- Thank you received: 1
Výpočtová poradna
- Prichoďko
- Junior Member
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- Kamunborec
- Junior Member
- Thank you received: 2
- grádyš
- Away
- Administrator
Kamunborec wrote: Ahoj Petře, malinko mi není jasné ve vypoctovych tabulkách sypani sladu třeba na 17l mladiny efekt. Varny cca 57%SG 1,045 Mě vyjde 3 .48 sladu. A při dosazeni do tabulky sypani hustota a barva už musím nasypat 4.6kg(Plzeňský 2.5,Mnichovsky1 1.8, carared 0.3)a pak když si tohle zadám do odpadu u chmelovaru tak mě hodnoty hustoty vylezou nahoru 1,055 a objem mladiny je 13.8l chtěl bych uvařit polotmavou dvanactku Plzeňského tipu spodne kvaseneho množství piva kolem 15 l +-chmel mám Žatecký a premiant kvasnice saflager w 34/70 je to moje první vaření ze surovin a na 15 l piva nemůžu najít žádný recept, kdyby jsi měl přímío osvědčený recept budu rád za každou pomoc
To bude asi tím, že Celková výtěžnost (používaná v jedné kalkulačce) není to samé, jako Efektivita varny (používaná v kalkulačce druhé).
Už se to tu myslím někde probíralo, ale nemám teď čas to hledat. V každém případě úvod do problematiky najdeš na blogu Diversity .
- Kamunborec
- Junior Member
- Thank you received: 2
- Michalll
- Junior Member
- Thank you received: 0
Ahoj, nebojte borci, ikdyž tu budu psát o cejchování, myslím, že to dost dobře souvisí tentokrát s výpočty. Zrovna se zabývám dokončením nové varny, kterou chci testovat na efektivitu a hrnec ocejchovat, abych mohl potom POČÍTAT nové recepty, přepočítávat atd
Narazil jsem na zajímavý článek v Pivařovi č.1, kde cejchování je, ale buďto na to zapomněli, nebo je druhá možnost, rozepíšu..
Tam cejchovali hrnec podle počtu litrů, logicky. 5L je 5L...20L je 20L atd. Ale nezapomněli oni na slad? Přeci když hrnec ocejchuju na 20L vody, a já tam naleju např. 10L vody vystírací a do ní dám 5kg sladu, tak ty ryska přeci nemůže ukazovat správnou hodnotu?
Jedině, že by 1kg sladu bylo 1l, čemuž se mi nechce moc věřit a nevím, zda-li na to mám spoléhat...?
- grádyš
- Away
- Administrator
Michalll wrote: Přeci když hrnec ocejchuju na 20L vody, a já tam naleju např. 10L vody vystírací a do ní dám 5kg sladu, tak ty ryska přeci nemůže ukazovat správnou hodnotu?
Prosím? Jakou správnou hodnotu by ta ryska měla ukazovat? Deset litrů celých pět kilo?
Pokud si ocejchuješ hrnec objemovými ryskami, bude ti ukazovat objem. Tečka. Ve tvém konkrétním případě ti ukáže, jaký objem zabere 5 kilo sladu zamíchaného do 10 litrů vody. Což může být hodnota pro někoho zajímavá, pro jiného překvapivá, ale momentálně si nedokážu vybavit jediný výpočet (když už se pohybujeme v tématu "Výpočtová poradna"), který by s touto hodnotou pracoval (jedině snad jako varování, aby jsi nepřekročil celkový objem nádoby).
Z jakého důvodu si potřebuješ cejchovat hrnec na různé kombinace množství vody a sladu?
- Michalll
- Junior Member
- Thank you received: 0
Já to chtěl na to, že když budu na konci chmelovaru, abych viděl, jestli je hodnota výsledného piva taková, jaká byla v receptu, abych na to mohl ještě případně zareagovat, ale neuvědomil jsem si, že na konci chmelovaru už nevařím se sladem Takže odměřím vodu na začátku a nakonci už zase bude v hrnci jen "kapalina"
User Profile
New Forum Posts
-
- Prodám deskový chladič mladiny...
- Ahoj, je chladič ještě k dispozici? Díky Martin Karvan
- In Ostatní / Inzerce
- Author karwi
- 08 Nov 2024 06:13
-
- Prodám válcový mlýnek
- Prodám dvouválcový mlýnek Brewferm Grain Gorilla jako...
- In Ostatní / Inzerce
- Author Pavel 666
- 04 Nov 2024 19:06
-
- Pěna
- na bazošu jsem viděl borce, co soda stream plní plynem ze...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 10 Oct 2024 13:55
-
- Pěna
- Ahoj, ou... ja som zil v tom, ze maju aj ciste CO2, a...
- Author misaaak69
- 10 Oct 2024 13:53
-
- Pěna
- Drink Gas ti moc nepomůže, protože jím pivo...
- Author grádyš
- 10 Oct 2024 13:31
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024