Velký odpar při chmelovaru

• Berry309
  • Berry309's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
10 Mar 2018 10:32 #1 by Berry309
Velký odpar při chmelovaru was created by Berry309
Zdravím,

včera jsem dělal teprve druhou várku a to ležák. Elektrický zavařovací hrnec a na chmelovar plynová stolička na PB. Chtěl jsem silnější ležák, ale ne tak moc :D Slad 3,25 plzeňský a 2,25 vídeňský. Na vystírku se mi vleze 20L vody při tomto množství sladu. 2 rmuty a odpar byl minimální. Pořád jsem byl lehce pod MAX. Scezování přes manifold. Mimochodem kdo tohle vymysle tak si zaslouží metál :D Stokrát lepší jak falešné dno. Vyslazovací voda 14L. Vyslazování jsem ukončil když už se mi zdálo, že teče kal místo čiré sladiny. Vhrnci zůstalo na hladině asi 1L tekutiny. V tuhle chvíli jsem si to chtěl změřit a vyšlo mi 12tka. A pokud jsem dobře počítal tak 19-20L sladiny. Po chmelovaru mi zůstalo 13-14L mladiny a stupnovitost 18.

Množství vody je cca stejné jako v receptech v pivařce. Množství sladu je větší, ale v pivařce se počítá s výtěžností 75% já svojí ještě neznám a tak jsem bral klasických 60%. Podle zdejší kalkulačky na hustotu při použití mého množství sladu vychází výsledek 25L mladiny na 10tku. Říkal jsem si, že se něco odpaří. Vodu jsem bral podle pivařky. celkově 33L když odpočtu co mi zbylo ve varné nádobě.

Takže ted tedy pár otázek. Mám vyslazovat do nějaký určitý hodnoty cukru? Tuším jsem někde našel, že pokud klesne ke 2 tak vyslazování ukončit. Ted to nemůžu najít. Případně když už mi vyjde těch 20L sladiny. Lze před chmelovarem naředit převařenou vodou aby stupnovitost klesla, množství sladiny stouplo a poté se to odpařováním dostalo zpět na alespon těch 20L mladiny a 12ctku? Odpar jsem měl cca 5L. Nemám ještě ocejchovanou nádobu tak jsem počítal objem válce.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2018 09:19 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Velký odpar při chmelovaru

Berry309 wrote: Mám vyslazovat do nějaký určitý hodnoty cukru? Tuším jsem někde našel, že pokud klesne ke 2 tak vyslazování ukončit. Ted to nemůžu najít. Případně když už mi vyjde těch 20L sladiny. Lze před chmelovarem naředit převařenou vodou aby stupnovitost klesla, množství sladiny stouplo a poté se to odpařováním dostalo zpět na alespon těch 20L mladiny a 12ctku? Odpar jsem měl cca 5L. Nemám ještě ocejchovanou nádobu tak jsem počítal objem válce.

Ano, vyslazování u „běžně“ silného piva by se mělo ukončit, když hustota klesne zhruba na 1.010 (což je plus mínus těch tvých 2). Můžeš také měřit pH sladiny a vyslazování ukončit, když hodnota pH dosáhne 6.0.

Co se ředění týká, tak před chmelovarem objem doplnit můžeš (IMHO ani nemusíš použít převařenou vodu).
Na menší korekce stupňovitosti pak lze celkem v klidu dolít (teď už ale skutečně převařenou) vodu i po chmelovaru.

Úplně nejlepší je ale zjistit si během několika málo várek „parametry“ varny (ztráty, odpar, ...) a recept pak dělat přímo s ohledem na vlastnosti konkrétního vybavení. Například já se do zamýšlené stupňovitosti a objemu vařeného piva už léta „strefuji“ s přesností na +- 0.5 litru a +-0.5°Plato bez ohledu na sílu a styl piva (až na nějaké divoké výjimky :) )
The following user(s) said Thank You: Berry309

• Berry309
  • Berry309's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
13 Mar 2018 17:58 #3 by Berry309
Replied by Berry309 on topic Velký odpar při chmelovaru
Díky za odpověď. No pro příště už budu chytřejší. Vařil jsem prvně v novém zavařovacím hrnci a hrnec na chmelovar také nemám ideální, je nižší a široký. Postupně dávám vše dohromady. včetně stáčeče, zátkovačky atd... Na hrnec zatím nezbývá. A zavařovací hrnec (ten z lidlu) si myslím, že by nedokázal bouřlivý chmelovar.

Jinak i v pivařce už jsem našel ředění. U mě pozdě. Už to hezky kvasí na třetím schodě do sklepa :D Takže bude 18 ležák. No plánované dvoulitrové láhve na tak silné pivo nedám tak budou lahve 0,75

Moderators: novotny.petrJersey