- Thank you received: 1
Divoký chmel a SMaSH recept
- Loriana
- Topic Author
- New Member
Less
More
22 Sep 2023 02:32 - 22 Sep 2023 02:43 #1
by Loriana
Divoký chmel a SMaSH recept was created by Loriana
Ahoj domovarníci,
máte někdo zkušenost s vařením piva z divokého chmele?
Notnou dobu přemýšlím, že založím vlastní malou chmelnici, tu eljhle, nedaleko chaty (Litoměřicko) objevím u potoka bohatý zdroj divokého chmele. Tak mě to nadchlo, že místo abych pěstoval nějakou zaběhnutou odrůdu - třeba Sládka (a koupil sazenice např. od institutu), koupil jsem radši sazenice samice divokého chmele. Víme, jakou alfu má ten náš český divoký chmel? A může se výrazně lišit od sadby kupované (vypadá to, že polské)? Dá se to určit i kdyby subjektivně senzoricky vařením určitého vzorku? Předpokládám, že se divoký chmel hodí spíš na aroma, ale máte někdo odzkoušeno, kolik je vhodná dávka hlávek divokého na 20-30L piva např. 10 minut před koncem chmelovaru nebo i do whirlpoolu? Chmel jsem poctivě usušil v domácí sušičce při 50-55°C a vakuoval, nyní v chladničce.
Ocením nějaký SMaSH recept, abych mohl divoký chmel odzkoušet naplno. Díky.
máte někdo zkušenost s vařením piva z divokého chmele?
Notnou dobu přemýšlím, že založím vlastní malou chmelnici, tu eljhle, nedaleko chaty (Litoměřicko) objevím u potoka bohatý zdroj divokého chmele. Tak mě to nadchlo, že místo abych pěstoval nějakou zaběhnutou odrůdu - třeba Sládka (a koupil sazenice např. od institutu), koupil jsem radši sazenice samice divokého chmele. Víme, jakou alfu má ten náš český divoký chmel? A může se výrazně lišit od sadby kupované (vypadá to, že polské)? Dá se to určit i kdyby subjektivně senzoricky vařením určitého vzorku? Předpokládám, že se divoký chmel hodí spíš na aroma, ale máte někdo odzkoušeno, kolik je vhodná dávka hlávek divokého na 20-30L piva např. 10 minut před koncem chmelovaru nebo i do whirlpoolu? Chmel jsem poctivě usušil v domácí sušičce při 50-55°C a vakuoval, nyní v chladničce.
Ocením nějaký SMaSH recept, abych mohl divoký chmel odzkoušet naplno. Díky.
Last edit: 22 Sep 2023 02:43 by Loriana.
The following user(s) said Thank You: Matus
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Administrator
26 Sep 2023 08:50 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Divoký chmel a SMaSH recept
Hele, když už chceš používat divoký chmel (nebo obecně nějaký neznámý chmel), tak se používá většinou jen do whirlpoolu (na konci chmelovaru) pro aroma v množství řekl bych „obvyklém“.
Pokud chceš ale nutně dělat SMaSH, bude to vždy alchymistický přístup jako na přiloženém videu. Prostě patláma patláma a žbrluch
Jediné, co mě napadá, je zkusit nejdřív cvičně různě chmelit mikrovárky (jeden dva litry) - klidně i z výtažku - a když budeš s hořkostí spokojen, přepočítáš danou mikrovárku na plný objem...
Pokud chceš ale nutně dělat SMaSH, bude to vždy alchymistický přístup jako na přiloženém videu. Prostě patláma patláma a žbrluch
Jediné, co mě napadá, je zkusit nejdřív cvičně různě chmelit mikrovárky (jeden dva litry) - klidně i z výtažku - a když budeš s hořkostí spokojen, přepočítáš danou mikrovárku na plný objem...
The following user(s) said Thank You: Loriana
Please Log in or Create an account to join the conversation.
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Pěna
- přes léto dělám svrchňák kvůli teplotě a v zimě si...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 04 Oct 2024 11:56
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- neboj, nebude to tlačit zpátky, nemá kudy, ten nápojový...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Jersey
- 04 Oct 2024 11:17
-
- Pěna
- A co varis? Hodne aj zalezi od receptu. Nam sa dari psenica...
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 11:09
-
- Pěna
- ad 1) nic takového jsem doposud neznal, ale zkusím...
- Author fala
- 04 Oct 2024 10:53
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Ahoj Jersey, dakujem za detaily. Vidim v tom stale rovnaky...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author misaaak69
- 04 Oct 2024 10:43
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024