Kvaseni

• Petrol4
  • Petrol4's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
15 Sep 2023 11:11 #1 by Petrol4
Kvaseni was created by Petrol4
Ahoj mam takovou docela normalni otazku.
varil jsem podle tveho navodu na youtube mam ho zkouklej asi 100x pivo jsem predevcirem delal poprve a  vypada ze to bude vse podle planu. Jedna vec mi prece jen vrta hlavou a to je kvaseni. 
delame lezak ktery ma dle navodu zrat 28 dni ale to v lahvich? a nebo ho proste necham cely mesic v kvasnem kyblu a pak to stejne asi ten den vypijem. Nebo co mam delat podle tebe dal. Tohle mi je jediny takovy nejisty nebo chci jed podle tveho navodu a pak kdyz ctu na internetu kazdej zbrbla neco jineho. Dekuji za odpoved

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Oct 2023 13:20 #2 by Beranec
Replied by Beranec on topic Kvaseni
Počkej až doběhne hlavní kvašení. Bublák přestane bublat, kvasnice sednou na dno. Pak to (bez zvíření kvasnic, pokud možno) přetoč do ležáckého sudu, nebo do lahví, nebo v čem to chceš ležet. Pokud do skleněných lahví, tak dávej pozor na tlak, protože při dokvašování ještě vzniká CO2. Kolik ho bude, to záleží na tom, jak čisté pivo jsi stočil, tj. jak málo kvasnic v něm je. Jejich počet dobře snížíš tak, že pivo ještě před stáčením co nejvíc vychladíš. Klidně na 2°C, jestli můžeš. Čím víc to před stáčením ochladíš, tím víc kvasnic si sedne na dno.
The following user(s) said Thank You: Petrol4

• Petrol4
  • New Member
  • New Member
More
02 Oct 2023 20:31 #3 by Petrol4
Replied by Petrol4 on topic Kvaseni
Myslel jsem ze to bude lezet v tom kvasnem kyblu, takhle to vypada po asi 20 dnech tak snad to nebude na vyhozeni.  ibb.co/GC8Ypy0 , nechal jsem to tam myslite ze je pokazena varka? 

More
03 Oct 2023 04:36 #4 by marekparek
Replied by marekparek on topic Kvaseni
Nikdy to nenechávaj na kvasniciach. Odmeraj hustotu a ak to mas dokvasené, tak to pretoč do nádoby( fľaša, keg, kyveta,...) a tam to nechaj ležať. Samozrejme plati, že čím menej kvasníc tým lepšie, ale nie je pravda, že čím viac ich máš, tým viac ti to prekvasí. Všetko záleží od množstva zostatkového cukru, ak tam žiadny nie je, môžeš tam mať aj veľa kvasníc, ale proces kvasenia sa nerozbehne. Ak sa mýlim isto ma niekto skúsenejší opraví, ale myslím, že takto to je.
The following user(s) said Thank You: Petrol4

• Petrol4
  • New Member
  • New Member
More
03 Oct 2023 21:28 #5 by Petrol4
Kvasilo to jako o zivot bublalo mlatilo ze jsem to slysel na celou chodbu, jelo to dobrych 5 dni ale rikam v tom kyblu je to uz asi 20 dni prezije nebo ne mam to teda dat do lahvi? Nebo v tom navodu ten dalsi postup nebyl popsany. Myslel jsem ze nacham v kyblu po chmelovaru a pak proste vyzglundam s kamosema. Tento proces jsem jeste nepochopil.Neni nikdo z karlovych varu ze by semnou uvaril varku?

More
04 Oct 2023 12:46 #6 by marekparek
Replied by marekparek on topic Kvaseni
Určite to naflaškuj. Predpokladám že si to kvasil obyčajnou kvasnou zátkou, tak si podľa výpočtov vypočítaj množstvo dextrózy, aby ti to vo fľaške dokvasilo na požadovanú hodnotu nasýtenia CO2. Nechaj to tak týždeň dva pri teplote kvasenia a potom to určite daj zachladiť. Pretože keď to necháš iba takto v kýbli, v ktorom si to kvasil, tak nikdy nedosiahneš nasýtenie a ver, že takéto pivo by ti nechutilo. A určite ti nebude chutiť ani pivo s fekálnym zápachom z rozkaldajúcich kvasiniek( keby to necháš celú dobu ležania na kvasniciach). 

• Petrol4
  • New Member
  • New Member
More
28 Nov 2023 22:19 #7 by Petrol4
Ahoj chalani nejdrive bych rad podekoval za rady pivo je moc dobre. Uz mam uvareno celkem 150 L piva. Ale ted me napada jedna otazka me pivo postrada riz. Jak si udelat doma maltozu? Pouzivam jen dextrozu s maltozou nemam zkusenosti. Myslim ze tomu chybii maltoza popripadne vlastni sladina ale kolik mam pouzit? Jak se to robi. Dekuji vam za vase radu ahoj petr

More
11 Dec 2023 15:50 - 18 Dec 2023 15:59 #8 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Kvaseni
Abys do toho dostal bublinky, musíš to mít v nějaké uzavřené nádobě pod tlakem. V otevřeném kýbli se ti to nikdy nasytit nepodaří. Buď to musíš nalahvovat nebo alespoň dát do těch plechových 5l soudků. Jestli nemáš zátkovačku na korunkové uzávěry, můžeš použít petky od piva nebo minerálek a třeba i flašky od šampusu s plastovými špunty. Ale hlavně - kvasnice už sežraly všechny cukry co mohly takže teď jim musíš dát něco, z čeho vyrobí kysličník. Z nouze to může být i normální cukr. Na každý litr se dává 6 gramů a ještě jednou píšu na LITR čili 3 gramy na půl litrovou pivní flašku.  Po uzavření to musíš nechat týden v teple aby se kvasnice vzpamatovaly s ten cukr cos přidal sežraly. Normálně by stačily i jenom 3 dny ale ty už to máš dlouho v kýbli tak jich spousta už pochcípalo a nejspíš už to bude i na chuti piva poznat. Příště si přečti návody až do konce a raději několik různých abys věděl co máš dělat. Takhle jsi ve stádiu že už by mohlo být na záchranu piva i pozdě. Bude to tak 50/50 že to dobře dopadne. 
Last edit: 18 Dec 2023 15:59 by Zdeněk Š. Reason: chyba v textu