Philly sour

• WaSzabi
  • WaSzabi's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
15 Apr 2024 20:39 #1 by WaSzabi
Philly sour was created by WaSzabi
Caves lidi. Kvasíli ste niekto s Philly sour?? Aku ste k tomu mali skladbu sladov, ake rmutovanie a ako kvasilo ?? A hlavne ako velmi ste sytili?? Zacala kvitnut baza , myslim ze dobry bazovy kyselac by sa na leto hodil. 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 May 2024 12:24 #2 by Small_John
Replied by Small_John on topic Philly sour
Ahoj,
zrovna mi ve sklepě kvasí druhá várka. První jsem dělal s lesním ovocem - 3 kg ovoce na 19l várku, sytil jsem dextrózou 6g/l. Teď dělám maliny 4 kg na 27l várku.

Vařil jsem podle receptu od Davida Heatha recipe.brewfather.app/efVHZBF82wJdb4OcFkRjl5L2kEWQSb
The following user(s) said Thank You: WaSzabi

• WaSzabi
  • Junior Member
  • Junior Member
More
06 May 2024 14:10 #3 by WaSzabi
Replied by WaSzabi on topic Philly sour
Nazdar. Už som myslel ze kyseláč nikto nerobí :D Túto sobotu som už varil. Ako základ som si vybral recept od Karla Točíka z Táborskej pivotéky ( share.brewfather.app/xTn6qrZ7iVa2ua ). Várku 22 litrov som rozdelil do dvoch kvasných nádob. Jedno budem robiť čisto malinové a druhé budem pridávať kvet bazy a Citru na studené chmelenie. Pridával som kvasnice 1,5g na liter. Aká je tvoja skúsenosť s kvasením?? Ako dlho kvasilo?? Maliny po naflaškovaní ešte nedokvášajú dlhšiu dobu ?? Ako dlho si nechal vyzrievať ?? A v čom ?? kyveta , flašky ??.... Daj boh šťastia... Szabi

More
07 May 2024 09:00 - 07 May 2024 10:25 #4 by Small_John
Replied by Small_John on topic Philly sour
Dával jsem jeden sáček kvasnic na 19 litrů, tzn. 0,58 g na litr. Při sledování průběhu kvašení jsem byl dost nervózní. Po 24 hodinách začaly pracovat, během dalších 24 hodin srazily hustotu o cca 10 % plánovaného prokvašení a zastavily se. To byla ta chvíle, kdy jsem začal panikařit, projíždět fóra, Facebook a vymýšlet katastrofické scénáře :-D Nakonec mě uklidnilo, že jde jen o fázi, kdy kvasinky generují kyselinu mléčnou, a většina lidí s nimi měla podobný průběh. Pak, po třech dnech zdánlivého nicnedělání, se najednou znovu rozjely a do 48 hodin měly skoro hotovo.

Ovoce jsem přidával 7. den od zakvašení. Kupoval jsem mražené v supermarketu, nejdřív jsem ho rozmrazil, dal do hrnce a šťouchadlem na brambory z něj udělal pyré. Pak jsem ho zavakuoval a dal zpátky do mrazáku. Během několika dnů jsem ho dvakrát opakovaně rozmrazil a zmrazil. V daný den jsem ho ráno vyndal z mrazáku, rozmrazil a nechal ustálit na pokojovou teplotu. Večer jsem ho přidal do kvasné nádoby. Za další 4 dny měly kvasinky hotovo. Po kontrolních 2 dnech, kdy se hustota prakticky nehýbala, jsem udělal Cold Crash a stočil do lahví s dextrózou. Pivo jsem nechal sytit při teplotě kvašení a za 3 dny byly jak beton, takže šly do chladu.

První kontrolní lahev jsem otevřel hned po vychlazení a byl jsem příjemně překvapen. Kyseláče běžně nepiju, vařil jsem ho pro svou drahou polovičku, které jsem to přes půl roku sliboval. Ale tenhle mi vyloženě chutnal. Kyselost nebyla tak vysoká, možná za to mohl pitching rate u spodní hranice doporučeného rozsahu. Chuť ovoce byla krásně výrazná a celkově to bylo velmi pitelné.

Bohužel jsem si nezměřil pH, takže nevím, jestli byla nízká kyselost jen subjektivní. Proto jsem zvědav na aktuální várku. Jelikož jsem se snažil co nejvíc využít kapacitu All Rounderu a uvařil jsem 27 litrů. Jeden balíček kvasnic by byl na takové množství málo a k výrobě startérů jsem se ještě nedopracoval, takže jsem zakvašoval dvěma balíčky, což dělá cca 0,82 g na litr. Tentokrát si tu výslednou kyselost alespoň nahrubo pomocí papírků změřím :-)

Dej Bůh štěstí
Last edit: 07 May 2024 10:25 by Small_John.
The following user(s) said Thank You: WaSzabi

• WaSzabi
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 May 2024 14:37 #5 by WaSzabi
Replied by WaSzabi on topic Philly sour
Uf... tak takúto technológiu merania ešte nemám :-D Ďakujem za info....
Včera som kvasiacie pivko odmeral .. hustota bola po piatich dňoch 1017, kyslosť 4PH, chuťovo celkom zaujímavé. Pridal som do jednej várky bazový kvet a Citru a do druhej várky malinové pyré a sušené maliny.. Budúci týždeň v utorok bude 10 dní od zakvasenia. Keď bude hotovo dám vedieť co vzniklo :P