- Obdržená poděkování 0
Automatické míchání sladiny
- Michalll
- Autor tématu
- Člen Junior
Less
Více
06. zář 2016 20:38 #1
od Michalll
Automatické míchání sladiny vytvořil uživatel Michalll
Zdravím, už se to někde řešilo, ale máte někdo úspěšně zkompletované elektrické míchání sladiny? Mám na mysli především jaká motor(ek) a jaké napájení? Konstrukce míchadla už není tak podstatná, to si myslím, že je už hodně individuální, ale také může být
Já uvažuju o motorku ze stěračů, to prý funguje dobře, ale zatím nevím jestli to bude fungovat opravdu a jestli jakýkoliv motorek a čím ho napájet?
Já uvažuju o motorku ze stěračů, to prý funguje dobře, ale zatím nevím jestli to bude fungovat opravdu a jestli jakýkoliv motorek a čím ho napájet?
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- grádyš
- Administrátor
06. zář 2016 20:56 #2
od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Automatické míchání sladiny
Čoveče, tahle otázka je doopravdy zodpovězená snad na všech internetech, stačí trošku hledat.
Ale ve zkratce - ano, motorek ze stěračů fungovat bude. Napájí se jakýmkoliv zdrojem 12V 5A (nabíječka notebooku, autonabíječka, ...).
A IMHO se pleteš - konstrukce míchadla JE důležitá. Můžeš si sice pořídit obyčejnou vrtulku (taky jsem ji měl), ale do ideálu to má daleko. Buďto si ji můžeš koupit , nebo vyrobit , podle toho, na co se cítíš.
Ale ve zkratce - ano, motorek ze stěračů fungovat bude. Napájí se jakýmkoliv zdrojem 12V 5A (nabíječka notebooku, autonabíječka, ...).
A IMHO se pleteš - konstrukce míchadla JE důležitá. Můžeš si sice pořídit obyčejnou vrtulku (taky jsem ji měl), ale do ideálu to má daleko. Buďto si ji můžeš koupit , nebo vyrobit , podle toho, na co se cítíš.
- Petr Kittler
- Člen Junior
Less
Více
- Obdržená poděkování 2
07. zář 2016 18:44 #3
od Petr Kittler
Odpověděl Petr Kittler pro téma Automatické míchání sladiny
Jak píše Gradys.. 12v a 5a na napájení motorku ze stěračů stačí. I já ho používám na 70l hotového piva. Samotná vrtule mi jezdí cca 2cm nad dnem. Po krajích se to pripalovalo, ale tam jsem navaril řetěz a je to v pohodě. Pokud budeš chtít, tak po dovolené zaslu fotku.
- T0mica
- Nový člen
Less
Více
- Obdržená poděkování 2
29. dub 2019 09:19 #4
od T0mica
Odpověděl T0mica pro téma Automatické míchání sladiny
Zdravím, neřešil jste prosím někdo přehřívání toho motoru? Včera jsem to míchadlo zkoušel poprvé a na tom motoru se nedala udržet ruka, provizorně jsem ho chladil sáčkem s vodou. Mám míchadlo v podstatě stejné jak má Grádyš. Motor z nějakého Seatu, myslím, že ty motory jsou všechny skoro stejné...A dával jsem 4 l vody na kg sladu, takže podle mě to bylo řídké dost, nedokážu si představit, kdybych dělal silnější pivo, to bych možná ten motor mohl používat na ohřev
Budu rád za každou odpověď. Díky!
Budu rád za každou odpověď. Díky!
- grádyš
- Administrátor
29. dub 2019 09:32 #5
od grádyš
Jo, horký je to jako kráva, ale podle mě to nemá cenu nijak řešit, je to škoda práce s chlazením. Motorek mám už léta a léta a pořád funguje.
Viděl jsem ale i řešení, kdy lidi chladí motorek větráčkem. Jestli se tím prodlouží životnost motorku, to netuším. A upřímně řečeno si ani nevybavuju, že bych slyšel, že někdo ten motorek spálil...
Odpověděl grádyš pro téma Automatické míchání sladiny
T0mica napsal: Zdravím, neřešil jste prosím někdo přehřívání toho motoru?
Jo, horký je to jako kráva, ale podle mě to nemá cenu nijak řešit, je to škoda práce s chlazením. Motorek mám už léta a léta a pořád funguje.
Viděl jsem ale i řešení, kdy lidi chladí motorek větráčkem. Jestli se tím prodlouží životnost motorku, to netuším. A upřímně řečeno si ani nevybavuju, že bych slyšel, že někdo ten motorek spálil...
Následující uživatel(é) vám poděkovali: T0mica
- doktor.zaba
- Prémiový člen
Less
Více
- Obdržená poděkování 54
29. dub 2019 12:41 - 29. dub 2019 12:46 #6
od doktor.zaba
Odpověděl doktor.zaba pro téma Automatické míchání sladiny
Mám už 2 roky jeden motorek na míchadle a druhý na šrotovníku, oba topí pěkně, nedá se na nich udržet ruka, ale furt jedou. Myslím že jsou z felicie, kupuji na bazoši za 200,- Nedávno jsem koupil další jen tak do zásoby, kdyby se některý pos.... Chlazení vůbec neřeším, raději kdyžtak vyměním Napájím zdrojem z PC.
PS: množství sladu se taky není třeba obávat, jak se dílo roztočí, už neklade takový odpor. Běžně míchám 7kg sladu.
PS: množství sladu se taky není třeba obávat, jak se dílo roztočí, už neklade takový odpor. Běžně míchám 7kg sladu.
Poslední změna: 29. dub 2019 12:46 uživatelem doktor.zaba.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: grádyš, T0mica
Moderátoři: novotny.petr, Jersey
Uživatelský profil
Nové příspěvky
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor misaaak69
- 22. led 2025 19:33
-
- Kde se dá tedy vyzvednout?
- v Ostatní / Inzerce
- Autor Chmelař
- 22. led 2025 16:48
-
- Ahoj, znaci to darujem :) Prachy nechcem, ale ak mas...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor misaaak69
- 22. led 2025 07:46
-
- Zdravím, co znamená věnují?
- v Ostatní / Inzerce
- Autor Chmelař
- 22. led 2025 05:31
-
- Příliš hořká mladina
- Já si počítám kolik chci mít IBU na učité množství...
- v Domácí vaření piva / Začátečníci
- Autor Tachovar
- 19. led 2025 14:12
Nová místa
-
Sobotickej pivovar
Sobotice 5, 463 43 Český Dub, Liberecký kraj, Českodne 22.01.2025 -
Domácí pivovar v Písku
Tyršova 2435, 397 01 Písek, Jihočeský kraj, Českodne 10.01.2025 -
Houmi
69 Komořanská, 143 00 , Hlavní město Praha, Českodne 05.12.2024 -
medojed