- Thank you received: 0
Moc silné pivo
- tom
- Topic Author
- New Member
Less
More
01 Aug 2019 21:19 - 01 Aug 2019 21:21 #1
by tom
Moc silné pivo was created by tom
Mám za sebou druhou várku podle stejného receptu z Pivařky. Poprvé jsem uvařil místo 13,5° silnější 15°, ale stane se. Kromě toho, že bylo sladší než bych si představoval a špatně pěnilo, bylo překvapivě dobré a řekl jsem si, že na první pokus to není špatné... Dnes jsem, ale opět vařil podle stejného receptu (Baaster erste ale), držel se ho a dával si hlavně pozor na objem.
6 kg Pale Ale sladu
21 l rmutovací vody
15 l vyslazovací
Použil jsem všechnu vyslazovací vodu, sladiny jsem měl cca 28 l (počítal jsem s odparem, patoků jsem měl max 2 l). Recept cílí na 25 l mladiny, čehož jsem po chmelovaru zhruba docílil. Po whirpoolu jsem kvůli velkému množství kalů stáhl jen 21 l piva, ale v hrnci mi zbylo okolo 3-4 l (souhlasí s receptem). Sebejistě jsem tedy ponořil hustoměr do válce a nemohl jsem uvěřit, že jsem uvařil 16° - OG 1065. (Poprvé jsem dělal zapářku na 38° a podruhé jsem dělal horkou zapářku - dočetl jsem se, že Pale Ale je hodně rozluštěný a je to tak ideální. Z receptu jsem nepochopil jak autor dělá zapářku, každopádně jsem se nejprve seknul o 1,5° a potom o 2,5°)
Mohu vás tedy poprosit o radu, jak takhle neplánovaně silnému pivu předejít? Mám použít více vyslazovací vody, méně sladu nebo to řešit nějak úplně jinak? Rád bych přišel na to, kde dělám chybu a budu rád za všechny odpovědi a rady
6 kg Pale Ale sladu
21 l rmutovací vody
15 l vyslazovací
Použil jsem všechnu vyslazovací vodu, sladiny jsem měl cca 28 l (počítal jsem s odparem, patoků jsem měl max 2 l). Recept cílí na 25 l mladiny, čehož jsem po chmelovaru zhruba docílil. Po whirpoolu jsem kvůli velkému množství kalů stáhl jen 21 l piva, ale v hrnci mi zbylo okolo 3-4 l (souhlasí s receptem). Sebejistě jsem tedy ponořil hustoměr do válce a nemohl jsem uvěřit, že jsem uvařil 16° - OG 1065. (Poprvé jsem dělal zapářku na 38° a podruhé jsem dělal horkou zapářku - dočetl jsem se, že Pale Ale je hodně rozluštěný a je to tak ideální. Z receptu jsem nepochopil jak autor dělá zapářku, každopádně jsem se nejprve seknul o 1,5° a potom o 2,5°)
Mohu vás tedy poprosit o radu, jak takhle neplánovaně silnému pivu předejít? Mám použít více vyslazovací vody, méně sladu nebo to řešit nějak úplně jinak? Rád bych přišel na to, kde dělám chybu a budu rád za všechny odpovědi a rady
Last edit: 01 Aug 2019 21:21 by tom.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- JImram
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 45
02 Aug 2019 11:01 #2
by JImram
Replied by JImram on topic Moc silné pivo
Já bych z 6kg Pale Ale sladu uvařil 21l piva o stupňovitosti 16.1°P. Pro výpočty používám skvělý program MyBrew, efektivita varny 76% a trefuji se velmi přesně na výpočet programu. Objem mladiny zadávám bez kalů, na to mám nastavenou efektivitu varny v programu.
Takže neděláš žádnou chybu, recept zřejmě počítal s podstatně nižší efektivitou, nebo je v něm chyba. Pokud chceš 13.5°, tak nasypej jen 5kg Pale Ale sladu.
Najdi si nějaký program a vždycky si recepty zkontroluj na svoje podmínky, Mybrew můžu doporučit.
Vody máš přiměřeně, možná bych trochu zmenšil množství rmutovací vody a pokud nebude stačit tak zvětšil vyslazovací, ale není to nic zásadního.
Takže neděláš žádnou chybu, recept zřejmě počítal s podstatně nižší efektivitou, nebo je v něm chyba. Pokud chceš 13.5°, tak nasypej jen 5kg Pale Ale sladu.
Najdi si nějaký program a vždycky si recepty zkontroluj na svoje podmínky, Mybrew můžu doporučit.
Vody máš přiměřeně, možná bych trochu zmenšil množství rmutovací vody a pokud nebude stačit tak zvětšil vyslazovací, ale není to nic zásadního.
The following user(s) said Thank You: tom
- tom
- Topic Author
- New Member
Less
More
- Thank you received: 0
02 Aug 2019 11:55 #3
by tom
Replied by tom on topic Moc silné pivo
Děkuju moc, příště si radši recept předem překontroluju, snad mi tohle nějak prokvasí
- doktor.zaba
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 54
02 Aug 2019 17:38 #4
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Moc silné pivo
Ahoj, měl by jsi znát efektivitu svojí varny a s ní teprve počítat recepty. Na množství vyslazovací vody v receptu taky nedej, musíš sám vědět jaký máš odpar během chmelovaru. Vyslazuj dokud nemáš požadovaný objem + odpar. Taky si při vyslazování hlídej hustotu. Pokud používáš MyBrew a zadáš do něj po uvaření naměřené hodnoty hustoty a skutečný objem mladiny, vypočítá ti efektivitu tvojí varny pro další vaření, případně ti i zobrazí jakým množstvím vody máš zředit mladinu, abys dosáhl vypočítané hustoty.
The following user(s) said Thank You: tom
- doktor.zaba
- Premium Member
Less
More
- Thank you received: 54
02 Aug 2019 22:36 #5
by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Moc silné pivo
Těší mě, že ti program vyhovuje, stejně jako mě Taky se trefuji téměř přesně a když to trošku uletí, vždycky přesně vím kde jsem při vaření udělal chybu a rozdíl už předem očekávám. Je vidět, že výpočty které zveřejnil Petr Novotný na svých stránkách a program je používá, jsou perfektně vychytané a skutečně dobře fungují. Chce to však taky trošku vědět jak s programem pracovat, aby výpočty k něčemu byly. Obrací se na mě lidi s dotazy a je vidět že někteří moc věcí nechápou správně. Což určitě nebude tvůj případ a těší mě že někomu program slouží tak jak má.JImram wrote: používám skvělý program MyBrew, efektivita varny 76% a trefuji se velmi přesně na výpočet programu.
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Založení minipivovaru
- Ahoj, na Slovensku už podobný pivovar funguje a volá sa...
- In Domácí vaření piva / Vaření piva ve velkém
- Author marekparek
- 28 Nov 2024 20:58
-
- Založení minipivovaru
- Ahoj, využiji tohoto vlákna. Znáte někdo americký...
- In Domácí vaření piva / Vaření piva ve velkém
- Author Brno
- 21 Nov 2024 21:07
-
- Susak na 80 ks flasiek + cca 4...
- Ahoj, venujem stromcekovy susak na flasky a cca 40 ks...
- In Ostatní / Inzerce
- Author misaaak69
- 20 Nov 2024 19:56
-
- Prodám deskový chladič mladiny...
- Prodáno
- In Ostatní / Inzerce
- Author tomas.truxa@windowslive.com
- 19 Nov 2024 10:33
-
- Prodám domácí pivovar Braumeis...
- Zdravím, nabízím k prodeji Domácí pivovar Braumeister...
- In Vybavení / Pivovary (ne)vlastní výroby
- Author rtt
- 18 Nov 2024 19:10
New Places
-
Houmi
69 Komořanská, 143 00 , Hlavní město Praha, Českoon 05.12.2024 -
medojed
Pod Hájem, 284 03 , Středočeský kraj, Českoon 26.11.2024 -
Domáci pivovar Grófovec
, 914 51 Trenčianske Teplice, Trenčínský kraj, Slovenskoon 25.11.2024 -
Bleeding Cask Homebrewing
146 Podolská, 147 00 , Hlavní město Praha, Českoon 11.11.2024 -
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024