Pivo nekvasi - předávkování Vitamon cerevisiae

• prism
  • prism's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
21 Feb 2021 09:26 #1 by prism
Včera jsme věřili se synem červenou IPU a moc se nám na barvu povedla. Stupňovitost vyšla 14. A pak jsme to moji vinou asi totálně zazdili. Špatně jsem si přečetl doporučené dávkování Vitamon cerevisiae a dali jsme tam 20g, přičemž to mělo byt 20g/100l. Pivo nekvasi, zřejmě jsme tím zabili všechny kvasinky. No a teď co s tím? Stáhnout pivo do jiný krásný nádoby a dat nove kvasnice? Nebo vylit? A pokud by začalo nakonec kvasit, tak bude se dat pít? Nepriotravime se? Od rána si nadávam a jsem z toho zoufalej.Tak mi prosím zkuste někdo poradit. Díky moc za radu.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
22 Feb 2021 09:43 #2 by grádyš
Já bych do toho určitě nehrabal a nikam nic nepřetáčel :)
Kvasinkovou výživou kvasnice IMHO nezabiješ. Jediný, co mě napadá, že by velké množství výživy mohlo možná ovlivnit chuť výsledného piva.
Osobně bych počkal...

• prism
  • Junior Member
  • Junior Member
More
22 Feb 2021 16:00 #3 by prism
Tak jsem to včera nevydržel a čučel do fermentátoru. začínaly se dělal jakoby bublinky a trochu pěna na povrchu (za 24 hod), tak jsem nevydržel a rozdělal ještě jedny kvasinky - měl jsem už jenom Mangrove Jack´s Imperial Ale, tak jsem je nechal napučet a šoupnul je tam taky. Ty první byly tuším Brewmaster Ale Yeast. Dnes jsem na to s kámošem koukal a jede to jako dráha. Pak jsem studoval tu výživu - hlavní sloužkou je v podstatě fosforečnan amonný. Dusík by měly kvasninky sežrat při kvašení, otázka je, co ty fosforečnany. Máme je všude, v uzeninách, v nápojích ... Přečetl jsem za včerejšek hafo studií na téma fosforečnany v potravě. Dozvěděl jsem se, že v Kofole a Coca-cole je až 800 mg/l. Ať počítám jak počítám, po vypočtu hmotnostního zlomku a vynásobení celkovou koncentrací a přepočtu na litr se dostávám někam kolem 400-500 mg fosforečnanů/l. Takže jak říkáš - nechám to bejt, příště bez výživy kvasinek. zajímavý ještě je, že na stránkách německýho výrobce tété výživy je v letáku poznámky, že podle starýho německýho zákona je přidávání takovýchto srágor do piva n e p ř í p u s t n é. Přesto to vyrábí, asi pro takový voly, jako jsem já. Takže díky za radu, ať nám to kvasí!

More
25 Feb 2021 11:41 #4 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Pivo nekvasi - předávkování Vitamon cerevisiae
Problém není s výživou, ale s Brewmaster Ale Yeast. Na stejný průběh kvašení, nebo spíše nekvašení, si stěžuje téměř každý, kdo je použil.

• prism
  • Junior Member
  • Junior Member
More
25 Feb 2021 13:35 #5 by prism
Jo, je to možný, ale mě se to s těmito kvasnicemi stalo poprvé. V loňském roce
jsme je použili asi 2-3x a dokonce jsme je nějaký šas i "chovali" ve sklenici a byly
celkem bez problémů. No každopádně už do nich nepůjdu, teď jsem nakoupil Safeale 05 a chystám se koupit ještě nějaké Jacky, nejspíš US West Coast.

Moderators: novotny.petrJersey