Hradící ventil Spundy a jeho použití

• johny
  • Avatar uživatele johny Autor tématu
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
11. čvc 2024 23:02 #1 od johny
Hradící ventil Spundy a jeho použití vytvořil uživatel johny
Ahoj, rád bych poprosil o radu, pokud by někdo uměl poradit. Už dlouhou dobu řeším, jak a kde kvasit ležák, protože jsem neměl prostor se správnou teplotou. Jelikož mám ale nyní kyvety, které se mi vejdou do lednice na pivo, napadlo mě, že zkusím kvašení v kyvetách. Našel jsem na internetu tenhle ventil ( www.bahnik.cz/spund-g2-ventil-0-2bar/ ) a chtěl bych vědět, jestli chápu správně, že bych ho mohl použít místo klasické kvasné zátky v lednici. Pokud je ale moje úvaha správná, potřeboval bych poradit, jak postupovat při kvašení pod tlakem, tj. jaký tlak tam má být nastaven na tom přetlakovém ventilu a jak dlouho to nechat kvasit. A s tím souvisí ještě můj druhý dotaz - lednice umí rozsah teplot 2-8 stupňů. Rád bych použil nějaké kvasnice od Fermentisu, zřejmě S-189 a de facto všechny mají teplotní rozsah 9-22. Můj dotaz zní - byl by ten rozdíl 1 stupně tak zásadní a nebo by to šlo? Něco mi říká, že by asi kvasnice byly méně aktivní, ale jít by to mělo, nicméně třeba se pletu. Poradíte? Díky
Následující uživatel(é) vám poděkovali: jancek

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
15. čvc 2024 11:03 #2 od tklmkn
Odpověděl tklmkn pro téma Hradící ventil Spundy a jeho použití
Ahoj,
já kvasím v kyvetách a také sytím zahrazením, ale protože mám zhruba 25l várky, tak kvasím v 2 kyvetách a na zahrazení 2 kyvet by mi toto nestačilo. Takže na zahrazení pak mám toto: www.bahnik.cz/blowtie-2-nastavitelny-hra...il-0-1bar--0-15psi-/ plus hadičku (8mm) plus rozdvojku plus 2hadičky plus jgspojky a ball lock narážeče. Navíc ručičkový ukazatel na hradcím ventilu nemá mez na 1bar, ale točí se i za tuto hranici. Já ho později vyměnil za digitální, ale i ten ručičkový funguje. Jinak pokud kvasíš v jedné kyvetě, tak by ti to, co odkazuješ mělo stačit.
Já zahrazuji obvykle na konci kvašení, tj. když mám prokvašení nad 60% (u méně prokvášivých kvasnic to může být méně).
K druhému dotazu - S189 můžeš použít pro kvašení při 8 stupních, jen je potřeba myslet na to, že při nižších teplotách je potřeba zvýšit množství kvasnic. Na 25l várku bych tedy zvážil použití 3 pytlíků kvasnic.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: johny

Více
15. čvc 2024 12:32 #3 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Hradící ventil Spundy a jeho použití

K druhému dotazu - S189 můžeš použít pro kvašení při 8 stupních, jen je potřeba myslet na to, že při nižších teplotách je potřeba zvýšit množství kvasnic. Na 25l várku bych tedy zvážil použití 3 pytlíků kvasnic.

Já neříkám tak ani tak, ale dle doporučení výrobce je dávkování 200-300g / hl při teplotě 9 °C, takže by to vycházelo spíš skoro na 7 balíčků...

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
15. čvc 2024 19:25 #4 od johny
Odpověděl johny pro téma Hradící ventil Spundy a jeho použití
Chlapi, děkuju moc za odpovědi. Ten blowtie hradící ventil, jak používáš taky odpouští tlak podle toho, jakou hodnotu tam nastavíš? A podle čeho určuješ, kdy máš udělat změny na tom ventilu? Tzn. jaké hodnoty nastavuješ třeba na ležák? Jinak pokud bych měl na kvašení použít takové množství kvasnic, tak už by to ekonomicky trochu ztrácelo smysl. To asi spíš počkám, až se ochladí, v jedné místnosti nebudu topit a nechám to kvasit tam, protože pokud je podle výrobce ideální rozsah 15-20 stupňů, tak toho bych měl dosáhnout v klidu. Ležák pro mě není prioritní záležitost, ale i když vařím Ejly rád, chtěl bych si taky zkusit nějaký svůj vlastní ležák. Nevíte kdyžtak o nějaké návodu, jak kvasit pod tlakem a jak pracovat s tím ventilem?

Více
16. čvc 2024 09:34 #5 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Hradící ventil Spundy a jeho použití

Jinak pokud bych měl na kvašení použít takové množství kvasnic, tak už by to ekonomicky trochu ztrácelo smysl.
Proto se (obzvlášť pro ležáky) dělá starter .
Následující uživatel(é) vám poděkovali: johny, jancek

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
16. čvc 2024 10:58 #6 od johny
Děkuju za tip, to jsem nevěděl:). Hezký den:)

Více
16. čvc 2024 13:31 #7 od tklmkn
Ten hradící ventil funguje tak, že utažením šroubu nastavíš tlakovou mez, kdy ventil upouští tlak. Pokud ho chci nastavit na určitý tlak, tak si hradící ventil utáhnu, připojím ho hadičkou přes redukční ventil na tlakovou láhev. Otevřu láhev, zavřu láhev a pak povoluji hradící ventil, dokud na ručičce hradícího ventilu není tolik, kolik potřebuji.
Potřebný hradící tlak na ležák si můžeš vypočítat zde , takže např. při 10˚C kvašení a požadovaném nasycení 2.5 vol.CO2 to je 1.21bar.
Jinak co se týče regulace teploty lednice, dá se použít regulátor teploty s termostatem na lednici. Buď si ho vyrobíš z STC1000, návod např. zde: Pivař2 Nebo koupíš něco hotového:  Pivotéka Aliexpress s nebo bez možnosti ovládání přes wifi.
Tím budeš mít vyřešené řízené kvašení.

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
16. čvc 2024 23:41 - 17. čvc 2024 22:51 #8 od johny
Ahoj, moc děkuju za rady. Jestli to chápu správně, potřebuji k tomu hradícímu ventilu, co používáš ty i bombu s CO2, je to tak? Tu naštěstí už mám, takže v pohodě. Já jsem si původně myslel, že kvašení pod tlakem znamená to CO2, které vzniká spontánně v kyvetě, když kvasnice pracují a že vlastně jen na to přetlakovém ventilu nastavíš výsledný tlak, který tam chceš a zbytek se vstřebá do piva. Pokud ti ale rozumím, tak připojím ventil, nastavím určitý tlak, který tam má být a zbytek ventil vypustí ven, říkám to dobře? A jaké má to kvašení pod tlakem vlastně výhody? Viděl jsem na youtube nějaká videa, ale skoro nikde jsem se to nedozvěděl. Jen nějakej Amík tam říkal, že vlastně nemusíš tolik řešit teplotu, ale neřekl proč, takže jsem z toho vlastně jelen a nechápu to:-D. Taky děkuju za pivaře, je tam spousta užitečných věcí, rád si to pročtu. Co se týče STC1000, o tom jsem už slyšel mockrát, dokonce tuším, že jsou koukal kdysi na webovkách tady od Grádyše na nějaký návod, ale je to pro mě španělská vesnice. Kdyby mi to byl ochoten někdo sestavit, rád mu za to zaplatím, ale sám to nemám šanci udělat. A znamená to tedy, že do té krabičky s tím termostatem zapojím kabel od lednice a ta krabička mi reguluje teplotu tím, že lednici zapíná/vypíná? A neničí se případným častým zapínáním/vypínáním nějak zásadně ta lednice? Moc díky za odpovědi na všetečné dotazy:-D
Poslední změna: 17. čvc 2024 22:51 uživatelem johny.

Více
18. čvc 2024 15:34 #9 od tklmkn
Asi si úplně nerozumíme. Já jsem popisoval jak se dá nastavit pomocí CO2 bomby určitý tlak na hradícím ventilu (ten který jsem odkazoval já). Ale pro samotné nasycení v kyvetě CO2 bombu nepotřebuješ, představu o nasycení v kyvetě jsi měl správnou. Tady je třeba video popisem nastavení hradícího ventilu jiným způsobem.
 Kvašení pod tlakem se používá třeba u ležáků proto, aby bylo možné vést kvašení při vyšší teplotě. Vyšší tlak snižuje produkci esterů, která je u ležáků nežádoucí a vyšší teplota zrychluje proces kvašení a pomáhá rychlejšímu odbourání diacetylu.
Já ale zahrazuji jen kvůli nasycení, proto zahrazuji až na konci kvašení.
A regulátory teploty s termostatem alá STC1000 jsou mezi domovarníky hojně používané. Lednicím to podle mého vadí nejméně, ale používají se i pro regulaci pultových mrazáků pro ležení piva při 2-4˚C a také mi to takto už pár let funguje.

• johny
  • Prémiový člen
  • Prémiový člen
Více
26. čvc 2024 16:13 #10 od johny
Ahoj, konečně jsem se dostal k odpovědi. Moc děkuju za vysvětlení, už je mi to jasnější. Zítra nebo v neděli chci vařit, tak mrknu i na to video. Možná bych položil ještě doplňující dotaz. Když kvasíš ležák pod tlakem (např. v kyvetě), musíš ho i tak mít v teplotně kontrolovaném prostředí (např. v ledničce)? Ptám se na to, když máš např. v místnosti v průběhu kvašení 22-26 stupňů, ale měl bys tam kyvetu pod tlakem, jestli lze takto kvasit ležák i mimo lednici. Možná se ptám blbě, snad pochopíš můj dotaz:-). Děkuju.

Moderátoři: novotny.petrJersey