Stáčení protitlakovou stáčečkou z kyvety do lahví

• Mabl
  • Mabl's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
09 Jan 2022 17:18 #1 by Mabl
   Zdravím,měl bych dotaz ohledně stáčení protitlakovou stáčečkou z kyvety do lahve. Mám hotový nasycený pivo CO2 v kyvetě a  chci ho stočit do lahve. Použiji stáčečku to je mi vše jasné.
   Když láhev po stočení uzavřu, tak se ještě po nějaké době natlakuje??? Nebo pivo zůstane jak je pouze nasycené?? Předpokládám, že CO2, které je již v pivě obsaženo, pomůže láhev dotlakovat, ale nevím to jistě. Díky za vaše odpovědi.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Jan 2022 09:11 #2 by JImram
Ano. CO2 se uvolní z piva a lahev se natlakuje na tlak odpovídající koncentraci CO2 rozpuštěnému v pivu a aktuální teplotě. S malou odchylkou vyplývající ze zbytkové atmosféry nad hladinou. Za předpokladu, že lahev je skoro plná je množství CO2 potřebné pro natlakování malé v poměru k množství CO2 rozpuštěnému v pivu, takže snížení sycení piva o CO2 spotřebovaný k natlakování lahve je zanedbatelné.
The following user(s) said Thank You: Mabl

• Mabl
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 Jan 2022 10:03 #3 by Mabl

• Mabl
  • Junior Member
  • Junior Member
More
14 Jan 2022 16:55 #4 by Mabl
Tak jsem pivo stočil, vše šlo tak nějak podle plánu a fungovalo jak mělo, ale když jsem pivo po 2 dnech otevřel, nebylo natlakované a nepěnilo přitom z kyvety je nasycené řekl bych až moc a pění krásně. Kde může být chyba? Je potřeba ho nechat po stoční natlakovat delší dobu? Nebo může být chyba někde jinde? Děkuji za Vaše rady.

More
16 Jan 2022 14:02 #5 by tklmkn
Pokud bylo pivo správně nasycené před stočením, mělo by být po stočení do láhví protitlakem nasycené hned a stejně. Rozumných důvodů, proč by po stočení bylo pivo nenasycené moc není. Napadá mě netěsnost zátek nebo podchlazené pivo také méně pění (tlak CO2 s teplotou klesá).
Zkoušel jsi změřit teplotu a tlak v kyvetě před stáčením, abys věděl jak je opravdu pivo nasycené? A jakým způsobem jsi sytil - nuceně, dextrózou, zahrazením nebo zbytkovým cukrem?

• Mabl
  • Junior Member
  • Junior Member
More
16 Jan 2022 15:43 #6 by Mabl
Stocil jsem 2 petky a jednu lahev s uzaverem Bernard, takže v uniku tlaku bych to neviděl. Pivo bylo nasyceno zahrazenim v kyvete po bourlivem kvašení. Teplotu pri staceni nevim, ale tlak v kyvete byl cca 1,3 bar.

More
16 Jan 2022 17:58 #7 by tklmkn
Pak tedy nevím.
Párkrát jsem sytil ejly zahrazením v kyvetě a měl jsem zahrazeno na cca 2 barech. Ale i pokud bys měl zahrazeno 1,3bar při 20°C, tak nasycení vychází na nasycení kolem 1,9 vol. CO2, což sice trochu méně třeba na American Pale Ale , ale na Stout by to bylo o.k.
Nicméně pokud jsi nestočil z kyvety všechno, můžeš to dosytit nuceně.

• Mabl
  • Junior Member
  • Junior Member
More
16 Jan 2022 18:40 #8 by Mabl
1,3 bar bylo v kyvetě když jsem stáčel,ale teplotu nevím. Při kvašení jsem měl zahrazeno na 2 bary jak píšeš(19,5 l při teplotě 20C).
Jinak o víkendu jsme to vypili takže už není co dosytit, ale točený bylo dobrý:-)..

Díky, zkusím zase příště

More
18 Mar 2023 06:59 #9 by mira.mira
Měl bych otázku na Jerseyho. Prosímtě na videu ukazuješ protitlakovou stáčečku Bel itap. Mohl by jsi mi říct jaké hadice a rychlospojky používáš. Trochu laboruji při zapojení CO2.  Díky Mira