Zraní piva ve skleněných demižonech

More
24 Apr 2024 08:49 #1 by Vítr
Zdravím, nenašel jsem k mému dotazu zde nic(nebo jsem blbě hledal).

Začínám s vařením, již mám za sebou dvě várky a narážím na recepty co by mě zajímali, ale narážím dost často na "zraní 2 měsíce" což v principu chápu o co jde. 

Problém je pro mě s místem, lednici mám upravenou na fermentační komoru řízenou včetně ohřevu. Piva mám uskladněná většinou ve sklepě, kde se mi teplota pohybuje od 10-13stupňu v lahvích. 

Teď k dotazu, má někdo zkušenost nebo informace k tomu, kdybych výsledné pivo po dokvašení(kvasím bez tlakování) přetočil do demižonu, ten následně uzavřel a nechal "zrát 2 měsíce" při teplotě mého sklepa, zda takto je to proveditelné nebo pivo pošlu do kopru? demižonu mám docela dost a je mi líto jak tam zahalí.

Díky
Vítr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Apr 2024 13:40 #2 by FalconCZ
Replied by FalconCZ on topic Zraní piva ve skleněných demižonech
U svrchů proč ne ( i když pro dost piv je už 2 měsíce zrání hodně)... jediný problém může být oxidace při přetáčení hadičkou...lze částečně vyřešit profouknutím dna demižonu co2 a nenechat moc místa nad hladinou

More
26 Apr 2024 13:57 #3 by Vítr
Replied by Vítr on topic Zraní piva ve skleněných demižonech
Jasně chápu, primárně mi jde o pivo, co má doporučené ležení 2-3 měsíce(některé recepty z pivařky) momentálně nemám kapacitu na to udělat várku do lahví a nechat 2 měsíce stát a kyvety prozatím neřeším. Prostě problém to není jde jen o to pohlídat si teplotu, oxidaci.
Každopádně díky za odpověď

Moderators: novotny.petrJersey