Jak dlouho má trvat vystírka?

• johny
  • johny's Avatar Topic Author
  • Premium Member
  • Premium Member
More
20 Jan 2023 02:42 #1 by johny
Jak dlouho má trvat vystírka? was created by johny
Ahoj, s touto otázkou si stále úplně nevím rady a přitom se to tady v různých vláknech opakovaně řešilo. Zajímá mě tedy (pokud vaříte v all in one hrnci), na jaké teploty vystíráte (37 / 52 či jiné?) a jak dlouho to tam držíte či jdete rovnou zahřívat na 62?

Díky za postřehy.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
20 Jan 2023 21:19 #2 by Jersey
Replied by Jersey on topic Jak dlouho má trvat vystírka?
u AiO jsi limitován tím, že musíš vystírat do vyšších teplot, ideálně kolem 50°C což je vlastně už peptonizační teplota. Pokud se rozhodneš vystírat do této teploty, nedrž delší prodlevu než 10 minut. Já když vystírám do této teploty, tak hned zapínám ohřev na 62°C, který je velmi pozvolný. Případně můžeš vystřít rovnou do teploty 62°C a počítat rovnou prodlevu (u vícekrokové infuze). U jednokrokové infuze potom při 67°C (např.). Je to jedno.
The following user(s) said Thank You: johny

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
20 Jan 2023 22:35 #3 by johny
Replied by johny on topic Jak dlouho má trvat vystírka?
Ahoj Jersey, děkuji za Tvou zkušenost. Četl jsem různé názory a pořád s tím různě bojoval, ale vesměs jsem to dělal taky tak (52 stupňů a 10 min). Přečetl jsem pasáže v pivařce 2, které se tomu věnují, ale konkrétní čas jsem tam nenašel. Každopádně jsem si udělal radost a koupil si nový větší hrnec 65l Brewzillu 3.1.1., takže zítra jdu poprvé na to. Budu vařit porter/stout - uvidim jak to dopadne, receptově je to tak nějak na pomezí

More
21 Jan 2023 14:28 #4 by Jersey
Jasně, tak ten postup můžeš zachovat :) Každopádně držím palce aby pivo dopadlo dobře.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
23 Jan 2023 23:21 - 23 Jan 2023 23:25 #5 by johny
Ahoj, tak nevím, co jsem udělal blbě, ale místo OG 1050 mělo pivo po uvaření OG 1042. V zásadě mi to nevadí, protože chuťově už teď vypadá velmi zajímavě, jen si lámu hlavu nad tím, kde dělám chybu. Je pravdou, že tentokrát jsem pomlel slad hruběji, než normálně, tak jsem mohl mít menší výtěžnost. Taky mě překvapil poměr vystírací vody dle receptu, který spočítal Brewfather App a který byl asi 5,5 litru na kilo sladu, přičemž doléval jsem při vyslazování jen symbolicky asi 6 litrů. Původně jsem to chtěl změnit a dát vystírací vody méně, ale jak jsem vařil poprvé v té velké 65l Brewzille, tak by mi voda sahala jen kousek nad spodní síto zcezovacího koše a blbě bych v tom ten slad rozmíchal, tak jsem se rozhodl to zachovat a zkusit. Každopádně jeden by řekl, že i to může mít vliv na rmut jako takový - alespoň já si to myslím, tuším, že jsem četl, že to ovlivňuje PH. Dosud jsem se spoléhal na program, protože počty mi moc nejdou, ale ten poměr vystírací vody mě podle toho propočtu překvapil. Taky by mohl být na vině menší odpar, protože jak jsem s tím hrncem vařil poprvé, tak jsem zapnul topnou spirálu 500w a 1000w, zatímco u starého hrnce jsem jel na 2500w a měl jsem odpar zhruba 5l a tady to nebyl takový klokot, tak to může být i tím... Zásadní věcí ale je, že pivo je vždy dobré, jen bych rád ukojil svoji zvědavost a zjistil, co dělám blbě :-D
Last edit: 23 Jan 2023 23:25 by johny.

More
24 Jan 2023 08:42 #6 by Jersey
Ahoj množstvi vystiraci vody je velmi důležité a nejen kvůli pH rmutu ale zejména kvůli enzymatickým procesům. Ono i ten program si musíš nastavit správně! Tolik vystiraci vody to určitě není dobré. Nepřekračoval bych 4l na kilo mláta a i to mi přijde poměrně řídké. Osobně používám 3l na kilo. Ve skutečnosti slad v AiO promíchávat nemusíš, já to nedělám vůbec, případně to můžeš jen tak lehce pošťouchat. Nevím jak moc hrubo jsi měl namleto ale pokud tam nemáš celé kusy zrna, tak je to v pořádku. Menší vytezností se netrap, pokud jsi měl malý odpar, bylo to způsobeno tím. Teď jsi provedl testovací várku a už to jen vyladis. Máš víc možností, pokud chces stejne množství piva které jsi získal teď, zadej efektivitu varny do programu (klikej procenta dokud ti nevybehne množství které jsi uvařil - tady záleží jestli máš v apce nastaven výstup jako množství ve fermentačce nebo v kotli po chmelovaru). Pokud chceš naopak zachovat určitou efektivitu, budeš muset v nastavení změnit parametry (snížit množství odparu, případně upravit množství kalů apod. Trochu si s tím pohrát). Nebo se nemusíš spoléhat na program a zkusit ubrat vody od oka.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
24 Jan 2023 19:17 #7 by johny
Ahoj Jersey, díky za informace. Mě právě mate, že ten Brewfather app tam má jen ohledně varny asi 30 položek, které se dají nastavit, stejně tak u vody, ale stejně mi to nikdy nesedí. Připadá mi, že ta voda prostě neodpovídá. Vše jsem se snažil nastavit, ale stejně se mi třeba nepromítá rozdíl mezi světlým a tmavým pivem, přitom ty poměry jsou rozdílné. Jako podpůrnou aplikaci jsem používal MyBrew, která vychází z výpočtů, které tady uváděl Petr Novotný a to mi celkem sedělo, takže pro vodu budu asi používat tuto aplikaci. Tam se totiž dá nastavit podle světlosti či tmavosti piva poměr vody na litr sladu, což mi přijde fajn, u Brewfather (který mám normálně rád) jsem toto nikde nenašel. Každopádně mě zaráží i to, jak moc ten recept neseděl, když moji Brewzillu to tam má mezi "certifikovanými" hrnci, včetně všech hodnot (odpary, výtěžnost varny apod.). Nevím, jestli si to pamatuji správně, ale když jsme si psali po mailu, neříkal jsi, že Brewfather App používáš taky? A nebo si to pletu?:-)

More
25 Jan 2023 13:19 #8 by Jersey
Ano já brewfather používám výhradně. Mám brewster Beacon a musel jsem též dost položek modifikovat aby mi to sedělo. Voda se tam dá nastavit taky v editaci (water grain ratio a grain water absorption) mě voda sedi ale nekoukám na ni protože vím jaký mám odpar, vím kolik potřebuju mít na chmelovar a kolik chci mít na vystirku, takže program nepotřebuju a ty vlastně taky ne. Navíc mám raději hustější rmut i u světlých piv takže všude dávám 3 litry na kilo. Odpar mám 5 litrů, ztráty 2 litry. Takže chci mít v nádobě 20 litrů na zakvášeni, tudíž potřebuju 22l po chmelovaru, tzn 27litru na chmelovar, jednoduché...

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
25 Jan 2023 13:48 - 25 Jan 2023 13:59 #9 by johny
Ahoj Jersey, moc díky za odpověď, pořád s těmi údaji nastavení bojuju. Je mi jasné, že tím množstvím jednotlivých nastavení asi nebude problém v programu, ale spíš v uživateli :-D. Ale zkrátka nevím, co lépe tam nastavit. Dle Tvé rady jsem upravil položky "Míra absorbce sladu", kterou jsem nastavil na 1l/kg (alespoň takto jsem četl, že by to zhruba mělo být) a pak "Poměr Voda/Slad" na 3,5l/kg, což by měla být takový zlatá střední cesta pro většinu pivních typů. Každopádně jsem nahrál screenshoty z nastavení a chtěl jsem Tě poprosit, jestli bys mi na to mrknu, v čem může být problém. Pořád mi totiž ten program u zadaného testu na 10kg sladu vypočítává vystírací vodu 46L, což je podle mě nesmysl, už jen kvůli tomu, že tím jednoduchým manuálním výpočtem (10kg sladu x 3,5L = 35L, odečtu 10L ztrátu do sladu, mám 25L předku a to odečtu od výsledných 50l na kvašení a mám 25L na vystírku+ ještě 6,4l na odpar za hodinu chmelovaru, tj. 31,4L), což dle toho Brewfatheru nesedí... Snad to popisuju srozumitelně :-) Jediné, co mě napadá je že nesedí ten objem před chmelovarem, ale ten se dopočítává automaticky, tak snad přenastavit ten?

EDIT: Ještě doplnění - ty hodnoty jsou defaultní pro Brewzillu 65L tak, jak je má nastaveny aplikace, měnil jsem tam jen to, co jsem uvedl výše.
Last edit: 25 Jan 2023 13:59 by johny.

More
25 Jan 2023 14:08 #10 by Jersey
Objem máš skoro dobře, program Ti ukazuje 60 a manuálně jsem spočítal 58,4. Tak můžeš třeba pohejblat se ztrátama o litr a půl a mělo by to odpovídat.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
25 Jan 2023 16:55 - 25 Jan 2023 16:56 #11 by johny
No já jsem asi pomalejší, ale když bych vycházel z poměru 3,5l vody na kilo sladu a mám 10kg sladu, tak vystírací vodu bych měl mít celkem 35l, ne? No a ten Brewfather mi pořád ukazuje o 11,5 litru víc. Když jsem to dal do aplikace MyBrew a nastavil 10kg sladu a 3,5L na kilo sladu, vyšlo mi přesně 35l na vystírku a 33,4l na vyslazení. Nevíš, čím to může být? Fakt nevím, co u toho Brewfatheru dělám blbě. Fotku z MyBrew jsem uploadoval.
Attachments:
Last edit: 25 Jan 2023 16:56 by johny.

More
26 Jan 2023 09:15 #12 by Jersey
Nejsi pomalejší, ten program je v tomhle blbej, páč má milion hejblatek a cudliku. Nasdilej mi ten recept přes odkaz zkusím se v tom prohrabat.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
26 Jan 2023 09:54 - 26 Jan 2023 09:57 #13 by johny
Ahoj Jersey, děkuju moc. Zkopíroval jsem nakonec odkaz na jiný recept, který chci vařit, ne ten testovací a pokud budeš mít čas a mrkneš mi na to, budu moc rád ( share.brewfather.app/iVR3J8dPoat5qf ). Každopádně jsem ještě včera napsal na helpdesk Brewfatheru, tak uvidíme, co mi k tomu napíšou:-))). Jinak nediv se, že hodnoty pro pivní styl White IPA moc nesedí, jel jsem podle toho orientačně a navíc chci dělat slabší APU:-)
Last edit: 26 Jan 2023 09:57 by johny.

More
26 Jan 2023 19:39 #14 by Jersey
tak už jsem na to přišel, v nastavení si u kolonky "objem falešného dna rmutovací kádě" nastav hodnotu 0 a už Ti bude voda sedět. Všiml jsem si, ještě, že máš v nastavení objem várky 52l - tady bacha, program umožňuje zvolit variantu 1) objem piva ve fermentoru 2) objem horké mladiny. Osobně používám nastavení fermentor, ty ho tam teď máš také, tak jsem chtěl jen tuhle fíčuru vypíchnout :) Samozřejmě si pak ještě s dalšími várkami poladíš detaily - možná Ti zbude třeba o trochu víc piva, tak si třeba snížíš trochu ztráty, nebo něco takového aby Ti to prostě sedělo přesně :)

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
26 Jan 2023 21:52 #15 by johny
Ahoj Jersey, děkuju moc za pomoc, jsi frajer! Tohle by mě fakt nenapadlo a popravdě jsem nad touto položkou ani nepřemýšlel. Měl jsem za to, že když tam mají konkrétní typy hrnců, že už tam nebude potřeba nic nastavovat, protože to tam mají exaktně změřeno. Ale asi ne:-D. Ještě mi prosím vysvětli, jaký je rozdíl mezi těmi položkami fermentor a objem horké mladiny. Co to fakticky znamená?:-). Jinak Ti ještě jednou děkuju za Tvůj čas a za pomoc a pokud by Tě to neurazilo, poslal bych Ti přes zásilkovnu nějaké moje aktuální vzorky piva, ať se Ti alespoň drobně revanšuju :-D. Jen mi prosím pošli do mailu nějaké info, kam by to bylo :-). Teď jsem si poprvé vyzkoušel odesílání přes zásilkovnu, když nám Cech rozesílal vzorky chmelu na varné zkoušky:-).

More
27 Jan 2023 10:52 #16 by Jersey
Není zač, jen si raději vše zapisuj kolik jsi použil vody, sladu atd aby sis mohl provést u dalších várek drobné úpravy efektivity apod. Právě že ten program se musí dost detailně nastavit jak sám vidíš ale na druhou stranu lepší neznám. Ke tvé otázce: je to jednoduche. Většina pouček včetně pivarky tvrdí že množství vyrobeného piva se bere jako množství horké mladiny po chmelovaru. Brewfather umožňuje zakliknout možnost množství piva ve fermentoru tzn vychlazené množství piva v kvasné nádobě které budeš zakvašet (bez dalších ztrát) nehledě na to že horká kapalina má větší objem než studena, proto na to upozorňuji. Máš to zaskrtle přičemž v receptu máš 52 litrů kdy jsem dovozoval, že počítáš se ztratami, které tam ovšem už v takovém případě nebudou (pokud nepočítám minimální ztráty při kvašení). Děkuji za nabídku, rád někdy Tvoje pivo ochutnam, případně zdegustuji pokud by ses chtěl v rámci cechu ucházet o nějakou hodnost. Teď už bych ochutnat nestlihl, čeká mě každoroční hec v podobě suchého února (který většinou držím 2-3 měsíce) už to takhle držím asi 4 roky. Ochutnam tedy jindy a pokud bys na tom trval a chtěl mě podpořit, tak v každém popisu videa mám informace jak tak lze učinit. Jsem rád, že jsem Ti mohl pomoct, ať se Ti daří!

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
27 Jan 2023 12:50 - 27 Jan 2023 12:52 #17 by johny
Ahoj Jersey, moc děkuju za odpověď a za vysvětlení. Trochu jsem si myslel, že by to tak mohlo být, ale přeci jen, pořád vařím necelý rok a žádný učený z nebe nespadl, proto se raději ptám, když je někdo ochoten poradit :-). Každopádně mě to ale pořád baví a i když občas přijdu vyflusanej z práce s totálně unavenou hlavou a nemám moc kapacitu se zaktivizovat, alespoň o tom víkendu se snažím si na to vyhradit čas. Když jsem to teď ale počítal, už jsem z těch 21 várek udělal 14 různých pivních stylů a to mě na tom baví asi nejvíc - to experimentování. Od voňavý citrusový APY nebo Hazy IPY, přes Kölsch, trapistický, British Golden Ale po Stouty, Irish Red nebo třeba vánoční pivo (vídeňský slad, med, skořice, hřebíček a pomeranč), či pšenice ala Hoegaarden nebo překvapivě dobré bezové pivo. Je to zkrátka super a ve finále mám radost, že i když jsem měl chyby ve výpočtech a třeba vyšlo slabší, že to pivo mizí u rodiny, kamarádů a známých raketovým tempem, tak na něm třeba i něco bude :-D. Každopádně kdyby sis to rozmyslel, nabídka platí. Teď jsem načínal stout z konce května (myslel jsem, že už bude na vylití) a byl naprosto super.
Last edit: 27 Jan 2023 12:52 by johny.

More
27 Jan 2023 15:47 #18 by Jersey
Vidím to stejně, dokonce na to téma mluvím v posledním videu. Zájem trvá, takže jak mi skončí půst, velmi rád od Tebe pivo ochutnám, případně muzu na oplátku taky poslat. Budeme v kontaktu. Jinak budu rád, když se někdy ozveš, jak pokračuješ ve svém pivním bádání

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
28 Jan 2023 16:55 #19 by johny
Ahoj Jersey, určitě platí:-). Rád budu v kontaktu a se vzorky pro Tebe budu určitě počítat. Vařím každou chvíli, takže vždy budu mít něco "na skladě" :-D. Prozatím děkuju, měj se hezky, Honza.

Moderators: novotny.petrJersey