Snížení (vnímané) hořkosti piva s vysokým IBU

• grádyš
  • grádyš's Avatar Topic Author
  • Administrator
  • Administrator
More
22 May 2018 16:29 - 22 May 2018 16:52 #1 by grádyš
Díky mé nešikovnosti a chybám při vaření se mi podařil uvařit IPA, jehož hořkost dosahuje nebeských výšin (záznam z vaření ZDE ).

Pivo se mi ještě vylívat nechce (na to je vždy času dost), takže bych rád nějak snížil jeho hořkost (alespoň vnímanou/pocitovou).

Napadly mě následující možnosti:
  1. Snížit poměr IBU/SG přidáním dextrózy či sladového výtažku
  2. Nedělat Cold Crash a nepoužít želatinu, takže by v pivu zůstalo víc kvasnic. Ty by teoreticky mohly lehce hořkost zmírnit/zastřít?
  3. Mohutné chmelení za studena.

Ta třetí možnost, přátelé, mi přijde velice zajímavá. Vycházel jsem ze článků ( ZDE a ZDE ), jejichž závěr jsem si dovolil shrnout takto (pokud jsem ty studie tedy správně pochopil):

Chmel ze studeného chmelení do piva přidává hořké humulinony a alfa kyseliny, které však dosahují jen 65%, respektive 10% hořkosti iso-alfa kyselin. Současně ale dokáže značné množství iso-alfa hořkých kyselin pohltit.

Suché chmelení tak zvyšuje vnímanou hořkost piv s malým IBU, na druhou stranu ale do určité míry snižuje vnímanou hořkost piv s vysokým IBU.

[hr]
P.S. Vlákno v uzavřené skupině na Facebooku .
Last edit: 22 May 2018 16:52 by grádyš.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 May 2018 16:53 #2 by glottis
nechal bych to jak to je a uvidis jak to dopadne po lezeni. Casu na vyliti je vzdycky dost.

a nebo zkusil moznost 3. a nebo to dej pul na pul a budes mit zajimavej pokus

More
22 May 2018 17:39 #3 by chaap
Asi budes mit i jine moznosti,ale nabizi se pivo dat lezet a videt,co s udela lezeni. Pripadne to nechat na blend. Nevim, jestli jeste kvasi pridavat mlade pivo do kvaseni asi neni ok,ale udelam bych druhe pivo a pak michal podle dostupnosti kyvet :)
The following user(s) said Thank You: funky

Moderators: novotny.petrJersey