- Thank you received: 1
Nejasnost - oxidace sladiny - clanek "Uvarte si pivo..."
- TWitko
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
02 Mar 2021 11:04 #1
by TWitko
Nejasnost - oxidace sladiny - clanek "Uvarte si pivo..." was created by TWitko
Zdravim .. a) nevim jestli se ptam na spravnem miste b)omlouvam se, pokud je muj dotaz hloupy, ale jsem naprosty "noob"- tedy uplny zacatecnik co teprve sbira prvni informace. Diky za shovivavost Takze v clanku "
Uvarte si domaci pivo...
" co je k dispozici na netu sem narazil na tuhle pasaz
tak proc by ve vyse zminenem bode melo byt na zavadu nejake "splouchani pri prepousteni dila" - jako jasne ze chapu ze nikdo nechce, aby mu sladina strikala vsude po podlaze, ale proc se zde bat "oxidace" ?
Diky predem za vysvetleni
Honza
Tohle me zmatlo - ta zmínka o zbytecne oxidaci - tomto bode vareni piva. Jako nejak chápu, ze se snazime omezit zbytecnou oxidaci v pozdejsich fazich = pri kvaseni a lahvovani atd, ale zde mi to nedava moc smysl. Vzdyt pri naslednem chmeleni dojde k varu, bude to bublat jak sileny, navic pote se doporucuje whirpool, nekdo doporucuje dokonce i dalsi extra whirlpool az k kvasne nadobe, tesne pred pridanim kvasnic aby mladinu co nejvíc provzdusnil ..Pokud jsme postupovali podle návodu uvedeného v 2. díle našeho seriálu . Máme teď před sebou 26 l sladiny. Pokud jsme scezovali pomocí manifoldu, tak se nachází v pomocné nádobě s dolní výpustí. Z ní ji opatrně pomocí hadičky přepustíme do vypláchnutého hrnce. Vyvarujeme se při tom jakéhokoli šplouchání nebo rozstřikování, které by vedlo ke zbytečné oxidaci.
tak proc by ve vyse zminenem bode melo byt na zavadu nejake "splouchani pri prepousteni dila" - jako jasne ze chapu ze nikdo nechce, aby mu sladina strikala vsude po podlaze, ale proc se zde bat "oxidace" ?
Diky predem za vysvetleni
Honza
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Administrator
02 Mar 2021 14:21 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Nejasnost - oxidace sladiny - clanek "Uvarte si pivo..."
Říká se tomu
hot-side aeration
.
Jestli má negativní vliv (popřípadě jak velký), to už je jiná otázka...
Jestli má negativní vliv (popřípadě jak velký), to už je jiná otázka...
- TWitko
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 1
02 Mar 2021 14:42 #3
by TWitko
Replied by TWitko on topic Nejasnost - oxidace sladiny - clanek "Uvarte si pivo..."
Diky za nasmerovani - tohle bych asi sam nenasel Takze kdyz to shrnu/zjednodusim (jestli jsem to teda spravne pochopil) - pokud bych povazoval HSA za problem (vim ze v clanku se k tomu stavi rezervovane), tak bych se mel vyvarovat nejakeho velkeho michani dila dokud je horke - tedy nez je vychladim. Pravda je, ze v nekterych videich na Ytb jsem videl docela opak - tedy zurive whirpooly za pouziti vseho mozneho naradi jeste za horka, pred zchlazenim .. ted uz si ale nevzpomenu v kterych videich konkretne .... za poslednich par dni jsem toho shledl fakt hodne a uz v tom mam docela slusnej "hokej" Ale to asi neni dulezity ... Za ten odkaz dik jste jednou
User Profile
New Forum Posts
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 19:33
-
- Kde se dá tedy vyzvednout?
- In Ostatní / Inzerce
- Author Chmelař
- 22 Jan 2025 16:48
-
- Ahoj, znaci to darujem :) Prachy nechcem, ale ak mas...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 07:46
-
- Zdravím, co znamená věnují?
- In Ostatní / Inzerce
- Author Chmelař
- 22 Jan 2025 05:31
-
- Příliš hořká mladina
- Já si počítám kolik chci mít IBU na učité množství...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Tachovar
- 19 Jan 2025 14:12
New Places
-
Sobotickej pivovar
Sobotice 5, 463 43 Český Dub, Liberecký kraj, Českoon 22.01.2025 -
Domácí pivovar v Písku
Tyršova 2435, 397 01 Písek, Jihočeský kraj, Českoon 10.01.2025 -
Houmi
69 Komořanská, 143 00 , Hlavní město Praha, Českoon 05.12.2024 -
medojed