question-circle Nádoba na slad

• johny
  • johny's Avatar Topic Author
  • Senior Member
  • Senior Member
More
26 Jan 2023 00:46 #1 by johny
Nádoba na slad was created by johny
Ahoj všem, chtěl bych poprosit o radu. Koupil jsem si do garáže nádoby na slad, aby se mi to neválelo v poloprázdných pytlích a mohl jsem to uklidit do regálu. Když mi ale nádoby dorazily (jde o tyto - www.hobbygrow.cz/plastova-nadoba-35l/), poměrně dost páchnou po nějaké gumě, či plastu, ze které jsou vyrobeny. Když jsem to kupoval, nenapadlo mě (byť jsem četl v popisku, že nemají atest na styk s potravinami), že budou takto páchnout. Obávám se ale, aby se při delším skladování ten pach nenatáhl do sladu. Rád bych znal vaše názory, jestli s tím jde něco dělat, jestli na to pomůže nějaká chemie, případně jestli by bylo řešení dovnitř dát třeba igelitový pytel a v něm to skladovat v těch nádobách a nebo jestli byste je raději nepoužili.

Díky za jakoukoliv radu.

Prozatím jsem zkusil alkoholovou dezinfekci, jestli to třeba neodstraní ten pach a ještě jsem uvažoval, použít na to kyslíkovou dezinfekci (Chemipro), byť si myslím, že to asi taky k ničemu nebude...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
26 Jan 2023 09:20 #2 by Jersey
Replied by Jersey on topic Nádoba na slad
Podle mě se toho nezbavíš, pokud skladujes slad v řádech kilogramů, zajdi si do cukrárny, pekárny apod za 15kč ti prodají velký kýbl i s víkem. Kdybys skladoval větší množství tak si kup třeba velký sud co se používá na kvas třeba slivovice 😊

• johny
  • Senior Member
  • Senior Member
More
26 Jan 2023 09:50 #3 by johny
Replied by johny on topic Nádoba na slad
Já šel primárně po rozměrech, které pro mě byly ideální, na netu jsem přesně našel nádoby na pálenky apod., které byly i levnější, ale tohle mě fakt nenapadlo :-)))))

More
27 Jan 2023 07:12 #4 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Nádoba na slad
LDPE je plast u kterého se uvádí že je vhodný pro styk s potravinama takže v tom by problém být neměl. Na nežádoucí zápach je vhodnější spíš ocet, než alkohol. Tím jsem kdysi dostal i zápach kuřáka z bazarového auta. Jestli ale kupuješ slady po celých pylech, tak tam je stejně ještě uvnitř igelitová vložka přes kterou by se do sladu nic dostat nemělo,když ho po otevření zase těsně zabalíš.

• johny
  • Senior Member
  • Senior Member
More
27 Jan 2023 12:40 - 27 Jan 2023 12:41 #5 by johny
Ahoj Zděňku, děkuju za odpověď. Zkoušel jsem vše, co jsem našel na youtube, tzn. citron, ocet, jedlou sodu atp. a pořád to smrdí jak bolavá noha, takže je asi využiju spíš na zahradě :-D. Každopádně Tebou navržený postup jsem taky zvažoval, ale nádoby jsem chtěl primárně proto, abych si do všech mohl dát nějakou lopatku a nemusel se hrabat s pytli:-). Jinak včera jsem sjel do hornbachu a koupil tam 40l kbelíky na míchání barvy a tam necítím pach vůbec žádný. Pro jistotu jsem je vymyl mýdlem, vodou a pak kyslíkovou desinfekcí a myslím, že budou ideální :-)
Last edit: 27 Jan 2023 12:41 by johny.

More
29 Jan 2023 18:43 #6 by Zdeněk Š
Replied by Zdeněk Š on topic Nádoba na slad
Já to tam taky koupil ale měli zrovna jen 30 litr. V nouzi když potrebuju vařit další várku v tom nechávám pivo i kvasit. Jinak dávám přednost nerez hrnci protože se do něj vejde i víc jak 45 litrů. Kdybych věděl že prodávají i čtyřicítky koupil bych ho.
Na skladování to nude určitě super. Mám to vyzkoušené i na zcezování a ani při těch 80°C se z toho žádné pachy neuvolňují.

• johny
  • Senior Member
  • Senior Member
More
29 Jan 2023 21:04 #7 by johny
Děkuju za info, tak to jsem rád. Já tam lehounce trochu něco cítil, ale několikrát jsem to vymyl citronem a potom použil chemipro a teď už je to ok, už mám uskladněno. Odhadem se tam vejde cca 15kg sladu, což je fajn. Jinak je to tento. Asi jsem tam musel vypadat jak exot, protože je mají "na čele" té uličky s barvami (v jedné z těch hlavních ulic, co jdou přes celý hornbach) a já to tam očuchával, jestli to nesmrdí :-D:-D:-D

www.hornbach.cz/p/plastovy-kbelik-na-bar...-bily-40-l/10475737/

Moderators: novotny.petrJersey

User Profile

Advertisement

New Forum Posts

More Topics »

New Places

New Comments

• Kiwi said More
    Tohle ja naprosto skvělě vysvětlené. Díky moc. 24.8.2023
  • Saraf said More
    Zdravim Suraku, vaříš stále? Saraf, Hrabice 6.1.2023
  • Elousek40 # said More