirozenou nedůvěru k něčemu do čeho nevidim, což je zrovna tenhle program. Je škoda, že když někdo něco takovýho udělá, že k tomu nezveřejní článek o tom jak to pracuje. Nemyslim ty obecný řeči, který tam jsou. Myslim ty chemický výpočty, vyvolávalo by to aspon serioznější vědecký dojem stejně ty věci ten člověk nevymyslel, ale vzal od jiných a použil
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
3nohejjelen napsal: vyzaduje to ale dobrej pH metr, zadny lakmusovy papirky...no uz se po nakym koukam:-)
Troufal bych si tvrdit, že hledáš něco takového
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- 3nohejjelen
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 57
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
3nohejjelen napsal: odhad jsi to dobre - pHep 5 se mi libi:-)...ale pak jsem si zacal rikat, jestli by nebylo praktictejsi poridit nejakej s externim cidlem (dela treba Milwaukee)....na Instagramu litaciho Falkona jsem zaroven zahlid tenhle
, coz je asi www.mall.cz/ph-metry/voltcraft-ph-100-atc ...tak si ted rikam, kdyz to pouziva Falkon, tak ze by to mohla bejt dobra volba...
Já jsem dal na doporučení zkušenějších www.theelectricbrewery.com/Hanna-Phep-5-pH-meter-model-HI-98128
- JImram
- Prémiový člen
- Obdržená poděkování 45
Z rozboru vody vím, že mám KNK4.5 = 2.6mmol/l a pH=7.2 Je správně, když budu brát (v jednotkách dle Palmera) Bicarbonate = 158ppm ?
Pokud je to jinak tak prosím o vysvětlení.
Dík
- 3nohejjelen
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 57
JImram napsal: Pustil jsem se taky do zkoumání vlastní vody a přemýšlení, zda bych ji neměl nějak upravovat. Něco jsem si načetl u Palmera a zkouším Brun Water. Může mi někdo zkušený potvrdit následující (nerad bych udělal chybu v jednom z hlavních parametrů):
Z rozboru vody vím, že mám KNK4.5 = 2.6mmol/l a pH=7.2 Je správně, když budu brát (v jednotkách dle Palmera) Bicarbonate = 158ppm ?
Pokud je to jinak tak prosím o vysvětlení.
Dík
Ahoj,
ano, máš to správně....
KNK4.5=2.6mmol/L => HCO3- (bicarbonate) = 61*2.6=158mg/L = 158ppm
- tomik
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 15
a co úprava vyslazovací vody? Na webu jsem našel dost názorů, že to v domácích podmínkách není potřeba (pokud se nodostanu někam pod 1.012), někdo upravuje pH kyselinou mléčnou. Já zatím neupravuji ani vystírací vodu (používam kyselý slad a pH mám v pořádku).
Díky
T
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
tomik napsal: Ahoj,
a co úprava vyslazovací vody? Na webu jsem našel dost názorů, že to v domácích podmínkách není potřeba (pokud se nodostanu někam pod 1.012), někdo upravuje pH kyselinou mléčnou. Já zatím neupravuji ani vystírací vodu (používam kyselý slad a pH mám v pořádku).
Díky
T
Já upravuji jak vystírací, tak vyslazovací vodu. Já ale vodu řeším „z gruntu“, tj. jako základ beru RO vodu, do které dosypu minerální soli podle vařeného pivního stylu a pH upravím kyselinou mléčnou.
Mám ale pocit, že ty řešíš jenom pH, ne? Pokud to nebudeš vyloženě přehánět s vyslazováním, tak bych řekl, že upravovat pH vyslazovací vody nezbytné není
- tomik
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 15
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
- filostar
- Nový člen
- Obdržená poděkování 0
pokud použiješ vodu z RO, jaké přesně přidáváš minerální soli? Je na to někde nějaká tabulka nebo chytrej článek? Dík.
Uživatelský profil
Nové příspěvky
-
- Pěna
- přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si...
- v Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Autor fala
- 04. říj 2024 11:56
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- neboj, nebude to tlačit zpátky, nemá kudy, ten nápojový...
- v Domácí vaření piva / Začátečníci
- Autor Jersey
- 04. říj 2024 11:17
-
- Pěna
- A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica...
- Autor misaaak69
- 04. říj 2024 11:09
-
- Pěna
- ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím...
- Autor fala
- 04. říj 2024 10:53
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj Jersey, dakujem za detaily. Vidim v tom stale rovnaky...
- v Domácí vaření piva / Začátečníci
- Autor misaaak69
- 04. říj 2024 10:43
Nová místa
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskodne 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českodne 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskodne 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českodne 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českodne 29.07.2024