file Brix

• Mastilosaurus
  • Mastilosaurus's Avatar Topic Author
  • Senior Member
  • Senior Member
More
07 Nov 2016 16:37 #1 by Mastilosaurus
Brix was created by Mastilosaurus
Zdarec, prosím o kontrolu mého měření refraktometrem.

Po chmelovaru jsem naměřil 17 brix
Momentálně je to ve fermenteru....ale dejme tomu, že až přestanou hodnoty klesat, naměřím např. 11 brix.
Měl bych pak hodnoty v přiložené tabulce správně?
Díky.

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Nov 2016 16:51 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic Brix
Podle mě jo. Moje kalkulačka (BeerSmith) sice ukazuje jiné výsledné hodnoty alkoholu, ale ty tvoje vstupní hodnoty se mi zdají OK.
The following user(s) said Thank You: Mastilosaurus

• Mastilosaurus
  • Senior Member
  • Senior Member
More
08 Nov 2016 14:45 #3 by Mastilosaurus
Replied by Mastilosaurus on topic Brix
Tak to mě těší.
Dovolím si tedy shrnout veškeré své měření a poprosím o kontorlu.
Jelikož mám jen refraktometr se stupnicí Brix, měřil jsem takto:
Po chmelovaru 17 Brix, což je podle převodních tabulek 1068 SG, což je 16,5 °Plato.

1. Je to asi trochu kostrbaté ty převody mezi jednotkami, ale nemusím nic nabírat do válce apod....je to ok?

2. Je k něčemu měření po vyslazení - před chmelovarem? ( bylo 11 Brix.)

3. Můžu teď měřit refraktometrem při fermentaci a až přestane klesat hustota, udělám dry hop,
např. 5 dní a až pak stočím do petek s maltózou a nechám při stejné teplotě jako to kvasilo než se petky nasytí a pak do lednice?

4. Mám měřit každý den, nebo až uvidím, že bublání na kvasné zátce slábne, nebo přestává?

Někde jsem četl, že jen refraktometr nestačí, resp. že to není ideální.

Díky, moc.

More
08 Nov 2016 15:58 #4 by grádyš
Replied by grádyš on topic Brix

Mastilosaurus wrote: 1. Je to asi trochu kostrbaté ty převody mezi jednotkami, ale nemusím nic nabírat do válce apod....je to ok?

V podstatě (= nemusíš nic nabírat)...

Mastilosaurus wrote: 2. Je k něčemu měření po vyslazení - před chmelovarem? ( bylo 11 Brix.)

Když znáš dobře svou varnu a používáš nějaký SW, tak podle hustoty před chmelovarem dokážeš odhadnout, jestli dosáhneš cílové hustoty (tj. můžeš například prodloužit chmelovar nebo jej doředit vodou). Jinak ti to v zásadě asi k ničemu není...

Mastilosaurus wrote: 3. Můžu teď měřit refraktometrem při fermentaci a až přestane klesat hustota, udělám dry hop,
např. 5 dní a až pak stočím do petek s maltózou a nechám při stejné teplotě jako to kvasilo než se petky nasytí a pak do lednice?

Jo.

Mastilosaurus wrote: 4. Mám měřit každý den, nebo až uvidím, že bublání na kvasné zátce slábne, nebo přestává?

Můžeš samozřejmě měřit každý den, ale asi to valný smysl nemá. Pokud suroguješ cukrem, měl bys počkat, až pivo úplně prokvasí, což přece jenom nějaký čas potrvá (v závislosti na teplotě, typy piva, hustotě, kvasnicích, ...).

Mastilosaurus wrote: Někde jsem četl, že jen refraktometr nestačí, resp. že to není ideální.

Refraktometr stačí, ale "dobře" měří jenom mladinu/sladinu. Na plně či částečně prokvašené pivo obsahující alkohol musíš použít převodní tabulku či nějakou kalkulačku.

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF

Attachments:
The following user(s) said Thank You: Mastilosaurus

• Mastilosaurus
  • Senior Member
  • Senior Member
More
08 Nov 2016 16:07 #5 by Mastilosaurus
Opravdu moc děkuji za perfektní odpověď.

Jen pro zajímavost - refraktometr používám v práci na měření obráběcích emulzí a tam by se měl údajně refraktometr kalibrovat na vodu, ze které je emulze namíchána. Napadlo mě, že určitou logiku by to mělo i u piva, pokud ho teda neděláme z destilky.
Nemám s tím ale zkušenosti, pokud někde uvádějí kalibraci, tak destilkou.

More
08 Nov 2016 16:19 #6 by glottis
Replied by glottis on topic Brix
nejsme si jisty, ze pri dvou merenich vubec levnym refraktometrem odectes stejnou hodnotu. kolikrat je to takove hadani pri divani se na hranici rozpitou pres nekolik dilku a clovek je nekdy rad, ze to zmeri na 0,5 brixu. ale nekdy je hranice ostra jako britva :) destilka vs voda z kohoutku bude rozdil v desetinach. mozna v te desetine brixu. pokud vubec. Emulze se muze chovat o dost jinak a i tak maly rozdil na vstupnim parametru muze hodne ovlivnit vysledek.

• Mastilosaurus
  • Senior Member
  • Senior Member
More
08 Nov 2016 16:32 #7 by Mastilosaurus
Tak jasně...a hlavně nejlepší je mít refraktometr tak do 20 brix...pak už je to peklo....ale někdy mám mezi destilkou a vodou z kohoutku rozdíl i 1 stupeň, a to jsem zkoušel refraktometr i od kolegy.
Mám celkem kvalitní od firmy Fisher Scientific za cca. 2700,-...ale mýlit se samozřejmě mohu.

More
08 Nov 2016 16:38 #8 by glottis
Replied by glottis on topic Brix
brix rozdilu bych necekal, nekdy to zas musim zkusit

Moderators: novotny.petr

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

• Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More