první pokus z koncentrátu

• Jura22
  • Jura22's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
30 Jul 2019 10:10 #1 by Jura22
první pokus z koncentrátu was created by Jura22
Ahoj Jersey, zkouším první pokus s pivem. Začal jsem tím lehčím mladinovým koncentrátem Mangrove Jacs Pils svrchně kvašené.
Vše jsem vydezinfikoval dle videí, které jsem od Tebe viděl. Vše smíchal dle návodu (jeden koncentrát + jednu maltozu tekutou) a dal kvasit při teplotě 19 - 22 stupňů. V návodu psali 18-25stupňů po dobu 5 - 10 dnů. V tomto nebyl jediný problém. Kvasit jsem dal 10.7 2019 při hodnotě hustoměru 1050 a teď to pořád kvasí. Minulý týden mi to už bylo divné a tak jsem odebral do odměrného válce mladé pivo a naměřil hodnotu 1010. Ochutnal jsem pitelné to bylo akorát bez nasycení. včera což je po 19 dnech jsem opět odebral vzorek a hodnota stále na 1010 a bublák stále tlačí CO2 sic už ne tak intenzivně, ale tlačí. Co s tím dál mám ještě čekat nebo nalahvovat ? podle hustoměru by měla hodnota klesnou do žluté proužky což ještě není, a bublák by měl srovnat hladiny což taky není.

děkuji za cennou radu

s pozdravem Jura22

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
31 Jul 2019 13:21 #2 by Jersey
Replied by Jersey on topic první pokus z koncentrátu
Ahoj. Je víc než vhodné během hlavního kvašení sledovat hustotu. V momentě, kdy dva dny po sobě již hustota neklesá, je to pro Tebe signál, že konkrétní použitý kmen kvasinek již není schopen hlubšího prokvašení a měl bys následně stáčet. Hodnota 1010 je dle mě podle původní hodnoty 1050 dost hluboké, odpovídá to 2,5% zbytkového extraktu. Osobně stáčím v 90% případů v momentě, kdy se dostanu pod 4% zbytkového extraktu (pokud se na tuto hranici dostanu v závislosti na původní hodnotě, silnější piva nemusí dojít ani tam). Upozorním ještě, že není vhodné nechávat pivo na kvasnicích dlouho kvůli nechtěným senzorickým vadám, které se můžou projevit. Osobně bych nenechával pivo ve spilce za normálních okolností déle než 10-12 dní celkem. Nikdy se neorientuj podle toho bubláku, nemá žádnou vypovídající hodnotu. Doporučuji co nejdříve stočit a dávkovat do lahví před stáčením dextrozu 3g na 0,5 litrů. Případně mě můžeš kontaktovat taky na mém facebooku, na stránce "Jerseyho videa".

S pozdravem

J.
The following user(s) said Thank You: Jura22

Please Log in or Create an account to join the conversation.