- Thank you received: 54
Správné prokvašení
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Zdenda wrote: Ahoj. Zaujalo mě tvoje řešení. Zrovna jsem ve fázi vývoje ovládání varny a chci se zeptat přes co a jak ti jede ten software. Diky
Ahoj, původní řešení jsem musel během času mírně upravit. Občas vypadával wifi signál. Dnes mám tedy v hrnci jiný wifi modul i s procesorem na jedné desce a ten už nějaký měsíc jede bez problému. Další změna je, že jsem přestal využívat teplotní čidlo v hrnci a vyrobil nové z nerezové trubky. (do trubky jsem dentakrylem zalil teplotní snímač 18B20) Trubku vždycky při vaření vložím do hrnce. Regulace teploty je nyní +- 0.2°C.
Hrnec pouze přijímá signál pro sepnutí ohřevu a vysílá naměřenou teplotu. Vlastní regulaci provádí program v počítači podle rmutovacího schematu. Pro komunikaci se používá http protokol, program je napsaný v Delphi.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Zdenda
-
- New Member
-
- Thank you received: 0
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Modul v hrnci je tento: vool.cz/OOdWY
Program mám sice na tvrdo vyladěný pro mou varnu (Počítá i se setrvačností topného tělesa), ale poskytnout ti ho můžu, případně bych jej upravil pro tvoje potřeby, nebo bych to udělal uživatelsky konfigurovatelné.
- Drone
-
- New Member
-
- Thank you received: 1
Toť moje zkušenost s prokvašením, snad jsem někomu pomohl.
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
Drone wrote: Taky jsem skoro rok bojoval s kalným a nasládlým pivem Měnil jsem schema na vícekrok (52/62/72/78), natáhl chmelovar na 90min a pořád nic moc.
Ahoj, od doby mého původního příspěvku se mnohé změnilo, vyzkoušel jsem také všechno možné, ale myslím, že hlavní příčinou byl špatný slad. Už několik měsíců používám slad z jiného zdroje než původně a pivo vždy krásně prokvasí a je čiré.
Nedávno mi však slad došel a z nouze jsem nakoupil tam kde dříve. Výsledek: Už při chmelovaru byl vidět problém. Mladina kalná, žádné klky vysrážených bílkovin. Nakonec jsem to musel po vykvašení čeřit pomocí želatiny. Mimochodem zkoušel jsem to poprvé a musím říct, že je to parádní věc. Za dva dny bylo pivo naprosto čiré. Akorát jsem asi 1/5 obsahu (usazené kaly na dně) musel vylít, ale jsem rád že z toho aspoň něco bylo.
Ještě pro zajímavost. Při použití toho sladu jsem měl OG 1.048, přičemž jinak u stejného receptu mívám 1.054.
Byl to PaleAle z pivoteka.cz, tak bacha na to.
- grádyš
-
- Administrator
-
doktor.zaba wrote: Byl to PaleAle z pivoteka.cz, tak bacha na to.
Koukám do jejich nabídky a Pale Ale mají od Weyermanna. Tak to mi přijde fakt divný...
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
grádyš wrote: Koukám do jejich nabídky a Pale Ale mají od Weyermanna. Tak to mi přijde fakt divný...
Také tomu nerozumím, ale mám to vyzkoušené hned 2x. Koupil jsem 10 kg a z poloviny jsem dělal ejla kde bylo i 200g pšenice, tak jsem se napřed domníval, že ten kal bude způsoben právě tím. Další várka však už byla bez pšenky a výsledek bohužel totožný.
- novotny.petr
-
- Moderator
-
- Thank you received: 53
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
novotny.petr wrote: To nemusí být nutně špatným sladem, ale třeba nevhodnou volbou rmutování k danému sladu. Každý slad si může žádat trochu jiné zacházení k dosažení stejných výsledků.
To zní logicky, ale jak to jen poznat co si který slad žádá? Zřejmě bych mohl chtít od obchodníka nějaký protokol o parametrech sladu a pokud by mi ho dokázal poskytnout, tak v chytrých knihách nalézt nějaký postup rmutování. Ale to už mi přijde jako příliš vědecká metoda. Jako domovarník si těch pár kilo raději koupím jinde a použiji obvyklý způsob rmutování 50/62/72/78

- grádyš
-
- Administrator
-
doktor.zaba wrote: Zřejmě bych mohl chtít od obchodníka nějaký protokol o parametrech sladu
Tak zrovna Weyermann (a nejen on) má na svém webu poměrně vyčerpávající informace o všech sladech. Můžeš si je stáhnout v v ZIP souboru tady (odkaz se ale asi může měnit).
[hr]
Příklad specifikace pro Pale Ale přikládám.
- doktor.zaba
-
Topic Author
- Premium Member
-
User Profile
New Forum Posts
-
-
- Prodám kvasnou nádobu Grainfat...
- [justify]Z důvodu přechodu na tlakové kvašení a větší...
- In Ostatní / Inzerce
- Author Jersey
- 15 Jun 2025 12:00
-
-
-
- Prodám Hop tube
- Cena je 200,- Kč + doprava asi nejlepší přes...
- In Ostatní / Inzerce
- Author TomasV
- 06 May 2025 15:39
-
-
-
- Prodám Hop tube
- zdravím, mám o něj zájem, zašli mi číslo účtu a...
- In Ostatní / Inzerce
- Author Štěk
- 06 May 2025 15:10
-
-
-
- Prodám Hop tube
- Pokud máte zájem, napište prosím znovu, v odpovědi...
- In Ostatní / Inzerce
- Author TomasV
- 06 May 2025 12:03
-
-
-
- Prodám Hop tube
- In Ostatní / Inzerce
- Author Štěk
- 05 May 2025 20:55
-
New Places