Velky odpar a narast Bx

• misaaak69
  • misaaak69's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
05 Mar 2023 15:31 #1 by misaaak69
Velky odpar a narast Bx was created by misaaak69
Ahoj,

rad by som poprosil skusenejsich domovarnikov o radu ci posudenie.

Situacia:
Varil som prvu varku vonku v 25l nerez hrnci (32x32cm) + 7.5 kW PB horak (predchadzajuce varky boli mensie a doma na indukcii). Nameral som odpar 20.2% za hodinu (4.4 l/hod), pricom hustota isla hore o 3.5Bx (1.75 Bx/10%). Oboje sa mi zda moc - v Pivarke2 i na nete pisu bezny odpar do 10% a narast cca 1Bx/10%. Naviac v Pivarke pisu, ze ak je odpar viac ako 10-15%, je potrebne znizit ohen, ibaze mne ten chmelovar sotva bublal pri horaku na max. Vonkajsia teplota vzduchu bola 7 stupnov.

Otazka:
Preco sa odpari tak moc? Alebo je problem, ze to bolo vonku v zime? V Pivarke pisu, ze potrebny vykon je cca 1 kW/10l, takze 7.5kW horak na 25l hrniec by mal bohate stacit. Alebo je nutna podmienka varit pri teplote okolia 20 stupnov?

Dakujem!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
06 Mar 2023 21:58 #2 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Velky odpar a narast Bx
Těch 7.5Kw by mělo stačit i na 50l hrnec takže, jestli jsi to měl na plno muselo ti to skákat z hrnce. Pak je jasné, že se odpar zvedne proti tomu, kdy držíš var na nějakých 98 stupňů bez bouřlivých projevů varu.

• misaaak69
  • Junior Member
  • Junior Member
More
07 Mar 2023 08:09 #3 by misaaak69
Replied by misaaak69 on topic Velky odpar a narast Bx
Ahoj,

no to je prave... co nechapem. Ono to sotva bublalo. "Skakat z hrnca" mi zvyknu spagety, a to sa rozhodne nedialo pocas chmelovaru. Dival som sa do poznamok, ze trvalo skoro hodinu, kym to vobec zacalo vriet (rozpadol sa mi manifold, tak som sa zdrzal :-D ) a dalsiu hodinu samotny chemlovar.

Prikladam fotky z varenia - ohen olizoval uz okraj hrnca. Tam snad neni co skazit, nie? Horak a hrniec...

Nemoze to byt tym, ze bolo vonku cca 7 stupnov? Uz mam napocitanu novu varku pre odpar 4.4l, tak som zvedavy jak to dopadne. Dam vediet, kolko sa odparilo, vonku uz bude teplejsie snad, tak to overim.

Attachments:

• misaaak69
  • Junior Member
  • Junior Member
More
08 Mar 2023 10:07 #4 by misaaak69
Ahoj,

mozno si nakoniec odpoviem sam na zaklade vypoctov: www.diversity.beer/2019/01/termodynamika...pivovarniky-101.html

- na odpar 2.2 l/hod je potreba dodat 1.8 kW (z clanku)
- moj odpar 4.4 l/hod je teda 2.8 kW
- strata 0.6 kW pri prudeni vzduchu okolo hrnca (z clanku)
- pridavam od oka 0.4 kW kvoli zime (7 stupnov), strielam od boku
=> dokopy je moja potreba 3.8 kW tepla

Horak ma 7.5 kW. Podla clanku je ucinnost plynu 35-55%. Pocitam s horsim pripadom (pofukoval vietor), tak povedzme 40%? Tzn. zo 7.5 kW je zrazu 3 kW.

To vysvetluje, preco to sotva bublalo a obcas vobec. Rozhodne sa nejednalo o intenzivny var.

Ak je tato uvaha spravna, za tychto podmienok nemozem uvarit viac ako tych 25l.

Na dalsiu varku:
 - oplechujem horak, nejaku ohradku, aby nefukalo na ohen
 - dielo priklopim do chvile, kym nezacne var (to trvalo hodinu posledne)
 - vyberiem si den, ked bude vonku aspon 12-13 stupnov (oproti 7)

Tak uvidime :)

More
11 Mar 2023 00:41 #5 by johny
Replied by johny on topic Velky odpar a narast Bx
Ahoj, s výpočty ti neporadím, to není moje silná stránka, ale ohledně toho chladného vzduchu je fajn si udělat závětří např. z alobalu. Přeložíš několik vrstev alobalu, uděláš si takovou “ohrádku” a vítr ti to nebude zbytečně ochlazovat

More
14 Mar 2023 10:10 - 14 Mar 2023 10:12 #6 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Velky odpar a narast Bx
On sice hořák deklaruje výkon 7-8 kw ale dost velký vliv má i použitý regulátor. Ty základní nepustí do hořáku tolik plynu abys se k tomu plnému výkonu mohl dostat. A bez plechového závětří okolo hrnce a dodatečné izolace stěn hrnce tam ty ztráty jsou a 50 litrový hrnec je pak při nižších okolních teplotách opravdu na hraně toho, co hořák dokáže přinutit k varu. Taky jsem pár várek dělal venku, pak jsem dával okolo plech ale nakonec jsem s tím stejně postupně dopracoval až do kůlny. A teď už řeším jak vybílit pavouky udělat odsávání a nakonec stejně ještě budu dělat izolaci na hrnce.
Last edit: 14 Mar 2023 10:12 by Zdeněk Š.

• misaaak69
  • Junior Member
  • Junior Member
More
14 Mar 2023 10:26 #7 by misaaak69
Ahoj,

vdaka za reakciu. Tak to teraz uz zacina davat zmysel. Tiez planujeme presun do dielne, lenze to je zatial sklad bordelu a kym sa tam spravi nejaky nabytok, digestor - to je velka tema, kam s tou parou - tak to este potrva niekolko mesiacov. A to bez varenia nevydrzime.

Pre varovanie dalsich zaciatocnikov - povodne sme to chceli skusit v kupelni... ale 10 m2 miestnost a 7 kW horak... to sme sa velmi rychlo presunuli von. Zly napad to bol.

Tento ci dalsi vikend skusim so zavetrim a ohradkou a prefereujem, ako to dopadlo.

Moderators: novotny.petrJersey