zvýšení hořkosti hotového piva

More
13 Feb 2020 10:09 #1 by Parek
Ahoj, uvařil jsem 11-ku ležák, IBU 32 ,výpočet jsem prováděl jako vícekrát pomocí bezva nástroje zde. chmely jsem měl sice v lednici ale déle otevřené tak už asi nebyly uplně ok. Ze spilky jsem stočil do kegu a po 4 dnech jsem ochutnal kontrolní petku. Vždy to bývá hořké až se leknu a po měsíci je akorát. Tentokrát je to málo už na počátku, lze to nějak zachránit? Studeným chmelením asi moc hořkosti nezískám, že bych to rozdělal a přihodil punčošku? Díky

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Feb 2020 15:53 - 13 Feb 2020 15:54 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic zvýšení hořkosti hotového piva
Nevím, co znamená „přihodit punčošku“? Myslíš tím chmelení za studena? Na to sis ale odpověděl sám - tím moc slávy (co se hořkosti týká) nenaděláš.

Osobně bych to nechal být, ale pokud bys nutně chtěl hořkost navýšit, asi bych spíš sáhnul po nějakém chmelovém extraktu (například tady: www.vasepivo.cz/zbozi/213/chmelovy-iso-extrakt-6--100-ml/ ).
Last edit: 13 Feb 2020 15:54 by grádyš.

More
13 Feb 2020 18:40 #3 by Parek
Replied by Parek on topic zvýšení hořkosti hotového piva
punčoškou jsem myslel stud. chmelení. ty Iso kapky jsem kdysi měl asi ne přesně tyto ale nepřišlo mi že fungovali v hotovém pivu jak popisovali. přemýšlel jsem, možná nesmyslně, povařit trochu chmelu buď ve vodě nebo stočit z toho kegu trochu piva a pak vrátit ale bojím se to nezabít úplně. dik

More
14 Feb 2020 12:01 #4 by sjusko
Replied by sjusko on topic zvýšení hořkosti hotového piva
I chmelení za studena ti lehce může zvýšit hořkost, koukni na tuto studii z Chmelařského institutu: www.chizatec.cz/download/page6056.pdf
strana 38.
Ale ta změna je tak malá 2-3 IBU, že to nemáš šanci poznat ale zato se ti výrazně změní vůně :-)

More
14 Feb 2020 13:49 #5 by Parek
dík Zkusím 3g/litr stud. chmelení. zbyl mi Rubín a Harmonie a víc to nebudu pokoušet.

More
22 Apr 2021 21:23 #6 by okropik
Replied by okropik on topic zvýšení hořkosti hotového piva
Ahoj, mam podobny problem...jak to nakonec dopadlo? Jaka cesta je nejlepsi pro dodatecne vyrazne zvyseni horkosti?

More
23 Apr 2021 08:55 #7 by Parek
Ahoj, pokusy byly dva.První pokus přidáním ISO kapek, to byla ta hořkost taková nepříjemná. Tak jsem nechal druhý keg týden mimo chlaďák aby případně trochu dojelo a dryhop 5g hořkého chmele/litr (nearomatického) na týden a nakonec to bylo pitelné. Bál jsem se toho týdne aby nebyla cítit tráva ale každý den jsem zkoušel a v pohodě. Návštěvy co nevěděli, že byl problém si pochvalovali. Nevim kdyby neprokvasilo dobře a bylo vyloženě sladké jestli by to takto přepralo. už si jen nevzpomínám co jsem dal za chmel ale určitě ne ŽPČ.

Moderators: novotny.petrJersey