- Thank you received: 0
Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
- kotyzap
- Topic Author
- New Member
Less
More
08 Jan 2023 12:28 #1
by kotyzap
Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu? was created by kotyzap
Ahoj všem pivovarníkům,
jsem velkým fanouškem řemeslných piv a po "přechutnání" několika set různých piv bych si také chtěl zkusit vlastní pivo doma.
Problém je, že se bojím, že i 23l piva z jedné várky je na velikost mého bytu (a kuchyně) a hlavně ležení moc.
DOTAZY:
1. - Jde vařit v malém? Myslím třeba 5l?
2. - Má to význam? Je to dobré třeba na naučení?
3. - Neskončím stejně u 23 litrů, protože standard?
4. - Sladové koncentráty nebo mladiny? Nebo to jde i ze surovin?
Děkuji moc za tipy a zkušenosti z ultra-tiny-mikro-vaření v bytu.
K.
jsem velkým fanouškem řemeslných piv a po "přechutnání" několika set různých piv bych si také chtěl zkusit vlastní pivo doma.
Problém je, že se bojím, že i 23l piva z jedné várky je na velikost mého bytu (a kuchyně) a hlavně ležení moc.
DOTAZY:
1. - Jde vařit v malém? Myslím třeba 5l?
2. - Má to význam? Je to dobré třeba na naučení?
3. - Neskončím stejně u 23 litrů, protože standard?
4. - Sladové koncentráty nebo mladiny? Nebo to jde i ze surovin?
Děkuji moc za tipy a zkušenosti z ultra-tiny-mikro-vaření v bytu.
K.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Zdeněk Š
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 6
08 Jan 2023 20:21 #2
by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Vítám novou duši.
Vaření v ultra malých objemech není dobrý nápad. Čím menší objem, tím je jakýkoli kvas háklivější k vadám. Každá sebemenší chybička se ti zvrtne.
Každý gram chmele navíc změní chuť výsledného produktu a navíc i rozdíly mezi denní a noční teplotou budou mít daleko větší vliv, protože tepelná setrvačnost je u tak malého množství minimální a změna teploty okolí se v kvasu promítne okamžitě. A zrovna stabilní teplota při kvašení má na kvalitu piva velký vliv.
A trochu matematiky na závěr - ve 20 l hrnci uvaříš cca 18 l mladiny. Po vykvašení ti na dně zbydou zhruba 2-3 litry na kvasnicích. Takže máš nějakých 15 litrů piva. To je 10x1,5 l PET flašek nebo tři pětilitrové soudky. Myslím že na skladování takového pokladu bys našel prostor i v garsonce.
Na výrobu potřebuješ bílý plastový kýblík s víkem za 150kč z Hornbachu a ten 20 l hrnec který se ti v ideálním případě do toho kýble vejde aby nepřekážel když zrovna nekvasíš.
Co se týče otázky, jestli z výtažku nebo ze surovin, to je otázka toho, nač si troufneš. Když si dáš na čas a načteš si dost teorie předem , dá se i ze surovin uvařit napoprvé bez ověřovacího pokusu s výtažkem. Mám osobně vyzkoušené že to jde. Když víš, co děláš a proč, uvař ze surovin. Když si cheš jen vyzkoušet jestli to půjde a nechceš před prvním pokusem měsíc hledat teorii, kup si výtažek.
Vaření v ultra malých objemech není dobrý nápad. Čím menší objem, tím je jakýkoli kvas háklivější k vadám. Každá sebemenší chybička se ti zvrtne.
Každý gram chmele navíc změní chuť výsledného produktu a navíc i rozdíly mezi denní a noční teplotou budou mít daleko větší vliv, protože tepelná setrvačnost je u tak malého množství minimální a změna teploty okolí se v kvasu promítne okamžitě. A zrovna stabilní teplota při kvašení má na kvalitu piva velký vliv.
A trochu matematiky na závěr - ve 20 l hrnci uvaříš cca 18 l mladiny. Po vykvašení ti na dně zbydou zhruba 2-3 litry na kvasnicích. Takže máš nějakých 15 litrů piva. To je 10x1,5 l PET flašek nebo tři pětilitrové soudky. Myslím že na skladování takového pokladu bys našel prostor i v garsonce.
Na výrobu potřebuješ bílý plastový kýblík s víkem za 150kč z Hornbachu a ten 20 l hrnec který se ti v ideálním případě do toho kýble vejde aby nepřekážel když zrovna nekvasíš.
Co se týče otázky, jestli z výtažku nebo ze surovin, to je otázka toho, nač si troufneš. Když si dáš na čas a načteš si dost teorie předem , dá se i ze surovin uvařit napoprvé bez ověřovacího pokusu s výtažkem. Mám osobně vyzkoušené že to jde. Když víš, co děláš a proč, uvař ze surovin. Když si cheš jen vyzkoušet jestli to půjde a nechceš před prvním pokusem měsíc hledat teorii, kup si výtažek.
The following user(s) said Thank You: Jersey, kotyzap
- kotyzap
- Topic Author
- New Member
Less
More
08 Jan 2023 20:28 #3
by kotyzap
Replied by kotyzap on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Děkuji za přivítání,
studuji to, a děkuji za odpovědi. Asi fakt nebudu dělat menší várky, ale klasické 23 l. Zkusím si to napoprvé z koncentrátu.\
Děkuji za inspiraci všem domovarníkům tady, co sdílí tipy.
P.K.
studuji to, a děkuji za odpovědi. Asi fakt nebudu dělat menší várky, ale klasické 23 l. Zkusím si to napoprvé z koncentrátu.\
Děkuji za inspiraci všem domovarníkům tady, co sdílí tipy.
P.K.
- Zdeněk Š
- Junior Member
Less
More
09 Jan 2023 09:20 #4
by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Ono je to taky o efektivitě. Když už u vaření strávíš 5 a více hodin, protože něteré procesy prostě nemůžeš časově ošidit, bylo by smutné, kdyby výsledkem bylo nějakých 10 lahváčů.
- Berry309
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 3
15 Jan 2023 17:17 #5
by Berry309
Replied by Berry309 on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Ahoj, na první vaření asi v pohodě. Zkus sehnat po babičkách nějaký alespon 15l hrnec smalt a jdi do toho. Taky mám jeden 17l a občas něco uvařím. V menším množství to budeš schopný i uchladit někde ve vaně.
Do budoucna to ale není moc efektivní. Vyzkoušet OK, bud tě to chytne tak půjdeš do výbavy nějaký a nebo nechytne a vrátíš babičce hrnec.
Do budoucna to ale není moc efektivní. Vyzkoušet OK, bud tě to chytne tak půjdeš do výbavy nějaký a nebo nechytne a vrátíš babičce hrnec.
- kotyzap
- Topic Author
- New Member
Less
More
15 Jan 2023 17:27 #6
by kotyzap
Replied by kotyzap on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Tak jsem si to rozmyslel a dneska jsem dal fermentovat 23l Pale Ale z mlad. koncentratu od Mangrove Jack's.
Vůně sladu po bytě nádherná, MH (měrná hustota) před přidáním kvasnic 1045.
Snad jsem dodržel hygienu a vše dobře dopadne.
Co jsem podcenil bylo, že jsem měl teplotu mladiny kolem 30 stupnů, takže jsem musel chladit na 23. To bylo asi největší chyba.
Snad vše dobře dopadne. Teď budu vyhlížet bublinky v ferementační zátce...
Vůně sladu po bytě nádherná, MH (měrná hustota) před přidáním kvasnic 1045.
Snad jsem dodržel hygienu a vše dobře dopadne.
Co jsem podcenil bylo, že jsem měl teplotu mladiny kolem 30 stupnů, takže jsem musel chladit na 23. To bylo asi největší chyba.
Snad vše dobře dopadne. Teď budu vyhlížet bublinky v ferementační zátce...
- Zdeněk Š
- Junior Member
Less
More
15 Jan 2023 21:30 #7
by Zdeněk Š
Žádný strach. První se většinou povede.
Ta teplota 23 je celkem dost. Ideálních je tak 17-18 protože kvasinky část cukrů přemění na teplo a tak si ze začátku teplotu samy zvednou. Vyšší teploty kolem těch 24 už můžou vyrábět i některé nežádoucí ovocné příchutě ale u prvního piva ti to jako závada ani nepřijde. To vypiješ s chutí i tak.
Ta teplota 23 je celkem dost. Ideálních je tak 17-18 protože kvasinky část cukrů přemění na teplo a tak si ze začátku teplotu samy zvednou. Vyšší teploty kolem těch 24 už můžou vyrábět i některé nežádoucí ovocné příchutě ale u prvního piva ti to jako závada ani nepřijde. To vypiješ s chutí i tak.
- kotyzap
- Topic Author
- New Member
Less
More
15 Jan 2023 21:33 #8
by kotyzap
Při 23 stupních jsem přidal kvasinky... ted už je to 20 a už vnitřek začíná tlačit do ferm. ventilu.Tak snad vše pujde ok. Jsem hodně vystrašený sanitací, tak snad jsem někde na něco nesáhl.
- Zdeněk Š
- Junior Member
Less
More
16 Jan 2023 09:58 #9
by Zdeněk Š
Nedělej si nervy z kontaminace. Mně jednou nedokvasilo pivo před odletem na dovolenou tak jsem to stočil do barelu od vody a zazátkoval. Že se to snad ve sklepě zastaví. Jenže se to natlakovalo tak, že to vyrazilo zátku a pak to bylo ve sklepě bůh ví jak dlouho otevřené. I tak se to nakonec dalo vypít. Hodil jsem do toho ibišek abych odůvodnil mírně nakyslou chuť, nechal znova nasytit a viděl bys jak se to v letních vedrech pilo
Takže ani malá kontaminace nemusí být vždycky konečná a kanál...
Takže ani malá kontaminace nemusí být vždycky konečná a kanál...
- kotyzap
- Topic Author
- New Member
Less
More
23 Jan 2023 16:51 #10
by kotyzap
Tak se blížím k láhvování... na chodbě mám stálých 21 stupnů, tam jsem kvasil. Chápu, že dám pivo do láhví s "bonbonem". Pak to nechám ležet v té teplotě 21 stupňů celou dobu? Nebo to po týdnu musím všechno dát do ledničky? Dělal jsem svrchní Pale Ale z mladiny.
- Mabl
- Junior Member
Less
More
23 Jan 2023 18:06 #11
by Mabl
Replied by Mabl on topic Jak na mikrovaření v paneláku? Má to význam? A ze surovin, nebo koncentrátu?
Ahoj, měl by jsi to po přidání, jak říkáš bonbonu nechat cca 5 až 7 dní při stejné teplotě jak u prvního kvašení, aby proběhlo sekundární kvašení a tím pádem došlo k nasycení piva, a pak přemístit do lednice nebo jinam do chladna.
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Pěna
- Nebo jinak, jak děláte do piva pěnu, když to chcete mít...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 02 Oct 2024 09:38
-
- Pěna
- Zdravím, mám takový problém, když po kvašení...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 30 Sep 2024 15:48
-
- Nerez a plynový ohřev
- Ahoj, 2mm to uz je skoro pancir, tam bych se krouceni nebal....
- In Vybavení / Pivovary (ne)vlastní výroby
- Author zagnerj
- 30 Sep 2024 09:28
-
- Nerez a plynový ohřev
- Ahoj, chtěl bych si udělat pár hrnců na vaření piva,...
- In Vybavení / Pivovary (ne)vlastní výroby
- Author Jad.3
- 23 Sep 2024 12:49
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Máš to přesycené jak prase, pokud Ti tam jde pěna, tak...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Jersey
- 22 Sep 2024 16:30
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024