Divoký chmel a SMaSH recept

• Loriana
  • Loriana's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
22 Sep 2023 02:32 - 22 Sep 2023 02:43 #1 by Loriana
Divoký chmel a SMaSH recept was created by Loriana
Ahoj domovarníci,

máte někdo zkušenost s vařením piva z divokého chmele?

Notnou dobu přemýšlím, že založím vlastní malou chmelnici, tu eljhle, nedaleko chaty (Litoměřicko) objevím u potoka bohatý zdroj divokého chmele. Tak mě to nadchlo, že místo abych pěstoval nějakou zaběhnutou odrůdu - třeba Sládka (a koupil sazenice např. od institutu), koupil jsem radši sazenice samice divokého chmele. Víme, jakou alfu má ten náš český divoký chmel? A může se výrazně lišit od sadby kupované (vypadá to, že polské)? Dá se to určit i kdyby subjektivně senzoricky vařením určitého vzorku? Předpokládám, že se divoký chmel hodí spíš na aroma, ale máte někdo odzkoušeno, kolik je vhodná dávka hlávek divokého na 20-30L piva např. 10 minut před koncem chmelovaru nebo i do whirlpoolu? Chmel jsem poctivě usušil v domácí sušičce při 50-55°C a vakuoval, nyní v chladničce.

Ocením nějaký SMaSH recept, abych mohl divoký chmel odzkoušet naplno. Díky. 

Last edit: 22 Sep 2023 02:43 by Loriana.
The following user(s) said Thank You: Matus

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Sep 2023 08:50 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Divoký chmel a SMaSH recept
Hele, když už chceš používat divoký chmel (nebo obecně nějaký neznámý chmel), tak se používá většinou jen do whirlpoolu (na konci chmelovaru) pro aroma v množství řekl bych „obvyklém“.

Pokud chceš ale nutně dělat SMaSH, bude to vždy alchymistický přístup jako na přiloženém videu. Prostě patláma patláma a žbrluch :)

Jediné, co mě napadá, je zkusit nejdřív cvičně různě chmelit mikrovárky (jeden dva litry) - klidně i z výtažku - a když budeš s hořkostí spokojen, přepočítáš danou mikrovárku na plný objem...

The following user(s) said Thank You: Loriana

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey