kombinování druhů kvasnic

• MilanHodek
  • MilanHodek's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
24 Jun 2020 12:02 #1 by MilanHodek
kombinování druhů kvasnic was created by MilanHodek
Ahojte!
1. Zkoušeli jste někdo kombinovat více druhů kvasnic, nebo se to nedělá? Konrétně: mám v lednici Safale US-05 a US-04. Mám recept, kde budu potřebovat 2x US-04, ale ty mám jen jedny, tak mě napadlo doplnit to US-05.Půjde to?
2.Šly by kombinovat kvasnice třeba Safbrew S-33 pro vysokou toleranci alkoholu a jiné kvasinky (teď mě žádné konkrétní nanapadaj), které vytvoří specifickou chuť, ale nejsou tak odolné proti alkoholu. Že by ty S-33 dodělali to, co ty druhé už nezvládnou, jestli chápete jak to myslím. Ale nevím, třeba se tam poperou a nebude z toho nic :o)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
24 Jun 2020 13:55 #2 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic kombinování druhů kvasnic
Kombinovat jsem nezkoušel, ale myslím si, že by to fungovat mohlo. Osobně bych raději rozdělil mladinu do 2 nádob, kvasil zvlášť a pak spojil dohromady.

More
24 Jun 2020 20:11 #3 by Davis
Replied by Davis on topic kombinování druhů kvasnic
Zrovna nedávno jsem narazil na stránkách Fermentisu na článek o kvasnicích, které výrobce doporučuje pro styl NEIPA (3 různé kmeny). V závěru je odpověď na otázku, zda je možné tyto kvasnice kombinovat. Zkopírováno v originálním znění:

Would you recommend mixing these three yeasts in one brew? Some internet data shows that mix-yeast traces were found in some commercial NEIPA.

We did not evaluate mixed yeasts; we only evaluated them separately. But we have nothing against the mixed use of the three yeasts strains we selected. However, the brewer must consider that the yeasts can interact with each other, and eventually one specific yeast can dominate the fermentation. Consequently, you may have less reproducibility over different batches and would no longer be able to reuse or re-pitch the yeasts once their proportions have changed.

• MilanHodek
  • MilanHodek's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
24 Jun 2020 20:40 #4 by MilanHodek
Replied by MilanHodek on topic kombinování druhů kvasnic
Davis, o jake konkretni kvasinky slo?

More
24 Jun 2020 22:00 #5 by Davis
Replied by Davis on topic kombinování druhů kvasnic
Já myslím, že se jedná o univerzální odpověď bez ohledu na to, jaké kvasinky chceš kombinovat a jaký pivní styl chceš vařit. Tady konkrétně šlo o SafAle S-04, S-33 a K-97.
The following user(s) said Thank You: MilanHodek

Moderators: novotny.petrJersey