- Thank you received: 0
Automatické míchání sladiny
- Michalll
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
06 Sep 2016 20:38 #1
by Michalll
Automatické míchání sladiny was created by Michalll
Zdravím, už se to někde řešilo, ale máte někdo úspěšně zkompletované elektrické míchání sladiny? Mám na mysli především jaká motor(ek) a jaké napájení? Konstrukce míchadla už není tak podstatná, to si myslím, že je už hodně individuální, ale také může být
Já uvažuju o motorku ze stěračů, to prý funguje dobře, ale zatím nevím jestli to bude fungovat opravdu a jestli jakýkoliv motorek a čím ho napájet?
Já uvažuju o motorku ze stěračů, to prý funguje dobře, ale zatím nevím jestli to bude fungovat opravdu a jestli jakýkoliv motorek a čím ho napájet?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Away
- Administrator
06 Sep 2016 20:56 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Automatické míchání sladiny
Čoveče, tahle otázka je doopravdy zodpovězená snad na všech internetech, stačí trošku hledat.
Ale ve zkratce - ano, motorek ze stěračů fungovat bude. Napájí se jakýmkoliv zdrojem 12V 5A (nabíječka notebooku, autonabíječka, ...).
A IMHO se pleteš - konstrukce míchadla JE důležitá. Můžeš si sice pořídit obyčejnou vrtulku (taky jsem ji měl), ale do ideálu to má daleko. Buďto si ji můžeš koupit , nebo vyrobit , podle toho, na co se cítíš.
Ale ve zkratce - ano, motorek ze stěračů fungovat bude. Napájí se jakýmkoliv zdrojem 12V 5A (nabíječka notebooku, autonabíječka, ...).
A IMHO se pleteš - konstrukce míchadla JE důležitá. Můžeš si sice pořídit obyčejnou vrtulku (taky jsem ji měl), ale do ideálu to má daleko. Buďto si ji můžeš koupit , nebo vyrobit , podle toho, na co se cítíš.
- Petr Kittler
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 2
07 Sep 2016 18:44 #3
by Petr Kittler
Replied by Petr Kittler on topic Automatické míchání sladiny
Jak píše Gradys.. 12v a 5a na napájení motorku ze stěračů stačí. I já ho používám na 70l hotového piva. Samotná vrtule mi jezdí cca 2cm nad dnem. Po krajích se to pripalovalo, ale tam jsem navaril řetěz a je to v pohodě. Pokud budeš chtít, tak po dovolené zaslu fotku.
- T0mica
- New Member
Less
More
- Thank you received: 2
29 Apr 2019 09:19 #4
by T0mica
Replied by T0mica on topic Automatické míchání sladiny
Zdravím, neřešil jste prosím někdo přehřívání toho motoru? Včera jsem to míchadlo zkoušel poprvé a na tom motoru se nedala udržet ruka, provizorně jsem ho chladil sáčkem s vodou. Mám míchadlo v podstatě stejné jak má Grádyš. Motor z nějakého Seatu, myslím, že ty motory jsou všechny skoro stejné...A dával jsem 4 l vody na kg sladu, takže podle mě to bylo řídké dost, nedokážu si představit, kdybych dělal silnější pivo, to bych možná ten motor mohl používat na ohřev
Budu rád za každou odpověď. Díky!
Budu rád za každou odpověď. Díky!
- grádyš
- Away
- Administrator
29 Apr 2019 09:32 #5
by grádyš
Jo, horký je to jako kráva, ale podle mě to nemá cenu nijak řešit, je to škoda práce s chlazením. Motorek mám už léta a léta a pořád funguje.
Viděl jsem ale i řešení, kdy lidi chladí motorek větráčkem. Jestli se tím prodlouží životnost motorku, to netuším. A upřímně řečeno si ani nevybavuju, že bych slyšel, že někdo ten motorek spálil...
Replied by grádyš on topic Automatické míchání sladiny
T0mica wrote: Zdravím, neřešil jste prosím někdo přehřívání toho motoru?
Jo, horký je to jako kráva, ale podle mě to nemá cenu nijak řešit, je to škoda práce s chlazením. Motorek mám už léta a léta a pořád funguje.
Viděl jsem ale i řešení, kdy lidi chladí motorek větráčkem. Jestli se tím prodlouží životnost motorku, to netuším. A upřímně řečeno si ani nevybavuju, že bych slyšel, že někdo ten motorek spálil...
The following user(s) said Thank You: T0mica
- doktor.zaba
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 54
29 Apr 2019 12:41 - 29 Apr 2019 12:46 #6
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Automatické míchání sladiny
Mám už 2 roky jeden motorek na míchadle a druhý na šrotovníku, oba topí pěkně, nedá se na nich udržet ruka, ale furt jedou. Myslím že jsou z felicie, kupuji na bazoši za 200,- Nedávno jsem koupil další jen tak do zásoby, kdyby se některý pos.... Chlazení vůbec neřeším, raději kdyžtak vyměním Napájím zdrojem z PC.
PS: množství sladu se taky není třeba obávat, jak se dílo roztočí, už neklade takový odpor. Běžně míchám 7kg sladu.
PS: množství sladu se taky není třeba obávat, jak se dílo roztočí, už neklade takový odpor. Běžně míchám 7kg sladu.
Last edit: 29 Apr 2019 12:46 by doktor.zaba.
The following user(s) said Thank You: grádyš, T0mica
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Pěna
- přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 04 Oct 2024 11:56
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- neboj, nebude to tlačit zpátky, nemá kudy, ten nápojový...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Jersey
- 04 Oct 2024 11:17
-
- Pěna
- A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica...
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 11:09
-
- Pěna
- ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím...
- Author fala
- 04 Oct 2024 10:53
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj Jersey, dakujem za detaily. Vidim v tom stale rovnaky...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 10:43
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024