Upravený recept na Red ALE

• Lukasobear
  • Lukasobear's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
17 Oct 2016 19:29 - 18 Oct 2016 06:16 #1 by Lukasobear
Upravený recept na Red ALE was created by Lukasobear
Potřeboval bych zkonzultovat tento recept upraveny z 16°ALE
Slad
Pale Ale 6kg
Carrared 0,9kg

20l vody
54°C - 15 minut
64°C - 45 minut
73°C - 15 minut
78°C Scezení

17l 80°C Vyslazení

Chmelovar- mam doma 100g premiantu tak ho využiji.
75 minuta - 35g
38 minuta - 25g
10 minuta - 20g

Kvasnice svrchní Safale S-04 případně Safale S-05

Co si o tom to myslíte mám to správně?
Díky
Last edit: 18 Oct 2016 06:16 by Lukasobear.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Oct 2016 23:15 #2 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Upravený recept na Red ALE
Neuvádíš množství vody na rmutování, délku chmelovaru a alfa kyseliny chmele. Rmutovací schéma nedokážu posoudit, ještě se učím.
Předpokládám tedy, že chmelovar bude 75 min, alfa kolem 8% a z toho mi IBU vychází na 59 což bude pro ALE správně.
Pokud počítám odpar a kvalitu scezování co jsem vysledoval u sebe, měl bys použít 13l vody na rmutování, ale to mi zase připadá docela málo na množství sladu. Asi bych ten poměr vody na vyslazování a rmutování trochu upravil.
Kvasnice S-04 prý přidávají nějakou chuť, S05 by měly být neutrální.
To je tedy můj názor a jsem zvědav na komentáře zkušenějších.

More
24 Oct 2016 20:59 #3 by Náměstek
Replied by Náměstek on topic Upravený recept na Red ALE
Ahoj,
• vystírací vodu si uprav minimálně v opačném poměru vůči vyslazovací. doporučuji tak 2 - 2,5litru na kilo sladu na svrchně kvašený ale.
• 54°C --> máš slad Pale Ale, stačí ti 10min, někdo nedělá vůbec, protože slad Pale Ale je dostatečně rozluštěn. Já dělám 52°C - 53°C 10min.
• neuvádíš, kolik bude výsledného piva - chmelovar nedokážu přesně spočítat. Chápu, že asi nemáš jiný chmel, tak nebudu říkat, ať použiješ jiný (bylo by to vhodnější vzhledem ke stylu). Každopádněm dej ten chmel z 10 min alespoň na nulu, nebo ještě lépe, jak budeš dělat Whirpool
• 78°C - nechal bych 5min na tzv. odrmutovací teplotu, lépe se ti bude scezovat, a budeš mít jistotu, že jsou všechny enzymy inaktivní.
• kvasinky s-04 mají vyšší extery, více se hodí pro anglické styly, s-05 jsou čistčí, vhodnější pro chmelové bomby. Kdybych si měl mezi těmito vybrat, tak spíš S-05, ale v tomto případě také osobní preference. Prokvašují +- stejně, alespoň na podobných receptech, co jsem měl možnost

More
28 Oct 2016 11:21 #4 by vita_k
Replied by vita_k on topic Re:Upravený recept na Red ALE
Me bylo poradeno jen 66 st, 73 st a odrmutovani.
Pak se da zkrátit ještě chmelovar na 60min,kdy dáš 1. dávku a pak třeba až 5 min před koncem. Na aroma už třeba při 80 stupních při chlazení.
Nebude premiant takovej tupej bez vůně?

Moderators: novotny.petrJersey