file infuze - množství sladu

• Petr Kittler
  • Petr Kittler's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
11 Oct 2016 14:53 #1 by Petr Kittler
infuze - množství sladu was created by Petr Kittler
Ahoj. Dá se jednoduše říct, jak vypočítat množství sladu v závislosti na objemu a stupňovitosti při vaření infuzí?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Oct 2016 15:09 #2 by grádyš
Replied by grádyš on topic infuze - množství sladu
Tak tomu říkám nahrávka na smeč.

Kompletní odpověď ti dá Petr Novotný na svém blogu , ale i já se zrovna tento výpočet snažím zpřístupnit ve formě on-line kalkulačky na těchto stránkách. Jenom potřebuji trošku času...
The following user(s) said Thank You: novotny.petr

• Petr Kittler
  • Petr Kittler's Avatar Topic Author
  • Junior Member
  • Junior Member
More
11 Oct 2016 16:20 #3 by Petr Kittler
Replied by Petr Kittler on topic infuze - množství sladu
Díky za užitečný odkaz :-)
Vše prostuduji :-)

More
16 Oct 2016 15:11 #4 by beerkopf
Replied by beerkopf on topic infuze - množství sladu
nebo můžeš použít sw na sestavení receptu. Já používám www.brewersfriend.com, řada lidí používá beersmith.

More
26 Oct 2016 07:03 #5 by vita_k
Replied by vita_k on topic Re:infuze - množství sladu
Taky požívám frienda. Ale je omezený počtem. Nějaká alternativa zadarmo? Díky

More
17 Nov 2016 04:30 #6 by novotny.petr
Replied by novotny.petr on topic Re:infuze - množství sladu
jo, udělat si třeba podle mého článku tabulku v Excelu :-) jak říká Martin, pracuje na kalkulačce tady pro stránky, tak snad pak :-)
The following user(s) said Thank You: vita_k

More
18 Nov 2016 08:40 #7 by grádyš
Replied by grádyš on topic Re:infuze - množství sladu

vita_k wrote: Taky požívám frienda. Ale je omezený počtem. Nějaká alternativa zadarmo? Díky

Myslíš tuhle? www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/
Možná jsem úplně nepochopil tvůj povzdech, ale 6 druhů sladů na jedno pivo mi rozhodně málo nepřijde ;)

More
18 Nov 2016 08:45 #8 by vita_k
Replied by vita_k on topic Re:infuze - množství sladu
nn, jen 5 receptu pro bezplatnou verzi... To je trochu malo, ale da se to vzdy nejak vytisknout a archivovat.

www.brewersfriend.com/homebrew/myrecipes/
Error: Trial members are limited to 5 recipes. Please upgrade your account.

More
18 Nov 2016 08:57 #9 by grádyš
Jo takhle :) Tak to jo, ja myslel, ze ti nestaci 6 sladu na recept...

More
05 Jan 2017 14:50 - 05 Jan 2017 14:52 #10 by grádyš
Tak jsem konečně dodělal jednodušší verzi kalkulátoru pro výpočet sypání (menu Nástroje / Pivní výpočty / Sypání (celková výtěžnost) ).
Last edit: 05 Jan 2017 14:52 by grádyš.
The following user(s) said Thank You: Petr Kittler

More
05 Jan 2017 23:26 - 05 Jan 2017 23:56 #11 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic infuze - množství sladu
Vyrobil jsem si malou kalkulačku podle příkladu na stánce Petra Novotného., Můžeš si ji stáhnout, pokud máš zájem.
www.123.wz.cz/maltcalcul.zip

Attachments:
Last edit: 05 Jan 2017 23:56 by doktor.zaba.

More
06 Jan 2017 01:19 #12 by novotny.petr
Replied by novotny.petr on topic infuze - množství sladu
Hezké :-) ješte databázi sladů, abys nemusel pokaždé hledat extraktivnosti a výběr a bude to začátek vlastního prográmku ala BeerSmith.

PS: Nevím, jestli sis toho všiml, ale opravil jsem u sebe na blogu drobnou chybku, protože mi nějak vypadla z výpočtu hodnota 0,9982 (pro převod bezrozměrné hustoty OG na hustotu v kg/L), je to sice drobnost, která na výsledky nemá velký vliv, ale aby to bylo uplně košér :-)

More
06 Jan 2017 07:37 #13 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic infuze - množství sladu
Díky, výpočet EPM jsem upravil. Databáze sladů by se hodila, nemůžu však nikde žádnou nalézt.
Nějaký typ, odkud ji vzít?

More
06 Jan 2017 09:30 #14 by glottis
Replied by glottis on topic infuze - množství sladu
neberte moji otazku jako utok, me opravdu zajima odpoved na ni a nejak si nemuzu odpustit jeji formulaci :)

proc vsichni porad dokola vynalezaji kolo? na netu je spousta programu, at uz online, offline, za penize zadarmo. a treba zmineny beersmith funguje zrovna u pocitani stupnovitosti tak dobre, ze me osobne to vychazi snad na pulitr presne.

More
06 Jan 2017 09:54 #15 by grádyš
Replied by grádyš on topic infuze - množství sladu

glottis wrote: neberte moji otazku jako utok, me opravdu zajima odpoved na ni a nejak si nemuzu odpustit jeji formulaci :)

proc vsichni porad dokola vynalezaji kolo? na netu je spousta programu, at uz online, offline, za penize zadarmo. a treba zmineny beersmith funguje zrovna u pocitani stupnovitosti tak dobre, ze me osobne to vychazi snad na pulitr presne.

Jestli to bylo na mě, tak třeba proto, že obden se objevují dotazy typu "potřebuji něco v češtině a zadarmo".
No a potom mi přijde docela fajn snažit se to všechno pochopit trošku hlouběji. A jestli je pak výsledkem mé snahy o pochopení webový formulář, který by teoreticky mohl někomu pomoci, tak za mě fajn...

More
06 Jan 2017 09:56 #16 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Re:infuze - množství sladu
Třeba proto, že to někoho baví. Ten program jsem udělal místo válení u televize a myslím, že strávený čas byl smysluplnější, i když se po netu válí kalkulaček milion.

Nemůžu si odpustit otázku. Proč vaříš pivo, když si ho můžeš kdekoli koupit? Neber to jako útok. :)

More
06 Jan 2017 11:10 #17 by glottis
Replied by glottis on topic Re:infuze - množství sladu
otazka nebyla mirena konkretne, spis tak do plena.

odpoved delam to protoze me to bavi a jeste z toho mozna budou mit neco lidi je velmi dobra odpoved a beru ji jako pro me prijatelnou.

ale dotazy typu potrebuju neco zadarmo me opravdu bavi. lidi nastrkaji tisice do hrncu, varicu, trubek a hadic a nedaj 600korun (3 metry silikonove hadice) za software, at uz je jakykoliv - to je pro me nepochopitelne. otazka potrebuju neco v cestine, to uz je jina vec a pokud nekdo dela neco pro reseni teto otazky, tak je to supr. ale osobne zrovna u tohohle typu softu, ikdyz anglicky umim, znalozt jazyka extra nepomohla, protoze to je plne terminu co clovek vetsinou nikdy neslysel.

a kdyz uz jsme u toho jazyka, tohle je zajimavy podnet k praci ;) kopirovano ze stranek beersmithe
14. Are Foreign Language Editions of BeerSmith available?
A number of volunteer teams have started translating BeerSmith 2 to several languages including French, Italian and Portugese. If you wish to join one of these teams please use the contact us link at the top of the page.

pivo varim z vice duvodu:
1. financni - protoze si ho bohuzel kdekoliv koupit nemuzu. jsem divny pivar a nemam rad lezaky :D, kterych je opravdu vsude milion ale spis psenicky, ejly, ipa, apa, stout. a bohuzel tyhle piva jsou u nas porad dost v mencine. a kdyz jsou, tak pulitr je za 50 korun, sedmicka od matusky nebo jinde za 120 a o zahranicnich pivovarech nemluvim. a ikdyz si zapocitam docela slusne zaplacene hodiny, dostanu se na podobnou cenu :)
2. bavi me to takze kdyz se rozhodnou nezapocitat hodiny prace, vyjde cena o to lip :D
3. bavilo me postavit a ted vylepsovat varnu - a odpoved na nevyslovenou otazku ... ne nedalo by se to to co mam koupit :) respektive dalo ale to co by se mi fakt libilo, treba brew HA fakt nezaplatim.

More
06 Jan 2017 16:45 #18 by novotny.petr
Replied by novotny.petr on topic Re:infuze - množství sladu
Hele to není o vynalézání kola... někdo umí na kole jezdit a někdo rozímí tomu proč funguje. Pokud ti stačí na něm jezdit, tak jezdi. Pokud ho chceš pochopit, tak na to se musíš podívat na každé kolečko a pochopit co tam dělá. U piva je to stejně. Pokud ti stačí to, že dostaneš výsledek z BeerSmithu, tak proč ne. Pokud ale chceš vědět proč a kde se to vzalo, tak musíš zabrousit hlouběji a to ti BeerSmith nedovolí. Tohle studium není samoúčelné a pomůže ti pochopit i proces vaření samotný do větší hloubky a v souvislostech s teorií. Ne vše je samozřejmě pro všechny a já nemám nic proti těm, kteří se spokojí s tím, že nevím jak a proč a stačí jim výsledek. Ti, kteří se ale chtějí dostat hloubš, těm BeerSmith nemůže stačit a pro ty dělám tyhle články a taky kapitolu o výpočtech do Pivařky. Ne každý je šikula na počítání, takže když to Martin nebo někdo hodí do rozhraní tak je to ideální kombinace, protože máš šamci přečíst článek jak a proč (pochopíš o co jde) a pokud neumíš nebo nechceš tak využiješ program. Výjimečné je to tím, že máš šanci vidět do těch "střev", což u BeerSmithu nemáš (i když zrovna tohle počítá úplně stejně).

Takže záleží jestli chceš vědět víc a jak moc. Každému co jeho jest, ale ta možnost, že můžeš je tady pak pro všechny.

More
06 Jan 2017 17:02 #19 by glottis
Replied by glottis on topic Re:infuze - množství sladu
ale o tom zadna, pochopit proc se co deje je na miste ... ja jen ze vidim program, co pocita extrakt ... a pak to zacne hlodat ... no mozna kdyby to bralo v uvahu teplotu a pocitalo alfa a beta amylazu bylo by to supr ... pak to bude chtit aby to pocitalo horkost ... mozna by byli fajn i stopky pro jednotlive kroky .... pak syceni, pak alkohol a pak z toho bude beersmith nebo jinej soft :)

ale uz jsme si rekli proc to kdo dela, kdo na cem ujizdi, takze uz to asi nemusime pitvat :)

More
06 Jan 2017 20:06 - 06 Jan 2017 20:19 #20 by doktor.zaba
Replied by doktor.zaba on topic Re:infuze - množství sladu
Petr to umí pěkně vystihnout. Už se těším na Pivařku, to bude počteníčko ;)

To Glottis: ten prográmek jsem si vyrobil pro svoji osobní potřebu (to mi snad nikdo nemůže mít za zlé) a zakladatelovi tohoto vlákna jsem jej nabídl jako možnost. Netušil jsem, že to může vzbudit takové emoce.
Last edit: 06 Jan 2017 20:19 by doktor.zaba.

Moderators: novotny.petr

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

• Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More