- Thank you received: 0
Male prokvaseni
- MilanHodek
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
20 Jul 2020 21:53 #1
by MilanHodek
Male prokvaseni was created by MilanHodek
Mam za se ou asi 8 varek. V minulych varkach se mi darilo prokvasit svrchnaky na FG 1.012 pri OG 1.045. V poslednich dvou az trech varkach mam problem pri prokvaseni. V podstate po trech dnech uz se FG ani nehne a zastavi se na 1.020 pro OG 1.045 a ted jsem varil comoladovy stout, ktery mel OG 1.050 a kvaseni se mi zastavilo na 1.022. Mistnost, ve kterem to kvasi je stale stejna teplota kolem 20°C. Kvasinek davam furt stejne na cca 40l dve baleni po 11,5g. Mam kamarada, ktery ma stejny problem. Ale nevim, v jakych podminkach kvasi pivo jemu. V posledni dobe dost kolisa atmosfericky tlak a nekdy klesa dost nizko. Myslite, ze na to muze mit vliv atmosfericky tlak? Pripadne jak tomu predejit? Nebo by mohlo jit o jinou zavadu pri kvaseni? Ve finale to resim tak, ze na hladinu rozsypu jeste lzicku kvasnic a necham to dva dny dokvasit a zatim to pomohlo. Co vy na to?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Away
- Administrator
21 Jul 2020 10:48 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Male prokvaseni
Čím měříš hustotu (refraktometrem, hustoměrem)?
Z jakých sladů vaříš?
Jak rmutuješ (teploty, prodlevy)?
Jaké kvasinky jsi použil?
Jak jsi kvasinky před zakvašením připravil (rehydratace, pouhé nasypání na hladinu)?
Jak provzdušňuješ mladinu před zakvašením?
Z jakých sladů vaříš?
Jak rmutuješ (teploty, prodlevy)?
Jaké kvasinky jsi použil?
Jak jsi kvasinky před zakvašením připravil (rehydratace, pouhé nasypání na hladinu)?
Jak provzdušňuješ mladinu před zakvašením?
- MilanHodek
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
21 Jul 2020 11:54 #3
by MilanHodek
Replied by MilanHodek on topic Male prokvaseni
Vsechno delam stejne jako pred tim. Kvasinky S04,S05, zadny stary nebo prosly. Slady Pale Ale, Plzensky, Mnichovsky, merim hustomerem. Rmutovani 55-40min., 62-20min, 72-20min a 78-20min. Ale ve rmutovani to asi nebude. Cukru tam je dost, ale kvasinky zezacatku jedou, ale brzy se zastavi.
- grádyš
- Away
- Administrator
21 Jul 2020 13:11 #4
by grádyš
Tak jinak
To že tam máš „dost cukru“ ještě neznamená, že kvasinkám ten cukr bude chutnat. Poměr zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů si řídíš výběrem sladů a délkou a teplotou rmutovacích přestávek.
Když pominu fakt, že z Pale Ale, Plzně a Mnichova čokoládový Stout těžko uvaříš, tak například čím více zmiňovaného Mnichova nasypeš, tím bude pivo plnější (méně prokvašené). Prokvašení je také ovlivněno výběrem kvasinek. US-05 například prokvasí více než S-04.
Mrkni na poznámku v tomto mém starém článku .
Na prokvašení také může mít vliv provzdušnění mladiny (nepíšeš, jestli a jak mladinu provzdušňuješ) a množství a forma kvasinek.
Ve tvém případě 2 sáčky susšených ejlových kvasnic na 40 litrů piva o stupňovitosti 1.050 stačí. Když jsou před použitím správně rehydratované.
To že tam máš „dost cukru“ ještě neznamená, že kvasinkám ten cukr bude chutnat. Poměr zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů si řídíš výběrem sladů a délkou a teplotou rmutovacích přestávek.
Když pominu fakt, že z Pale Ale, Plzně a Mnichova čokoládový Stout těžko uvaříš, tak například čím více zmiňovaného Mnichova nasypeš, tím bude pivo plnější (méně prokvašené). Prokvašení je také ovlivněno výběrem kvasinek. US-05 například prokvasí více než S-04.
Mrkni na poznámku v tomto mém starém článku .
Na prokvašení také může mít vliv provzdušnění mladiny (nepíšeš, jestli a jak mladinu provzdušňuješ) a množství a forma kvasinek.
Ve tvém případě 2 sáčky susšených ejlových kvasnic na 40 litrů piva o stupňovitosti 1.050 stačí. Když jsou před použitím správně rehydratované.
- HansOlo
- New Member
Less
More
18 May 2022 18:28 #5
by HansOlo
Replied by HansOlo on topic Male prokvaseni
Ahoj, také se zeptam na stejné téma.
Sypání
80,5% pale ale
15% abbey
3% kand.cukr
1.5% oves.vlocky
Kvasnice M47 Belgian Abbey (prokvašení 73-77%) sušené, rehydratované, 1 sacek(dle výpočtu mel být dostatečný)
OG 1.069, FG 1.024 (refraktometr)
Zakvaseno 18.5L mladiny při teplotě 18,5°, provzdušněno rozstrikem pri spilani a protrepanim kvasne nadoby. Aktivita v kvasne zatce 3 dny, ted 2 dny bez aktivity.
Nejak nevim, co si myslet, jestli to není malá teplota nebo mala davka kvasnic.... Budu rad za jakykoliv názor. Děkuji
Sypání
80,5% pale ale
15% abbey
3% kand.cukr
1.5% oves.vlocky
Kvasnice M47 Belgian Abbey (prokvašení 73-77%) sušené, rehydratované, 1 sacek(dle výpočtu mel být dostatečný)
OG 1.069, FG 1.024 (refraktometr)
Zakvaseno 18.5L mladiny při teplotě 18,5°, provzdušněno rozstrikem pri spilani a protrepanim kvasne nadoby. Aktivita v kvasne zatce 3 dny, ted 2 dny bez aktivity.
Nejak nevim, co si myslet, jestli to není malá teplota nebo mala davka kvasnic.... Budu rad za jakykoliv názor. Děkuji
- MilanHodek
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
18 May 2022 19:21 #6
by MilanHodek
Replied by MilanHodek on topic Male prokvaseni
Já nakonec zjistil, že mám špatnej refraktometr z Číny. Ale k tvému dotazu...
Hele, já si myslím, že 1,024 není uplně průšvih. Pivo bylo dost silný a možná bych příště přidal ještě jeden sáček kvasinek.
Hele, já si myslím, že 1,024 není uplně průšvih. Pivo bylo dost silný a možná bych příště přidal ještě jeden sáček kvasinek.
- HansOlo
- New Member
Less
More
18 May 2022 19:29 #7
by HansOlo
Jo, v chuti je je to vypitelny a dle myho soudu i dobrý. Jen jsem cilil na vysoký prokvašení a nevim jestli to bylo kvasnicema. Jeste to necham a pri staceni zkusim zmerit hustomerem pro kontrolu refraktometru. Diky za tip
- grádyš
- Away
- Administrator
19 May 2022 09:49 - 19 May 2022 09:50 #8
by grádyš
On to zrovna v tomto případě asi žádný velký problém nebude, ale jen pro pořádek
Nevím, jaký výpočet máš na mysli ty, ale podle mého výpočtu je zapotřebí zhruba 300 miliard buněk, čemuž neodpovídá jeden, ale jeden a půl sáčku kvasinek v TOP stavu.Kvasnice M47 Belgian Abbey (prokvašení 73-77%) sušené, rehydratované, 1 sacek(dle výpočtu mel být dostatečný)
On to zrovna v tomto případě asi žádný velký problém nebude, ale jen pro pořádek
Tady se už úplně bojím zeptat, ale když měříš refraktometrem konečnou hustotu, provádíš přepočet ? Protože jestli ne, pivo máš prokvašené (v závislosti na použité metodě výpočtu ) na hodnotu v rozmezí zhruba mezi 1.000 - 1.007.OG 1.069, FG 1.024 (refraktometr)
Last edit: 19 May 2022 09:50 by grádyš.
- HansOlo
- New Member
Less
More
19 May 2022 11:04 #9
by HansOlo
Ahoj, jojo, prepocitavam a korekcni faktor znam. S tim jsem si uzil kdyz jsem s refraktometrem meril poprve:-D
Vypocty mnozstvi kvasnic beru v potaz z Pivarky, i se zohlednenim stáří balíčku. Dle knizky lze čerstvé sušené podelit na polovinu, tim padem 150mld buněk (tj 2x vic bez píšeš), z toho jsem tak nejak vychazel. Mám teď ale podezření na ten refraktometr, pač je taky z Číny... Brzy budu vědět vic, a report sem přidám.
Vypocty mnozstvi kvasnic beru v potaz z Pivarky, i se zohlednenim stáří balíčku. Dle knizky lze čerstvé sušené podelit na polovinu, tim padem 150mld buněk (tj 2x vic bez píšeš), z toho jsem tak nejak vychazel. Mám teď ale podezření na ten refraktometr, pač je taky z Číny... Brzy budu vědět vic, a report sem přidám.
- HansOlo
- New Member
Less
More
24 May 2022 18:34 #10
by HansOlo
Ahoj, tak chybu refraktometru můžu vyloučit, FG hustoměr 1.023, FG refraktometr po korekci a prepoctu 1.023. Asi jsem opravdu dal málo kvasnic...
- JImram
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 45
27 May 2022 12:17 #11
by JImram
Replied by JImram on topic Male prokvaseni
1) Pokud chceš hluboké prokvašení, tak určitě US-05 a ne S-04. Lidem to často splývá dohromady 04 nebo 05 je to prý podobné, ale není.
2) Když chci hluboce prokvašené pivo nepoužívám 1. generaci ze sáčku. Ta je pomalejší na startu a může být výsledkem i vyšší hodnota v cíli. Pokud nemáš kvasnice z minulého piva, tak doporučuji startér.
Já si myslím, že dokážu vařit reprodukovatelně a stejně mne občas překvapí, že u stejného piva je najednou cílová hodnota citelně vyšší než jindy. Občas asi Bůh se štěstím šetří.
2) Když chci hluboce prokvašené pivo nepoužívám 1. generaci ze sáčku. Ta je pomalejší na startu a může být výsledkem i vyšší hodnota v cíli. Pokud nemáš kvasnice z minulého piva, tak doporučuji startér.
Já si myslím, že dokážu vařit reprodukovatelně a stejně mne občas překvapí, že u stejného piva je najednou cílová hodnota citelně vyšší než jindy. Občas asi Bůh se štěstím šetří.
The following user(s) said Thank You: HansOlo
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Pěna
- přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 04 Oct 2024 11:56
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- neboj, nebude to tlačit zpátky, nemá kudy, ten nápojový...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Jersey
- 04 Oct 2024 11:17
-
- Pěna
- A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica...
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 11:09
-
- Pěna
- ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím...
- Author fala
- 04 Oct 2024 10:53
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj Jersey, dakujem za detaily. Vidim v tom stale rovnaky...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 10:43
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024