Vůně startéru

• jhodek
  • jhodek's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
02 Dec 2021 21:45 #1 by jhodek
Vůně startéru was created by jhodek
Ahoj, potřeboval bych se zeptat na to, jakou vůni by měl mít startér. Chci vařit ležák a rozkvasil jsem si startér z W-34/70. Množství kvasnic, maltózy podle kalkulačky. Všechno probíhalo dobře, ale co mně zarazilo, byla kyselá vůně, kterou bych očekával např. u vína, ne u piva. Pokud by takto vonělo pivo v hospodě, tak bych to vůbec nepil. Mám  násobnou zkušenost s US05, kde startér voněl jako ALE a várky se mně vždy povedly. Je možné, že startér z W-34/70 může mít výraznou kyselou vůni a samotná fermentace piva proběhne v pohodě? Nebo to jen zbytečně řeším? Předem děkuji za názor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Dec 2021 08:39 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Vůně startéru
Startér není pivo. Podmínky ve starteru nevedou ke vzniku příjemných senzorických vlastností, ale k namnožení kvasinek. Startery smrdívají divotvorně.

Nicméně zrovna kyselost by mě asi taky rozhodila. Takže jsem ti vlastně nepomohl...

More
03 Dec 2021 10:33 #3 by tklmkn
Replied by tklmkn on topic Vůně startéru
Já dělám startér téměr před každou várkou, většinou vařím svrchně kvašená piva a startér obvykle nijak zvlášť nepříjemně nesmrdí. Ale letos v létě jsem dělal při pokojové teplotě 3 krokový startér na tmavý ležák (kvasnice WLP-800) a byl z něj cítit etyl acetát (odlakovač) - vada z vysoké teploty kvašení, což se dalo čekat. Kvasnice ze startéru jsem použil a pivo vykvasilo v pořádku.
Jestli kysele voní, zkusil bych i jestli kysele chutná.

• jhodek
  • New Member
  • New Member
More
03 Dec 2021 17:19 #4 by jhodek
Replied by jhodek on topic Vůně startéru
Díky oběma za názor, zkoušel jsem ochutnat tekutinu ze startéru. Bylo to nakyslé, ale jako ocet to nebylo. Teď když se to usadilo a už je to prokvašené, tak už vůně není tak intenzivní. Připomíná mně to cider. Podle zahraničních diskusí to není zas tak neobvyklé takto cítit startér, zvlášť když je to na hodně okysličované na míchačce. Zítra ráno to zkusím zakvasit. Dám vědět, jak jsem dopadl.

• jhodek
  • New Member
  • New Member
More
04 Jan 2022 10:14 #5 by jhodek
Replied by jhodek on topic Vůně startéru
update: Pivo vykvasilo při 10°C parádně. Vůně, která mně vadila ve startéru, tam nebyla. Takže jsem plašil zbytečně.

Moderators: novotny.petrJersey