- Obdržená poděkování 13
IPA - Mandarina Bavaria a Summit - Konzultace
- Pauli
-
Autor tématu
- Člen Junior
-
Less
Více
02. pro 2017 16:38 - 02. pro 2017 16:39 #1
od Pauli
IPA - Mandarina Bavaria a Summit - Konzultace vytvořil uživatel Pauli
Poslední změna: 02. pro 2017 16:39 uživatelem Pauli.
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- grádyš
-
- Pryč
- Administrátor
-
03. pro 2017 21:07 #2
od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma IPA - Mandarina Bavaria a Summit - Konzultace
Slady asi OK (kombinací sladů je nekonečně mnoho a tady na této nic špatného neshledávám
), zbytku moc nerozumím.
1) Chmelit na hořkost žatečákem jakožto chmelem obsahujícím málo alfa kyselin mi přijde zvláštní. Už jen proto, že evidentně máš jiné vysokoobsažné chmely.
2) Tak, jak jsi to zadal do formuláře, máš chmelovar dlouhý 25 minut (začínáš sice na šedesáti minutách, ale teplotu máš jen 50°C)
3) Whirlpool začínáš hned na 85°C, což moc realitě neodpovídá - měl bys začínat na 100°C (nebo ve tvém případě z nějakého důvodu na 99°C)
4) Na konci whirlpoolu nasypeš chmel při teplotě 25°C - to už je IMHO příliš nízká teplota na to, aby mělo chmelení smysl. A navíc chmel sypeš v čase 0, takže předpokládám, že hned mladinu stočíš do kvasné nádoby...
Nebo to má být to studené chmelení? To do tohoto kalkulátoru nezadávej, neovlivňuje IBU (nebo zanedbatelně). Pokud to tedy je studené chmelení, tak mi 25g+25g přijde hodně málo... Já byl dal alespoň dvojnásobek. Ale to už je na tobě a na tvých chuťových preferencích.

1) Chmelit na hořkost žatečákem jakožto chmelem obsahujícím málo alfa kyselin mi přijde zvláštní. Už jen proto, že evidentně máš jiné vysokoobsažné chmely.
2) Tak, jak jsi to zadal do formuláře, máš chmelovar dlouhý 25 minut (začínáš sice na šedesáti minutách, ale teplotu máš jen 50°C)
3) Whirlpool začínáš hned na 85°C, což moc realitě neodpovídá - měl bys začínat na 100°C (nebo ve tvém případě z nějakého důvodu na 99°C)
4) Na konci whirlpoolu nasypeš chmel při teplotě 25°C - to už je IMHO příliš nízká teplota na to, aby mělo chmelení smysl. A navíc chmel sypeš v čase 0, takže předpokládám, že hned mladinu stočíš do kvasné nádoby...
Nebo to má být to studené chmelení? To do tohoto kalkulátoru nezadávej, neovlivňuje IBU (nebo zanedbatelně). Pokud to tedy je studené chmelení, tak mi 25g+25g přijde hodně málo... Já byl dal alespoň dvojnásobek. Ale to už je na tobě a na tvých chuťových preferencích.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: Pauli
- Pauli
-
Autor tématu
- Člen Junior
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 13
03. pro 2017 21:33 #3
od Pauli
Odpověděl Pauli pro téma IPA - Mandarina Bavaria a Summit - Konzultace
Díky za připomínky, už jsem nedoufal, že někdo napíše 
1) Mám tam ŽPČ, protože mi doma ještě nějaký zbyl z minula, tak jen jestli to je v pohodě dát tam víc ŽPČ, abych třeba nemusel kupovat něco jiného. Takže mám dvě možnosti - nasypu tam víc ŽPČ nebo koupím kazbeka. Na první chmelení nechci dávat ty voňavý chmely aby mi z nich zbylo nějaké aroma. Využiju je raději pozděj.
2) Díky, tohle mi nesedělo v tom grafu, nevšiml jsem si že jsem zadal špatně teplotu teď už to jsem to opravil.
3) Jo nebylo mi moc jasný jak funguje ta kalkulačka, už jsem si to opravil ty časy a vyskočilo mi ibu asi o 100%
Takže díky.
4) Jo, je to studené chmelení. Dám tam co mi zbyde po chmelovaru. Cíluju na nějakých 50-60 IBU (nechci přes, ať to může pít i přítelkyně...)

1) Mám tam ŽPČ, protože mi doma ještě nějaký zbyl z minula, tak jen jestli to je v pohodě dát tam víc ŽPČ, abych třeba nemusel kupovat něco jiného. Takže mám dvě možnosti - nasypu tam víc ŽPČ nebo koupím kazbeka. Na první chmelení nechci dávat ty voňavý chmely aby mi z nich zbylo nějaké aroma. Využiju je raději pozděj.
2) Díky, tohle mi nesedělo v tom grafu, nevšiml jsem si že jsem zadal špatně teplotu teď už to jsem to opravil.
3) Jo nebylo mi moc jasný jak funguje ta kalkulačka, už jsem si to opravil ty časy a vyskočilo mi ibu asi o 100%

4) Jo, je to studené chmelení. Dám tam co mi zbyde po chmelovaru. Cíluju na nějakých 50-60 IBU (nechci přes, ať to může pít i přítelkyně...)
Moderátoři: novotny.petr, Jersey
Uživatelský profil
Nové příspěvky
-
-
- Prodám (téměř dokončenou) varn...
- Více informací...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor grádyš
- 05. bře 2025 16:13
-
-
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- ahoj, jen pár poznatků... 1) Máš moc vysokou teplotu...
- v Domácí vaření piva / Začátečníci
- Autor Jersey
- 24. úno 2025 10:47
-
-
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj, vraciam sa k tomuto threadu po dlhsej dobe, po...
- Autor misaaak69
- 23. úno 2025 21:25
-
-
-
- Příliš hořká mladina
- Ahoj, ber to jako testovací várku. Teď už si dokážeš...
- Autor Jersey
- 22. úno 2025 11:51
-
-
-
- Prodám Hop tube
- Nabízím párkrát použitý Hop tube (na klasický...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor TomasV
- 06. úno 2025 19:44
-
Nová místa
-
Omiš
, 793 12 Sosnová, Moravskoslezský kraj, Českodne 19.02.2025 -
Domáci pivovar Šoška
7 Malá hora, 036 01 Martin, Žilinský kraj, Slovakiadne 11.02.2025 -
Sobotickej pivovar
Sobotice 5, 463 43 Český Dub, Liberecký kraj, Českodne 22.01.2025 -