- Thank you received: 54
Kalné pivo
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Less
More
25 Jul 2017 21:09 #1
by doktor.zaba
Kalné pivo was created by doktor.zaba
Ahoj, objednal jsem Cascade na chmely.cz, měli jen zbytek 170g a jak se dalo očekávat v sáčku bylo minimum granulí a ostatní byl jen chmelový prach. Použil jsem to na chmelovar i dry hop. Postupoval jsem standardně jako vždycky, cezení přes jemné plátno po chmelovaru i před stočením. Pivo je však hodně kalné a ani po 2 dnech ležení se nelepší. Chci se tedy zeptat, jestli to může být způsobeno právě tím chmelem. To plátno je hodně husté a nikdy dřív se mi něco takového nestalo. Proti světlu je vidět, jak v lahvích plavou chuchvalce nějakého kalu. Kvašení bylo pomocí US05 nový balíček, akorát pokojová teplota byla v minulých dnech o něco vyšší - asi 23°.
Může mi k tomu někdo více "provařený" říci svůj názor? Zda to může být tím chmelem, špatné kvasnice, nebo ta teplota?
Může mi k tomu někdo více "provařený" říci svůj názor? Zda to může být tím chmelem, špatné kvasnice, nebo ta teplota?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
-
- Administrator
-
26 Jul 2017 10:50 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Kalné pivo
No já nevím, ale řekl bych, že při 23°C se US-05 se za pouhé dva dny neusadí...
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Less
More
26 Jul 2017 11:30 #3
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Kalné pivo
Já to myslel tak, že kvašení probíhalo při těch 23°. To bylo 4 dny a potom 2 dny ještě dry hop při stejné teplotě. Pak jsem stočil do sklenic, přidal dextrozu, zase nechal ve stejné teplotě 3 dny a následně přemístil do lednice kde mám 4°.
Vždycky postupuji stejně a vyčeří se během sycení s dextrozou. Tentokrát je však stále kalné i po 3 dnech v lednici.
Vždycky postupuji stejně a vyčeří se během sycení s dextrozou. Tentokrát je však stále kalné i po 3 dnech v lednici.
- 3nohejjelen
-
- Senior Member
-
Less
More
- Thank you received: 58
27 Jul 2017 22:33 - 27 Jul 2017 22:37 #4
by 3nohejjelen
jo, muze to byt i tim chmelem/chmelovym prachem...
s dry-hoppingem mam desitky zkusenosti - nejen z vlastniho vareni, ale pokusne chmelim za studena i gambac (viz clanek v 2.cisle casopisu Pivar-srpen '17)...a co se tyka treba prave pokusu s tim gambacem, tak chmelovej prach (louhovanej v pytliku z netkany textilie, napr.2g/0.5L) vzdycky zakali to pivo vyrazne vic nez kdyz pouziju pekny peletky...v gambaci pak plavou vylozene zavoje bilyho kalu...
kazdopadne nektery chmely (mozna je to i vlastnost ty ktery odrudy, ale spis bych to asi na odrudy zas tolik nesváděl a mluvil spíš o šaržích a jakosti), zakalej ten jinak kristalove cirej gambac vic, nektery min, resp.skoro vubec...
Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk
Replied by 3nohejjelen on topic Re:RE: Kalné pivo
doktor.zaba wrote: Může mi k tomu někdo více "provařený" říci svůj názor? Zda to může být tím chmelem...
jo, muze to byt i tim chmelem/chmelovym prachem...
s dry-hoppingem mam desitky zkusenosti - nejen z vlastniho vareni, ale pokusne chmelim za studena i gambac (viz clanek v 2.cisle casopisu Pivar-srpen '17)...a co se tyka treba prave pokusu s tim gambacem, tak chmelovej prach (louhovanej v pytliku z netkany textilie, napr.2g/0.5L) vzdycky zakali to pivo vyrazne vic nez kdyz pouziju pekny peletky...v gambaci pak plavou vylozene zavoje bilyho kalu...
kazdopadne nektery chmely (mozna je to i vlastnost ty ktery odrudy, ale spis bych to asi na odrudy zas tolik nesváděl a mluvil spíš o šaržích a jakosti), zakalej ten jinak kristalove cirej gambac vic, nektery min, resp.skoro vubec...
Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk
Last edit: 27 Jul 2017 22:37 by 3nohejjelen.
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Less
More
27 Jul 2017 23:00 #5
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Re:RE: Kalné pivo
Díky, dobrý nápad, zítra to hned vyzkouším. Koupím géčko a pro porovnání to v něm nechám vymáchat.
Jinak chuťově to je jako normální ejlík, ale vypadá jako juice
Jinak chuťově to je jako normální ejlík, ale vypadá jako juice

Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
-
- Prodám Hop tube
- Nabízím párkrát použitý Hop tube (na klasický...
- In Ostatní / Inzerce
- Author TomasV
- 06 Feb 2025 19:44
-
-
-
- Prodám bombičku CO2 s reguláto...
- Nabízím již nevyužívanou bombičku CO2 s regulátorem...
- In Ostatní / Inzerce
- Author TomasV
- 06 Feb 2025 19:39
-
-
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 19:33
-
-
-
- Kde se dá tedy vyzvednout?
- In Ostatní / Inzerce
- Author Chmelař
- 22 Jan 2025 16:48
-
-
-
- Ahoj, znaci to darujem :) Prachy nechcem, ale ak mas...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 07:46
-
New Places
-
Domáci pivovar Šoška
7 Malá hora, 036 01 Martin, Žilinský kraj, Slovakiaon 11.02.2025 -
Sobotickej pivovar
Sobotice 5, 463 43 Český Dub, Liberecký kraj, Českoon 22.01.2025 -
Domácí pivovar v Písku
Tyršova 2435, 397 01 Písek, Jihočeský kraj, Českoon 10.01.2025 -