file vystieranie

  • Marian
  • Marian's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
03 Jul 2021 09:51 #1 by Marian
vystieranie was created by Marian
Ahoj parta. Moja otázka smeruje k rmutovaniu. Vyrátam si množstvo vystieracej vody napríklad 13 litrov na 3,3 kg sladu a množstvo požadovanej sladiny je 26 litrov. Po rmutovaní vysladzujem do dosiahnutia požadovaného množstva sladiny. Keď prijmem teoriu, že slad absorbuje cca 1 liter vody na 1 kg sladu, čo by sa stalo, resp. čo by som urobil zle, ak by som vystieral do, povedzme 20 litrov vody, ignoroval výpočet vyst. vody, a následne vysladoval do dosiahnutia tých 26 litrov? Možno kacírska otázka, je výpočet vystieracej vody vôbec potrebný? Čo tak ísť cestou " od oka " ?   Tak či tak, podstatné je pre mňa dosiahnutie objemu požadovanej sladiny a snaha nenechať v slade pri vysladzovaní žiadne cukry. Ďakujem vopred za rady. 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
07 Jul 2021 09:01 #2 by TWitko
Replied by TWitko on topic vystieranie
Tak vystírací voda se nějak vztahuje k množství sladu. Ten poměr může být různý a každý ho má nějak nastavený dle svých zkušeností, preferencí, používaného vybavení atd (dokonce jsem četl, že někdo to mění i podle typu piva co vaří .. tmavé = hustší mash). Tedy jde sice o výpočet, ale značně proměnlivý :-) A hlavně ten výpočet je tak jednoduchý (množství sladu vs vyhovující hustota vs nasakavost sladu) že to vlastně žádný pořádný výpočet není (takže tomu klidně říkej od "oka" :-) )

Dle mých mrzkých zkušeností (jsem začátečník) - dej málo vystírací vody a vznikne ti kaše se kterou se nebude dát pracovat. Dej té vystírací vody hodně a bude to moc řídký - klesne ti efektivita. Takže, imho, je třeba dobrat se nějakému množství/poměru, který ti bude fungovat tak jak si představuješ a ke tvé spokojenosti. A který pak budeš (asi) chtít napříště zopakovat, protože když to fungovalo tak proč to měnit?
Vyslazovací voda je už jen na "doplnění do cílového objemu (tak to tedy chápu i já).  Pochopitelně čím víc vody dáš na vystírání, tím míň bude potřeba té vyslazovací. Ale nějak nevidím žádnou výhodu v tom, že budu vyslazovat s menším objemem ... třeba jen s 5litry namísto 10l ??? Mnohem důležitější mi přijde mít správnou hustotu "mashe" a s tím spojenou efektivitu a komfort práce.

Jinak pro zajímavost - existuje přístup kde vystíráš do plného (cílového) objemu = tedy nekoná se žádné vyslazování. Vím jen že to existuje, nic víc (ani proč se to dělá, jaké to má výsledky atd..) .. jen jsem to prostě při pátrání na netu někde zahlédl a dál to nestudoval, bo mě to nezajímalo :-) Pokud by to ale zajímalo tebe, tak něco zde: byo.com/article/skip-the-sparge/  případně hledej něco ve smyslu "No sparge brew" .. 

No ještě mě k tomu přístupu "dávat vystírací vodu od oka" napadlo ... že to nebude moc použitelný v případě, kdy tu vodu chemicky upravuješ na nějaký cílový "vodní profil". Tam pochopitelně potřebuješ znát objem vody přesně .. a to jak vystírací tak i vyslazovací, protože do nich sypeš nějaké chemikálie a jejich množství je pochopitelně závislé na objemu té vody.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Marian
  • Marian's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Member
  • Junior Member
More
07 Jul 2021 15:59 #3 by Marian
Replied by Marian on topic vystieranie
Ďakujem, TWitko, za zaujímavé postrehy. Najbližšie skúsim urobiť pokus, keď, povedzme, chcem 20 litrov sladiny z 4 kg sladu, skúsim vystierať do 16 litrov vody vďaka teorii o absorcii 1 l vody na 1 kg sladu a vysladzovať do 20 litrov. Po chmelovare a zchladení odmeriam Plato a porovnám s požadovaným Plato. Ak to bude približne sedieť, tak efektivita a postup sú správne. Už teraz sa teším.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: novotny.petrJersey

User Profile

New Forum Posts

More Topics »

Next Events

No events

New Places

New Comments

  • Duboudyl said More
    Ahoj
    Prepač že som neodpisoval. Malo chodím sem. 5.1.2024
  • Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More
    Zdravim Suraku, vaříš stále? Saraf, Hrabice 6.1.2023
  • Elousek40 # said More
    Zdravím,ty vaše www.nefunguji,máte nějaké věci... 7.11.2022
  • Bystričan said More
    Ahoj chcel by som vyskúšať variť vlastné pivo. Som... 7.3.2022