Vaření piva

• Veverka7
  • Veverka7's Avatar Topic Author
  • New Member
  • New Member
More
25 Feb 2021 23:59 #1 by Veverka7
Vaření piva was created by Veverka7
Dobrý večer domovarnici, 

Jsem úplný začátečník a navíc ženská jdu si k vám zkušenějším pro názor a řadu, tapu v určitých věcech. Navíc nežiju momentálně v ČR, tak tu v tuto chvíli neseženu chmel, Ktery si představuji k výrobě dobrého lezaku. 

Zde jsou prosím mě otázky. 
[img
Zpráva ode mně - pro  Jersey  
25 Únor 2021, 23:46  
Dobrý vecer

Omlouvam se, že vám píšu zde na soukromou zprávu, ale potřebovala bych prosím poradit.

1) na 25 litrů mladiny lezaku 12° mi dle kalkulačky vyšly 3 balení S23 na spodni kvašení. Je to ok? V navodu výrobce udává pro spodní kvašení na toto množství 4 balíčky, tak nevím zda použít na 25 litrů mladinky 3 sacky dle kalkulačky nebo 4 sacky dle vyrobce?

2) spodní kvašení u těchto kvasnic udává výrobce 12-15stupnu, ale dle různých diskuzích se doporučuje na lezacek kolem 8-10 stupňů. Kolik by jste u těch spodních kvasnic S 23 doporučili stupňů?

3) nemáte náhodou zkušenosti s chmelem Hellertauer Magnum? Musím teď vymyslet něco z druhů chmele, ktere jsou tady v Irsku dostupné pro výrobu lezaku hořčiho charakteru něco jako je Radegast 12,ten má něco přes 30IBU myslím.
A kolik by jste mi doporučil použít na toto množství chmele prosím. Seženu tu zde Saaz Late což je odnos zatecaku, ale dle popisu se hodí jen 2 a 3 chmeleni, nevím co bych mohla použít na to prvni ( ale je tu i tettnang, hellertauer tradiční, pak mittle a již zmiňovaný Magnum, a poslední co tu seženu na ležák je i Perle. Nechci aby to bylo zase úplně horke. Koukala jsem i na kalkulačku, ale nějak se mi ty poměry nepozdavaji. Mohli by jste mi říct vás názor prosím

3) pokud chci mít 25 litrů mladiny 12°lezaku, je ok poměr vody na vystirku 24 litrů a na vyslazeni 20.? Budu používat 6,5kg sladu kombinaci plzeňského klasika 4kg,dale 2kg hana herittage pilsen a 0,5kg vídeňský. Myslíte si, že je moje schéma ok?

Moc děkuji za rady a nazory
Mějte se krásně 
Veronika

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Mar 2021 22:50 #2 by gajdy
Replied by gajdy on topic Vaření piva
1. stacia aj 2x, ak urobis starter zacne to pekne kvasit. Ak pridas iba suche je lepsie 3 az 4 baliky
2. rozmedzie mas pri jednotlivych typoch kvasnic, budu produkovat ine chute pri inych teplotach. Vacsinou to ani nerozoznas. Toto je na skusanie pri prvych varoch ti to moze byt jedno
3. Na chmel pouzi ibu online calculator a chmelovar urob s tym co zozenies, straz si iba horkost aku chces dosiahnut
Vystierka a vysladzovanie vyzera v poriadku, aj ked si myslim ze na vysladzovanie bude stacit aj 15l

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey