Nejasnost - oxidace sladiny - clanek "Uvarte si pivo..."

• TWitko
  • TWitko's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
02 Mar 2021 11:04 #1 by TWitko
Zdravim .. a) nevim jestli se ptam na spravnem miste b)omlouvam se, pokud je muj dotaz hloupy, ale jsem naprosty "noob"- tedy uplny zacatecnik co teprve sbira prvni informace. Diky za shovivavost :-) Takze v clanku " Uvarte si domaci pivo... " co je k dispozici na netu sem narazil na tuhle pasaz

Pokud jsme postupovali podle návodu uvedeného v  2. díle našeho seriálu . Máme teď před sebou 26 l sladiny. Pokud jsme scezovali pomocí manifoldu, tak se nachází v pomocné nádobě s dolní výpustí. Z ní ji opatrně pomocí hadičky přepustíme do vypláchnutého hrnce. Vyvarujeme se při tom jakéhokoli šplouchání nebo rozstřikování, které by vedlo ke zbytečné oxidaci.

Tohle me zmatlo - ta zmínka o zbytecne oxidaci -  tomto bode vareni piva. Jako nejak chápu, ze se snazime omezit zbytecnou oxidaci v pozdejsich fazich = pri kvaseni a lahvovani atd, ale zde mi to nedava moc smysl. Vzdyt pri naslednem chmeleni dojde k varu, bude to bublat jak sileny, navic pote se doporucuje whirpool, nekdo doporucuje dokonce i dalsi extra whirlpool az k kvasne nadobe, tesne pred pridanim kvasnic aby mladinu co nejvíc provzdusnil .. 

tak proc by ve vyse zminenem bode melo byt na zavadu nejake "splouchani pri prepousteni dila" - jako jasne ze chapu ze nikdo nechce, aby mu sladina strikala vsude po podlaze, ale proc se zde bat "oxidace"  ?

Diky predem za vysvetleni

Honza

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Mar 2021 14:21 #2 by grádyš
Říká se tomu hot-side aeration
Jestli má negativní vliv (popřípadě jak velký), to už je jiná otázka...

• TWitko
  • TWitko's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
02 Mar 2021 14:42 #3 by TWitko
Diky za nasmerovani - tohle bych asi sam nenasel :-) Takze kdyz to shrnu/zjednodusim (jestli jsem to teda spravne pochopil) - pokud bych povazoval HSA za problem (vim ze v clanku se k tomu stavi rezervovane), tak bych se mel vyvarovat nejakeho velkeho michani dila dokud je horke - tedy nez je vychladim. Pravda je, ze v nekterych videich na Ytb jsem videl docela opak - tedy zurive whirpooly za pouziti vseho mozneho naradi jeste za horka, pred zchlazenim .. ted uz si ale nevzpomenu v kterych videich konkretne .... za poslednich par dni jsem toho shledl fakt hodne a uz v tom mam docela slusnej "hokej" :-) Ale to asi neni dulezity ... Za ten odkaz dik jste jednou