Stárnutí chmele

• johny
  • johny's Avatar Topic Author
  • Premium Member
  • Premium Member
More
15 Feb 2023 17:52 - 15 Feb 2023 17:56 #1 by johny
Stárnutí chmele was created by johny
Ahoj, rád bych se zeptal na něco, co už tady bylo řešeno, ale vlákno, kde jsem dané informace četl mi neposkytlo kompletní odpověď. Zajímá mě jednak, jestli jsou použitelné chmely, které jsou k dnešku ročník 2019 nebo 2020 (za předpokladu, že se skladují v klasickém aluminiovém sáčku v lednici a po načnutí se zavakuují vakuovačkou (vysaje se vzduch a folie se zataví) a případně co z hlediska následků se s chmelem děje - pochopil jsem, že klesá podíl hořkých látek, majících vliv na IBU, ale co se např. děje s vonnými látkami, když chci použít chmel např. jen na závěrečné chmelení nebo na dry hop? Proč se na to ptám? Nakoupil jsem loni na podzim nějaké chmely (vesměs nakupuji na beerex.cz, který mám kousek), ale některé další jsem koupil na pivotéce, kde neuvádějí v e-shopu konkrétní ročník a alfa látky (což je trochu čuňárna), takže mi přišly třeba premianty 2020 nebo sládek 2019. Podle ceny se to dalo čekat, ale stejně... Každopádně mi jde o to, jestli a případně na co takové chmely mohu použít. Teď momentálně jsem uvažoval, že bych načaté balení sládka použil spolu s jiným chmelem na závěrečné chmelení, případně na dry hop.

Díky moc za zodpovězení této otázky.

Honza
Last edit: 15 Feb 2023 17:56 by johny.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 Feb 2023 18:02 #2 by Bathorak
Replied by Bathorak on topic Stárnutí chmele
Zdravím, nevím, jak je to možné, ale právě jsem chtěl založit stejné téma. Objednal jsem několik druhů chmele, kde je rok výroby 2021 a 2022, to je OK, ale jeden sáček má datum 2020. Když jsem se proti roku 2020 u obchodu ohradil, tak mi poslali vyjádření od jejich dodavatele, kde se píše:

- Granulovaný chmel nemá danou dobu expirační, protože obsahuje silice a pryskyřice, které jsou konzervační látkou.
- Skladování 0-10 stupňů
- Vakuové balení, v hliníkových obalech
- Pokles hořkých kyselin je 0,1% za rok

Přijde mi neuvěřitelné, že by po dva a půl roce, byl pokles hořkých látek celkem pouze 0,25% a to ani nemluvím o ztrátě aroma. V podstatě to odporuje všem výpočtům, ať už tady, nebo v pivařce a dalším článkům, které lze dohledat.

Snad nevadí, že jsem se naboural do stejného tématu :-)
Děkuji.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
15 Feb 2023 18:56 #3 by johny
Replied by johny on topic Stárnutí chmele
Ahoj, nevadí to vůbec, úplně v pohodě :-). No já tedy nevim, ale mě to přijde jako blbost, vždy když vařím pivo, tak používám zdejší aplikaci "Hop Age Calculator" a pokud to chápu správně, tak by se to stárnutí mělo řídit podle HSI, které má každý chmel jiné a to by pak (pokud to chápu správně) mělo implikovat faktický pokles alfa hořkých látek (kdyžtak mě prosím někdo opravte:-))

More
03 Mar 2023 18:46 #4 by Bathorak
Ahoj,

čekal jsem nějaké názory od zkušených domovarníků, ale zřejmě je zde, tři - čtyři roky starý chmel, považován za standard, nebo už sem ti zkušení nechodí. Myslím, že je to téma, které se týká každého z nás, nebo ne?

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
04 Mar 2023 23:54 #5 by johny
Ahoj, také jsem si říkal, že se něco dozvím, ale bohužel jsme tuto kratochvíli objevili v době, kdy už není tolik v kurzu :-/

More
10 Mar 2023 18:50 #6 by Bathorak
Vznesl jsem dotaz přímo na dodavatele toho chmele do eshopů a vyměnili si pár vstřícných emailů. Oni expirací myslí to, že by se chmel zkazil a to se v těch vakuovaných obalech, za daných, nízkých teplot, opravdu nezkazí. Jimi určený pokles hořkých látek o 0,1% ročně, ale nijak neobhajovali, zároveň ale ani nerozporovali můj odhad 5,5%, v závislosti na HSI konkretního chmelu, který ale ve skutečnosti může být ještě vyšší (dle článků, které se stárnutí chmelu na internetu věnují).

Mě z toho závěrem vyšlo, že bude lepší nakupovat chmel tam, kde uvádí rok sklizně, protože recept skládám ještě před objednáním surovin a po jejich dodání alespoň nemusím nic přepočítávat, nebo nahrazovat něčím jiným, když mi to po přepočtu nevyjde.

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
11 Mar 2023 00:36 #7 by johny
Ahoj, chápu to tedy správně, že chmel by se při správném skladování zkazit neměl, jen se vytrácí alfa hořké látky, jak jsem psal výše?

More
11 Mar 2023 11:12 #8 by Bathorak
Nezkazí se, ale to důležité, čili alfa,beta kyseliny + aroma, klesají tak, jak lze s příslušnou znalostí HSI, spočítat třeba na zdejší kalkulačce. Tvůj Sládek, datovaný na 2019, bude tedy dnes tak na 45% původního KH. Také záleží na tom, zda eshopy větší balení, samy přebalují na menší 100g (viděl jsem i 20g balení), nebo už to takto jde od distributora. Podle mě to přebalují, takže je třeba i toto zohlednit i při výpočtu. Já už jsem se rozhodl, že bez informace o sběru, takový chmel nekoupím. Pivo vařím pro sebe, tak proč na sobě šetřit :-)
The following user(s) said Thank You: johny

• johny
  • Premium Member
  • Premium Member
More
11 Mar 2023 15:28 #9 by johny
Díky za info, já jsem si to tak nějak myslel, ale jistý jsem si tím nebyl, každopádně souhlas, když už se s tím sereš, tak nemá smysl na sobě šetřit. Já mám momentálně "na skladě" chmely od 2019 do 2022 a ono dle mé zkušenosti taky dost záleží na tom, jak intenzivní vůně chmel má. Třeba velmi rád používám chmel premiant, který dávám na hořkost a tam i když je to 2020, tak je to naprosto v pohodě. Každopádně díky za tvoji investigaci :-)

Moderators: novotny.petrJersey