Vídeň a Kölsch

More
23 Sep 2016 09:54 #1 by Ondra
Vídeň a Kölsch was created by Ondra
Ahoj,

rád bych zkusil uvařit vídeňský ležák a kölsch (pořídil jsem si mrazák na ležení, tak už můžu :-) prosím tedy o konzultaci receptů:

Vídeň:
slady jsou víceméně jasný, dal bych 70 % vídeňského a 30 % plzeňského, u chmelů bych si nechal poradit: mám tu Magnum, ŽPČ nebo Perle, přikláním se zatím spíš k Magnum (60 min.) + ŽPČ (30 min.), přeci jenom jsme byli Rakousko-Uhersko... Rmutovací schéma Hochkurz (infuze 63/72), kvasil bych to ležáckými W34/70 ze starteru, nedřív kolem 10°, pak 18° (diacetyl pauza) a pak na 3°C ležení (min. 30 dní)

Kölsch:
slady Plzeň 95% a vídeň 5 % (možná místo vídně mnichov nebo pšenici?), chtěl bych to nechat jednoduchý, z chmelů se opět nabízí ze zásob Magnum/Perle nebo objednat něco jinýho, ale vzhledem k tomu, že je obojí spíš jen na hořkost a budu dávat jen při 60 min., tak to asi takový rozdíl nebude... Rmutovací schéma stejný, kvasnice bych zkusil K-97, který by měly být snad přímo kölschový, zkušenosti s nima nemám, doteď jsem jel jen US-5/S-04...

Jde mi hlavně o ty chmely a jestli jsou oba recepty postaveny tak nějak rozumně... a příp. kdy udělat coldcrush, aby se pivo pořádně pročistilo, jestli až po ležení a sycení? (budu sytit nuceně), tj. ze spilky postupně ochladit na 3°C, tam to nechat sytit a ležet (min. měsíc) a pak snížit na nulu a nechat tak týden?

Díky za připomínky a rady

O.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
23 Sep 2016 10:06 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Vídeň a Kölsch
S recepty ti asi moc neporadím, ale Cold Crash bych rozhodně udělal ještě ve spilce před stočením do kegu (a nuceným sycením).

More
23 Sep 2016 11:31 #3 by Ondra
Replied by Ondra on topic Vídeň a Kölsch
a zchlazuješ to nějak postupně nebo rovnou z 18°C na nulu?

More
23 Sep 2016 11:40 #4 by grádyš
Co nejrychleji to jde. Takže často postupně :)

www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/1152/zelatina

More
23 Sep 2016 16:47 #5 by JImram
Replied by JImram on topic Vídeň a Kölsch
Cold Crash - tedy pokud tím myslíte rychlé ochlazení za účelem sedimentace kvasnic a vyčiření piva - je u ležáků (mezi které Vídeň určitě patří a zda Kölsch nevím, je to divný hybrid) podle mého názoru chybný postup. Naopak se vždy snažím chladit postupně, aby kvasnice neutrpěly žádný šok a pokud možno sedimentovaly pomalu. Kvasnice, které se tupě válí na dně sudu, těžko udělají ležáckou práci. V průběhu ležení je potřeba, aby kvasnice byly stále ještě aktivní (sice pracují při nízkých teplotách pomalounku, ale pracují). O vyčiření se nebojím, zatím jsem měl jen jeden ležák, který nebyl po ležení čirý a to bylo protože byl zkažený (infekce). Želatina je fajn pro rychlá piva, ale pro ležák je to podle mne nesmysl.

More
23 Sep 2016 17:20 #6 by grádyš

JImram wrote: Cold Crash - tedy pokud tím myslíte rychlé ochlazení za účelem sedimentace kvasnic a vyčiření piva - je u ležáků (mezi které Vídeň určitě patří a zda Kölsch nevím, je to divný hybrid) podle mého názoru chybný postup. Naopak se vždy snažím chladit postupně, aby kvasnice neutrpěly žádný šok a pokud možno sedimentovaly pomalu. Kvasnice, které se tupě válí na dně sudu, těžko udělají ležáckou práci. V průběhu ležení je potřeba, aby kvasnice byly stále ještě aktivní (sice pracují při nízkých teplotách pomalounku, ale pracují). O vyčiření se nebojím, zatím jsem měl jen jeden ležák, který nebyl po ležení čirý a to bylo protože byl zkažený (infekce). Želatina je fajn pro rychlá piva, ale pro ležák je to podle mne nesmysl.

To je zajímavá diskuse.

Přiznám se, že poznámkou o rychlém chlazení jsem zbrkle reagoval na dotaz "zchlazení z 18°C na nulu", aniž bych vzal do úvahy celé vlákno, kde se bavíme o ležáku.

Nicméně co se želatiny týká, nejsem si úplně jistý, zda-li je to špatný postup. Pokud v pivu vyčiřeném želatinou zůstane dostatek kvasnic na případné nasycení cukrem, budou IMHO stejně tak stačit na ležení?

More
23 Sep 2016 22:35 #7 by glottis
Replied by glottis on topic Vídeň a Kölsch
uplne nesmysl to podle me neni. jde o zpusob jak v domacich podminkach odseparovat kavsnice a jiny kal od piva. kdyz bys mel konicky fermenter, dstrelis sediment spodem a muzes to nechat lezet ve stejnem tanku dal s minimem sedimentu jen se zbytkem kvasnic v pivu. v domacich podminkach ti pomuze zaleatina a pretoceni do jine nadoby. a jak pise gradys, kdyz funguje second stage fermentace bude fungovat i lezeni. a zelatina nezanecha chutovou stopu. jen to nebude pro vegany :) ale je to jen muj nazor a asi si kazdy musi udelat vlastni nazor a nebude fun govat univerzalni pravda. kdyz by vsichni vyrobili stejny lezak, kde by jsme to byli?

More
24 Sep 2016 22:38 #8 by JImram
Replied by JImram on topic Vídeň a Kölsch
Uznávám, že používat slovo nesmysl je nesmysl !
Myslel jsem tím, že ležák stejně musí ležet tak dlouho, že v době konzumace je čirý přirozenou cestou.Želatina na začátku ležení je na škodu (urychlí sedimentaci kvasnic) a na konci pro ni není důvod (pivo je čiré).
Samozřejmě pokud pivo nechci nechat ležet na kvasnicích, tak ho můžu přetočit do druhého sudu. Já to dělám výjimečně.

Moderators: novotny.petrJersey