Nesladované zrno, vločky aj.

• chaap
  • Avatar uživatele chaap Autor tématu
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
01. zář 2016 17:25 #1 od chaap
Nesladované zrno, vločky aj. vytvořil uživatel chaap
Ahoj, mám dotaz na ty zkušenější, co vaří ležáky. Používáte nesladovaný ječmen (vločky)? Pokud ano v jakém poměru, s jakými výsledky a upravujete nějak rmutování či rozdelujete sypání?

Přemýšlím nad použitím vloček (ječmen) do ležáku (cca 10%).
Díky

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
01. zář 2016 17:29 - 01. zář 2016 17:31 #2 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Otázka spíš zní, čeho chceš nesladovým ječmenem v ležáku dosáhnout? Nebo to chceš zkusit jen tak, co z toho vyleze?
Poslední změna: 01. zář 2016 17:31 uživatelem grádyš.

• chaap
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
01. zář 2016 20:17 #3 od chaap
Odpověděl chaap pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Primárně podpora stability pěny bez přidávání pšenice a karamelového sladu. Zároveň i experiment (chci se držet zhruba na 5-10%)

Více
01. zář 2016 21:00 #4 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
No já jsem sice pro každou špatnost, ale nesladovaný ječmen do ležáku se mi nějak nezdá (čímž neříkám, že to nejde).

Já osobně bych použil Carafoam/Carapils, který je karamelový jen podle názvu. Jinak je to světlý slad, v zásadě chuťově neutrální, který má pozitivní vliv na pěnu i na tělo...

Pokud ale budeš chtít mermomocí použít vločky, tak si zkontroluj, aby byly upravené a pokud jich dáš kolem pěti procent, tak rmutovací schéma snad ani upravovat nemusíš... Podle mě...

Více
02. zář 2016 09:30 #5 od Jersey
Odpověděl Jersey pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Nejsem sice stylový nazi ale osobně se domnívám, že do českého ležáku nepatří nesladové zrno ani karamelové slady. Primárně bych se zaměřil na použitý slad a úpravu rmutovacího schématu. Například příliš dlouhá prodleva na peptonizační teplotě 50°C může mít za následek právě ztrátu pěnivosti či těla. Obzvlášť pozor na přeluštěné slady od Weyermanna, kde bych například vystíral rovnou při 50°C a hned zvedal teplotu. V tomto případě bych buď dělal jen vícekrokovou infuzi. Pokud bych přesto trval na dekokci, rmut bych odebíral pouze 1x a to na teplotě 62°C. Dobré pěnivosti u standardních sladů dosahuji kombinací plzeňského, vídeňského a mnichovského sladu.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: beerkopf, Freestyle

Více
05. zář 2016 07:59 - 05. zář 2016 08:08 #6 od 3nohejjelen
Odpověděl 3nohejjelen pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
ono uz skoro vsechno kluci napsali, ale neco jsem se o tom nacet, jrlikoz chci zkusit neslad jecmen do IPY (pokus + inspirace Matuskou )...tak taky prispeju...

obecne carapils buduje telo pres nezkvasitelny cukry, neslad.zrno(nebo treba i sladovana psenice) pres proteiny...

co se tyka podpory penivosti, tak bych ji (z vyse uvedenyho duvodu) v pripade problemu resil u slabejch piv carapilsem, u silnejch piv psenici nebo neslad.zrnem..

kdyz koupis jecmen vlockovanej (v obchodu pro bio matky) a das ho do 5%, tak ani nemusis menit rmutovaci schema (klidne muzes ject i jednokrokovku-pisu obecne, ne o tvym lezaku)

kdyz vezmes normalni jecmen, budes s tim mit prdeni (v pripade zajmu zagoogli cereal mash step)

kdyz das vic jak 5% (neslad.zrna), tak bych (v zavislosti na mnozstvi zrna a na tom jak moc lpíš na čirosti piva) drzel bych tak 5-30min prodlevu na protease (resp.tom jejim funkcnim intervalu kde jsou omezeny ucinky peptidasy), tj.56-58stC...prodleva samozrejma spolu se zbytkem sypani (nebo aspon casti enzym.aktivniho sladu)...
Poslední změna: 05. zář 2016 08:08 uživatelem 3nohejjelen.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: grádyš, Jersey, Sagvan

• chaap
  • Člen Junior
  • Člen Junior
Více
05. zář 2016 11:08 #7 od chaap
Odpověděl chaap pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Super. Díky moc, měl jsem v plánu dát do vystírky část plzeňského sladu (cca 1/3) a nechat to třeba 20min na 56...pokud teda budu upravovat rmutování:)
Dej bůh štěstí.

Více
14. říj 2016 00:02 #8 od Dominik
Odpověděl Dominik pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Ahoj, budu vařit sweet stout. Možná bych to měl dát spíš do téma konzultace receptů... ale... přemýšlím o použití nesladovaného zrna v podobě:
a) 4% ovesných vloček, nebo
b) 4% nesladovaného ječmene

Moje dotazy se týkají toho, jestli v tomto množství bude mít použití nesladovaného zrna nějaký vliv - a jaký, krom pěnivosti? Někde jsem četl, že např. použití 10% ječmene dodá specifickou chlebnatou chuť. Hodí se vůbec nesladovaný ječmen do sweet stoutu?
Nebo mohu použít 4% ovsa a 4% ječmene jako pokus co to udělá... ? Hm.

Děkuji :)

Více
05. led 2017 00:58 #9 od Petr
Odpověděl Petr pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Použití nesladovaných obilnin v množství do 10% dodá chuti piva příjemný, nevšední směr a zlepší pěnivost. U mě nejlépe dopadla pšenice (i lehce pražená), ale i oves a žito si nevedou zle.
Kdo hledá změnu - dobrá volba. Petr

Více
26. říj 2020 15:20 #10 od TeeDee
Odpověděl TeeDee pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
Ahoj,
co přidat do rmutování ovesné vločky? Zvýší to plnost těla?

Více
26. říj 2020 17:50 #11 od Berry309
Odpověděl Berry309 pro téma Nesladované zrno, vločky aj.
já dal do spodně kvašeného piva pšeničné vločky z kauflandu a nebylo to špatné.

Moderátoři: novotny.petrJersey