šrotovanie sladu

• Marian
  • Marian's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
31 Dec 2020 18:24 #1 by Marian
šrotovanie sladu was created by Marian
Ahoj pivomilci. Moja dilema: nechať si slad tesne pred odoslaním zošrotovať u dodávateľa sladu s predpokladom, že ten pozná optimálnu hrúbku mletia, alebo si kúpiť šrotovník vlastný a namleť si slad tesne pred vystierkou sám. Má niekto pozitívnu skúsenosť s konkrétnym modelom šrotovníka? Ďakujem a všetkým štastný a lepší Nový rok 2021.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
31 Dec 2020 21:44 #2 by tklmkn
Replied by tklmkn on topic šrotovanie sladu
Já jsem pro první vaření ze sladu zvolil namletí při koupi (abych i viděl hrubost mletí), ale pak jsem si hned pořídil šrotovník jako je tento www.bahnik.cz/srotovniky-na-slad/mlynek-na-slad/
Šrotovník jsem pořídil proto, abych mohl nakupovat pro více várek (typicky pro 5) za jedno poštovné. Mlýnek co mám zvládá namletí docela dobře, ale má tu nevýhodu, že se špatně nastavuje hrubost mletí (jen utažením šroubu, ne v milimetrech), takže dnes už bych rovnou investoval do válcového šrotovníku. Buď do tohoto typu www.bahnik.cz/srotovniky-na-slad/srotovnik-na-slad--2-valcovy/ nebo www.bahnik.cz/srotovniky-na-slad/srotovnik-na-slad--3-valcovy/ . Válcové šrotovníky se také s oblibou pohání akuvrtačkou.
Na druhou stranu, pokud bych měl poblíž nějaký domovarnický obchod, dovedu si představit, že bych si nechával slad namlýt před každou várkou, dokud bych si nebyl jistý, že to s domácím vaření myslím vážně.

• Marian
  • Junior Member
  • Junior Member
More
01 Jan 2021 10:58 #3 by Marian
Replied by Marian on topic šrotovanie sladu
Ďakujem za odpoveď. Riešim tento problém preto, že som si kúpil ALL-IN-ONE systém, ktorého súčasťou je aj filtračná trubička, bazooka. Pri poslednom varení sa mi stalo, že prachové častice, ktoré sú súčasťou namletého sladu, mi upchali túto bazooku a potom som mal veľký problém, pretože obehové čerpadlo nemohlo cirkulovať sladinu, bolo pokryté mazlavou vrstvou, tvorenou týmito prachovými časticami. Tak chcem tento problém vyriešiť buď preosievaním sladu pred vystierkou, alebo vlastným mletím sladu. Doteraz som varil zo sladových výťažkov. Prajem štastný Nový rok 2021.

More
02 Jan 2021 08:03 #4 by gajdy
Replied by gajdy on topic šrotovanie sladu
Cau
Taktiez odporucam zainvestovat do srotovnika. Pouzival som ten 1. typ asi 4 roky, musel som si ho upravit aby sa mletie dalo ako tak nastavit. Valcovy by som uz nemenil  domace-pivo.sk/sk/nastavitelny-srotovnik-na-slad-kegland.html , skus im napisat aj ja som cakal kym ich naskladnili. Mne zase na AIO pripaluje, tiez prave riesim hrubsie namletie sladu.

• Marian
  • Junior Member
  • Junior Member
More
02 Jan 2021 09:57 #5 by Marian
Replied by Marian on topic šrotovanie sladu
Ahoj. Ďakujem za odpoveď. Ja, našťastie, pripalovanie nemusím riešiť. Systém má tzv. antiburning cirkulation, takže sladina cirkuluje na dne a ešte zhora dole. Len pre info. : www.klarstein.sk/Domace-spotrebice/Davko...-ocel-45-litrov.html . Inak, mašinka je to parádna. Asi si nechám poradiť a zainvestujem do šrotovníka. ;)

More
02 Jan 2021 14:14 #6 by gajdy
Replied by gajdy on topic šrotovanie sladu
Tak to je super, rozmyslam ze dam 3 cestnu spojku a jednu cast zavediem priamo dole k spirale a teoreticky by to mohlo pomoct rozvirit spodok

More
05 Jan 2021 20:48 #7 by Elbouda
Replied by Elbouda on topic šrotovanie sladu
Ten dvouvalec staci. Jde to rychle a srotuje dobre.

More
21 Mar 2021 08:06 #8 by Beranec
Replied by Beranec on topic šrotovanie sladu
Stejná zkušenost - dvouválec stačí. Šířku mezi válci jsem nastavil tak (podle rad v jiných fórech), aby plastová karta šla mezi válce dobře zasunout a přitom s nimi otáčela.
Slad před mletím nakropím teplou vodou 20ml/kg, promíchám rukou a nechám 10 minut stát. Zvlhčení zvýší pružnost pluch, které se pak při mletí tolik nelámou a slad je namletý přímo vzorově - pluchy skoro celé, endosperm dobře pomletý.
The following user(s) said Thank You: funky, Marian