- Thank you received: 0
Průběh kvašení
- Bazin
- Topic Author
- New Member
Less
More
27 Aug 2019 19:14 #1
by Bazin
Průběh kvašení was created by Bazin
Ahoj .
Poprosil bych o radu jak postupovat při kvašeni .
Na várku cca 70L piva (plato 12,8 ) , jsem použil 138g sušených kvasnic S-23 , 30 min rehydratované v 24 st. převařené vodě .
Provzdušnil v misce sběračkou a následně zakvasil do cca 12 st. mladiny.
Po cca 24h se začala dělat pěkná deka
drive.google.com/open?id=1sUty_kukUIbhcdYQtmpZqHLznoaB7h_x
Jenže pak druhý den začala deka "ustupovat" . Dle dostupné literatury jsem se dočetl , že fáze vysokých kroužků by měla trvat něco kolem 5 dnů . Což se v mém případě nekonalo .
drive.google.com/open?id=1XWqmfuC3VbcVkzCB1xbOEtOQN72k0_zE
Várku jsme dělali v neděli a v pátek vypadal deka následovně . (teplota druhý den snížeba na 10st. )
drive.google.com/open?id=1yO4SoOcRWHyQr9AkGWDxiKNMoWeTUb9i
Co dělám špatně ?
Poprosil bych o radu jak postupovat při kvašeni .
Na várku cca 70L piva (plato 12,8 ) , jsem použil 138g sušených kvasnic S-23 , 30 min rehydratované v 24 st. převařené vodě .
Provzdušnil v misce sběračkou a následně zakvasil do cca 12 st. mladiny.
Po cca 24h se začala dělat pěkná deka
drive.google.com/open?id=1sUty_kukUIbhcdYQtmpZqHLznoaB7h_x
Jenže pak druhý den začala deka "ustupovat" . Dle dostupné literatury jsem se dočetl , že fáze vysokých kroužků by měla trvat něco kolem 5 dnů . Což se v mém případě nekonalo .
drive.google.com/open?id=1XWqmfuC3VbcVkzCB1xbOEtOQN72k0_zE
Várku jsme dělali v neděli a v pátek vypadal deka následovně . (teplota druhý den snížeba na 10st. )
drive.google.com/open?id=1yO4SoOcRWHyQr9AkGWDxiKNMoWeTUb9i
Co dělám špatně ?
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- grádyš
- Administrator
28 Aug 2019 09:11 #2
by grádyš
Replied by grádyš on topic Průběh kvašení
A problém máš vlastně s čím? Podle fotek je pivo prokvašené. Na ležák asi lehce rychleji než bych čekal, ale nic hrozného v tom nevidím. Těch 12°C (popřípadě 10°C od druhého dne) je teplota mladiny, nebo okolí? Jestli je to teplota okolí, tak mladina může mít během aktivní fáze teplotu o nějaký stupeň vyšší (= rychlejší kvašení).
Zaujaly mě ale dvě věci:
Zaujaly mě ale dvě věci:
- 138 gramů kvasnic na 70 litrů dvanáctky? Mě nikdo ze šetření kvasnicemi obviňovat nemůže, ale tohle množství je zhruba dvojnásobek potřebného (to je možná taky důvod rychlejšího prokvašení).
- „... Provzdušnil v misce sběračkou a následně zakvasil ...“ - To znamená, že jsi provzdušňoval rehydratované kvasnice? Provzdušňuje se mladina.
- Bazin
- Topic Author
- New Member
Less
More
- Thank you received: 0
28 Aug 2019 13:00 #3
by Bazin
Mladinu provzdušňuji tak , že nechávám dopadat zachlazenou mladinu z výšky (cca 1,5 m ) aby se tam dělala "pěna" , také jsem se někde dočetl , že se provzdušňují i kvasnice ,ale to jsem tedy možná špatně pochopil .
Replied by Bazin on topic Průběh kvašení
No jen jsem si nebyl jist, proč je tak krátká fáze vysokých kroužků (a ne tak hezká jak u ostatních ) .A problém máš vlastně s čím?
Měla to být teplota té nerezové nádoby (z boku přilepen teploměr ) , jen se mi nedopatřením odpadl .takže to byla teplota okolí .Těch 12°C (popřípadě 10°C od druhého dne) je teplota mladiny, nebo okolí?
Předtím jsem používal cca 92 g/ 75 L , ale to jsem měl problém s diacetylem . (Zakvašováno při teplotě okolo 12 stupňů ,a během tří dnů teplota na 9 stupňů ) . Tak jsem bádal co jsem udělal špatně a někde jsem se dočetl, že tento typ kvasnic na to trpí pokud se kvasí pod teplotou 12 st. I sám výrobce uvádí dávkování 200 - 300 g/hl při teplotě 9 st. Proto jsem to chtěl vyzkoušet s "doporučenou" dávkou .138 gramů kvasnic na 70 litrů dvanáctky?
„... Provzdušnil v misce sběračkou a následně zakvasil ...“ - To znamená, že jsi provzdušňoval rehydratované kvasnice? Provzdušňuje se mladina.
Mladinu provzdušňuji tak , že nechávám dopadat zachlazenou mladinu z výšky (cca 1,5 m ) aby se tam dělala "pěna" , také jsem se někde dočetl , že se provzdušňují i kvasnice ,ale to jsem tedy možná špatně pochopil .
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 19:33
-
- Kde se dá tedy vyzvednout?
- In Ostatní / Inzerce
- Author Chmelař
- 22 Jan 2025 16:48
-
- Ahoj, znaci to darujem :) Prachy nechcem, ale ak mas...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 22 Jan 2025 07:46
-
- Zdravím, co znamená věnují?
- In Ostatní / Inzerce
- Author Chmelař
- 22 Jan 2025 05:31
-
- Příliš hořká mladina
- Já si počítám kolik chci mít IBU na učité množství...
- In Domácí vaření piva / Začátečníci
- Author Tachovar
- 19 Jan 2025 14:12
New Places
-
Sobotickej pivovar
Sobotice 5, 463 43 Český Dub, Liberecký kraj, Českoon 22.01.2025 -
Domácí pivovar v Písku
Tyršova 2435, 397 01 Písek, Jihočeský kraj, Českoon 10.01.2025 -
Houmi
69 Komořanská, 143 00 , Hlavní město Praha, Českoon 05.12.2024 -
medojed