- Thank you received: 0
Nealkoholické pivo
- Bratr Huron
- Topic Author
- New Member
Less
More
07 May 2022 22:00 #1
by Bratr Huron
Nealkoholické pivo was created by Bratr Huron
Vaříte někdo?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- JImram
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 45
16 May 2022 15:28 #2
by JImram
Replied by JImram on topic Nealkoholické pivo
Vařil jsem pár várek nealko APA nebo i IPA dost kostrbatým způsobem:
- Uvařím pivo, chmelovar ale jen s prvním chmelením na hořkost.
- Nechám ho úplně prokvasit, kvasice nechám sednout a čisté pivo stočím do varny (důležité - vaření piva s kvasnicemi má za následek nepříjemné pachutě, ideální by byla filtrace)
- Udělám druhý chmelovar cca 1.5h (odpaření alkoholu, koncentraci lze kontrolovat měřením teploty varu) bez chmelení na hořkost, na konci chmelím aroma
- stočím do sudu, přidám surogaci cukrem a chmelení za studena
- po příslušné době přetočím do druhého sudu a je hotovo
Kupodivu dává tento postup poměrně málo pachutí a pavůní,možná díky výraznému chmelení za studena, které vpodstatě vše přebije. V chuti je pivo prázdnější, ale pít se to celkem dá, je to úplně jiné než Birell a leckomu to chutnalo. Největší uspěch jsem nakonec měl, když se to smíchal z bezinkovou limonádou a podával to jako nealko radler
S alkoholem bych se teoreticky měl dostat zhruba na to 0.5%
- Uvařím pivo, chmelovar ale jen s prvním chmelením na hořkost.
- Nechám ho úplně prokvasit, kvasice nechám sednout a čisté pivo stočím do varny (důležité - vaření piva s kvasnicemi má za následek nepříjemné pachutě, ideální by byla filtrace)
- Udělám druhý chmelovar cca 1.5h (odpaření alkoholu, koncentraci lze kontrolovat měřením teploty varu) bez chmelení na hořkost, na konci chmelím aroma
- stočím do sudu, přidám surogaci cukrem a chmelení za studena
- po příslušné době přetočím do druhého sudu a je hotovo
Kupodivu dává tento postup poměrně málo pachutí a pavůní,možná díky výraznému chmelení za studena, které vpodstatě vše přebije. V chuti je pivo prázdnější, ale pít se to celkem dá, je to úplně jiné než Birell a leckomu to chutnalo. Největší uspěch jsem nakonec měl, když se to smíchal z bezinkovou limonádou a podával to jako nealko radler
S alkoholem bych se teoreticky měl dostat zhruba na to 0.5%
- JImram
- Premium Member
Less
More
16 May 2022 15:42 #3
by JImram
Jo ještě jsem zapomněl důležité. Sypání a rmutování pro velké množství nezkvasitelných cukrů, takže karamel, melanoidní apod. a infuze vyšší teplota. Teď koukám, že to nemám v databázi, ale někde bych měl hodnoty najít, pokud máš zájem. Ale když zkusíš 30% specialních sladů na tělo (Melanoidní, Carared, Carapils) a jednostupňovou 70°C (sypeš rovnou do 70st), tak by to mohlo vyjít.
- Bratr Huron
- Topic Author
- New Member
Less
More
16 May 2022 18:09 #4
by Bratr Huron
Replied by Bratr Huron on topic Nealkoholické pivo
Tak to je vážně dost náročný já mám postup jednodušší, opajcovanej z brewdog 2019. Vařim to jako 2,5 a kvasim běžnejma ejlovkama. Jde mi to z cca 1009 do 1005, první várka čistě ejlák z weyermanna, ale bylo to hrozně světký a bez pěny. Teď jsem dal 50/50 pšenici a mnichov 2, pěna i barva lepší, ale furt je to takový řitký
- Bratr Huron
- Topic Author
- New Member
Less
More
16 May 2022 18:23 #5
by Bratr Huron
Btw surogace cukrem kvůli bublinkám je dost divná, zvlášť, pokud to máš v sudu a mužeš sytit bombou. Cukr ti přeci přidá 0,2-0,3% alkoholu. Pokud bys nechtěl foukat céóčkem, dalo by se zkusit odhadnout a stočit s vlastnim zbytkovym třeba?
- Bratr Huron
- Topic Author
- New Member
Less
More
16 May 2022 18:31 #6
by Bratr Huron
A teda ještě pokud to necháš po vykvašení projít znova chmelovarem, tak jsi to spasteroval a co ti teda vykvasí ten přidanej cukr? A pokud se to rozkvasí, nezačne kvasit i nějakej zbytkovej a nedostane se ten alkohol nakonec někam uplně jinam? Ten postup s cukrem je celkem divokej a řekl bych, že se výpočtem nedá výslednej alkohol určit
- JImram
- Premium Member
Less
More
16 May 2022 21:25 - 16 May 2022 21:31 #7
by JImram
Jasně, nenapsal jsem, že jsem přidal při surogaci kvasnice. Lžičku hustých párkrát protažených v mladině. Bez toho by to nešlo.
Nucené sycení by bylo určitě bezproblémové, výsledek sterilní pivo, asi výborná skladovatelnost. Ale já to vymýšlel s cílem být co nejblíž skutečnému pivu, ne tomu filtrovanému pasterizovanému. Takže snaha do piva na závěr dostat něco života z kvasnic. Něco jako kroužkování, akorát obvykle nemám k dispozici rozkvašenou mladinu ve správnou chvíli, tak holt cukr.
Vzhledem k tomu, že tlak šel nahoru stejně jako jindy, tak nic jiného než přidaný cukr už nekvasilo.
Nucené sycení by bylo určitě bezproblémové, výsledek sterilní pivo, asi výborná skladovatelnost. Ale já to vymýšlel s cílem být co nejblíž skutečnému pivu, ne tomu filtrovanému pasterizovanému. Takže snaha do piva na závěr dostat něco života z kvasnic. Něco jako kroužkování, akorát obvykle nemám k dispozici rozkvašenou mladinu ve správnou chvíli, tak holt cukr.
Vzhledem k tomu, že tlak šel nahoru stejně jako jindy, tak nic jiného než přidaný cukr už nekvasilo.
Last edit: 16 May 2022 21:31 by JImram.
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Pěna
- přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 04 Oct 2024 11:56
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- neboj, nebude to tlačit zpátky, nemá kudy, ten nápojový...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Jersey
- 04 Oct 2024 11:17
-
- Pěna
- A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica...
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 11:09
-
- Pěna
- ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím...
- Author fala
- 04 Oct 2024 10:53
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj Jersey, dakujem za detaily. Vidim v tom stale rovnaky...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 10:43
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024