Od mladinovych koncetratov ku pravemu vareniu - otazky ohladom vybavenia

More
22 Dec 2020 22:49 #1 by Horus
Ahojte,

som zaciatocnik a mam za sebou 4 "varenia" z mladinovych koncetratov.
Chcel by som ist o level vyssie a zacat varit vsetko sam.
Zohnal som si tuto knihu  www.databazeknih.cz/knihy/varime-si-vlas...remeslne-pivo-408007
a snazim sa podla nej zohnat vybavenie.

Prva a najhlavnejsia vec, hrniec, podla knihy rozmyslam nad elektrickym hrncom na zavarenie 27l 1800w nieco ako  www.alza.sk/sencor-spp-2100wh-d5321302.htm . Staci to, treba radsej 30l a 2000w ? :)  (do velkeho hrnca ako pise Martin Urban na Alkoholium.cz sa velmi nechytam, mam elektricky sporak malo miesta a isto nie miesto na horak pre PB bombu :) )

Staci pre scedovanie nieco taketo ?  www.svojepivo.sk/Scedzovacie-sito-Filtra...30-l-nadoby-d429.htm
Viete mi odporucit nieco lacne ucinne ? Nie som velky domaci kutil :)

Tak isto aj chladenie, je to za potreby, nestaci to nechat vyhladnut par hodin ? :) Opat ak vam napada nieco lacne ucinne som rad za kazdu radu :).

Alebo mal by som este radsej varit z mladinovych koncentratov trochu dlhsie a toto si nechat az o rok dva ? :)

Dakujem vopred za kazdu radu, hocico co vam napadne ohladom tohto kroku :)

Stastne a vesele

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Dec 2020 09:49 #2 by Berry309
Ahoj, zavařovací hrnec u mě skončil akorát na vyslazovací vodu. Chmelovar to neutáhne. Ale asi to bude kus od kusu, výrobce od výrobce. Někdo v tom vaří pořád a nemá problém. Spíš bych se ale podíval po něčem třeba určeném na pivo. Já šel na plyn. On ten plynový vařič a 30l hrnec zas tolik místa nezabere. Horší pak ta bomba někde skladovat. V bytě v paneláku asi nic moc :D

Síto ti asi stačit bude, můžeš si i vyrobit sám kdybys chtěl ušetřit. Dva kýble a vrtat milion děr. Nebo koupit od někoho manifold.

Knihu si kup raději rovnou Pivařku1 nebo 2. Dvojku nemám tak nedokážu říct jak moc je lepší nebo horší než 1. Ale v jedničce najdeš určitě vše potřebné.

Chlazení chce co nejdřív kvůli oxidaci. Čím rychleji zakvasíš, tím menší šance na zkažené pivo. Nerezovou nebo měděnou spirálu taky asi dokážeš koupit i od někoho.

More
27 Dec 2020 12:02 #3 by Petr Jánský
Určitě doporučuju Pivařku2. Co se týče vaření, co takhle nějaký All-In One? Já třeba mám Brewster Beacon 30l s chladičem a jsem naprosto spokojen.

More
03 Mar 2021 19:45 - 03 Mar 2021 19:47 #4 by gajdy
Ja som varil v zavaracom hrci 5 rokov bez problemov, rozdiel bol ze som robil vodny kupel. V zavaracom bol este jeden hrniec a v tom som rmutoval. Vysladzovanie urcite urob manifold, ja som ho mal na zaciatku z vodarenskych plastovych trubiek a chladic ohnuty na vedre z medenej trubky.
Ked ta to neprestane bavit zainvestujes postupne do kvalitnejsich veci
Last edit: 03 Mar 2021 19:47 by gajdy.

Moderators: novotny.petrJersey