Žitný ležák

• Matt
  • Matt's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
25 Nov 2019 20:52 #1 by Matt
Žitný ležák was created by Matt
Ahoj. Zkousel ste nekdo zitny spodne kvaseny lezak? Mate nejaky recept.? Nikde nemuzu nic najit, kdyz uz tak jen na svrchnaky. Zajima me procentuelni zasttoupeni zita, nekde jsem cetl ze nad 20% se uz spatne scezuje. Premyslim ze bych pridal do deseti procent zita k plzenskemu. Jak se na to tvarite?
The following user(s) said Thank You: BLP

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Nov 2019 10:35 #2 by JImram
Replied by JImram on topic Žitný ležák
Zkoušel jsem to v různé podobě asi desetkrát. Jeden můj recept na žitný ležák 13 je v Pivařce. Pokud ji nemáš, mohu ti ho poslat, teď ho nemám u sebe. Ten můžu doporučit, ale je hodně žitný (asi 40% žitného sladu). Poslední dobou se přikláním spíš k menšímu podílu žita. 40% je už hodně jiné než běžný ležák, ale někomu to chutná. Pokud je žita hodně, tak se mi osvědčilo přidat trochu CaraAroma, bez něj žito příliš vytupuje. Caraaroma přidá k žitu trochu jiné tóny a schová ho, aniž by to bylo výrazně karamelové.
Další varianta je ležák z plzeňského sladu, kam přidám tak 10% žitného a nic jiného. To je způsob jak trochu ozvláštnit světlý ležák. Ale někdo pak ani nepozná, že to není obyčejný ležák.

Někde jsem se dočetl, že u žita je dobré mít prodlevy při nižších teplotách 40-50°C, hlavně kvůli zcezování Protože je s tím je málo zkušeností, vyřešil jsem to tak, že vařím kontinuální infuzí. Nasypu při 37°C a 3h pozvolna ohřívám na 76°. Tím dám šanci všem procesům při všech teplotách.

Počítej, že pokud je žita hodně, tak je zcezování peklo. Ale i těch 40% se při použití přiměřeného množství sprostých slov zcedit dá.
The following user(s) said Thank You: BLP

• Matt
  • Junior Member
  • Junior Member
More
26 Nov 2019 15:22 #3 by Matt
Replied by Matt on topic Žitný ležák
Super, diky za odpoved. Knihu mam podivam se, ale asi zkusim pro zacatek jen tech 10%. Mozna k tomu pridam trochu karamelu nebo melanoidu, ale to uz je asi zbytecny kombinovani.

More
26 Nov 2019 15:35 #4 by JImram
Replied by JImram on topic Žitný ležák
Melanoidní nedoporučuji. Obojí bude posilovat tělo, každý trochu jiným způsobem a ty nepoznáš, co je odkud. Karamel poznáš, ale zakryje to žito. Pokud chceš jít cestou malého procenta žita, tak nejprve doporučuji jen s plzeňským. Tak nejlépe poznáš, co žito do piva přidá. Až v další várce přemýšlej, co by to tak ještě mohlo vylepšit.

• Matt
  • Junior Member
  • Junior Member
More
26 Nov 2019 15:37 #5 by Matt
Replied by Matt on topic Žitný ležák
Dik. Presne to jsem si myslel, ze uz bych pak nepoznal to zito. Zkusim jen tech 10% s plzenskym. :))

Moderators: novotny.petrJersey