- Thank you received: 0
Pěstování chmelu
- KoJaKCZE
- New Member
Less
More
14 Sep 2017 12:13 - 14 Sep 2017 12:20 #21
by KoJaKCZE
Replied by KoJaKCZE on topic Pěstování chmelu
Zdravím pánové.
Letos jsem také prvním rokem sklidil svou jedinou babku ( ostatní se bohužel nechytly ) amerického Cascade. Včera jsem vařil a prvně sušené a vakuově balené šištice použil do whirpoolu.
A hned se ukázal problém, resp. nakonec se to projevilo jako přínos. Namočené šištice samo klesly časem ke dnu a během stáčení chmelovaru měly tendenci mi ucpávat výtokový ventil. Naštěstí to nebylo mnoho a časem jak se hromadily u ventilu uvnitř hrnce vytvořily proustnou hráz, která nepustila chmelové mláto ( své šištice jsem dával pouze do whirpoolu, jinak v chmelovaru byly kupované granule ) avšak samotné dílo ano, tedy takový předfiltr.
Napadlo mě, jak sušené šištice dále zpracovat - zjemnit. Má někdo zkušenost s mletím šištic? Napadl mě třeba mlýnek na mák nebo tak něco, nevím přemýšlím. Výslednou drť bych pak chtěl slisovat ručním lisem na poté zavakuovat.
Má někdo s podobným zpracováním nějakou zkušenost?? Díky.
Letos jsem také prvním rokem sklidil svou jedinou babku ( ostatní se bohužel nechytly ) amerického Cascade. Včera jsem vařil a prvně sušené a vakuově balené šištice použil do whirpoolu.
A hned se ukázal problém, resp. nakonec se to projevilo jako přínos. Namočené šištice samo klesly časem ke dnu a během stáčení chmelovaru měly tendenci mi ucpávat výtokový ventil. Naštěstí to nebylo mnoho a časem jak se hromadily u ventilu uvnitř hrnce vytvořily proustnou hráz, která nepustila chmelové mláto ( své šištice jsem dával pouze do whirpoolu, jinak v chmelovaru byly kupované granule ) avšak samotné dílo ano, tedy takový předfiltr.
Napadlo mě, jak sušené šištice dále zpracovat - zjemnit. Má někdo zkušenost s mletím šištic? Napadl mě třeba mlýnek na mák nebo tak něco, nevím přemýšlím. Výslednou drť bych pak chtěl slisovat ručním lisem na poté zavakuovat.
Má někdo s podobným zpracováním nějakou zkušenost?? Díky.
Last edit: 14 Sep 2017 12:20 by KoJaKCZE.
Please Log in or Create an account to join the conversation.
- funky
- Away
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 1
03 Oct 2017 15:11 #22
by funky
Replied by funky on topic Pěstování chmelu
Napada me sisky chmele zmrazit - pujdou pak lepe drtit na prach - a pomlel bych je v klasickem rucnim kuchynskem mlynku.
- Bodler
- New Member
Less
More
04 Oct 2017 08:27 #23
by Bodler
Replied by Bodler on topic Pěstování chmelu
Já nevim.Když už vypěstuješ chmel a máš krásný šišky ze kterejch se krásně vaří.Tak proč je drtit,mlít atd.Já vařim komplet pivo jen ze šišek bez granulí a nevidim důvod proč ho drtit.Pak ti bude jen dělat problémy při zcezování.
- Isgi
- Topic Author
- Junior Member
Less
More
- Thank you received: 7
20 Apr 2018 05:27 #24
by Isgi
Replied by Isgi on topic Pěstování chmelu
- KoJaKCZE
- New Member
Less
More
20 Apr 2018 07:00 #25
by KoJaKCZE
Replied by KoJaKCZE on topic Pěstování chmelu
Ahoj. Nejsem kovaný odborník, ale mletí dává smysl už jen z hlediska větší plochy - menších kusů - která je určitě lepší pro výluh. I proto pokud se vaří ze šišek doporučují dávat větší množství právě z důvodu menší výtěžnosti.
Osobně jsem si osvojil v podstatě stejnou techniku jako ty. Já svůj chmel ( Cascade ) používám v podstatě jen do whirpoolu a někdy dryhop. Do whirpoolu zásadně dávám celé šišky, protože při stáčení chmelovaru pak částečně ucpou výtokový ventil a dělají takový předfiltr a zbytkům drobného kalu z granulovaného chmele vniknout do mladiny. Já osobně VŽDY při stáčení používám ještě plastové sítko z Orionu. Má super hustotu a dokáže zachytit zbytky chmele, či mláta při vyslazování a ve spojení s coldcrashem a želatinou mám pak pivo čiré jako z obchodu. Pochopitelně nesmím hýbat kyvetou.
Osobně jsem si osvojil v podstatě stejnou techniku jako ty. Já svůj chmel ( Cascade ) používám v podstatě jen do whirpoolu a někdy dryhop. Do whirpoolu zásadně dávám celé šišky, protože při stáčení chmelovaru pak částečně ucpou výtokový ventil a dělají takový předfiltr a zbytkům drobného kalu z granulovaného chmele vniknout do mladiny. Já osobně VŽDY při stáčení používám ještě plastové sítko z Orionu. Má super hustotu a dokáže zachytit zbytky chmele, či mláta při vyslazování a ve spojení s coldcrashem a želatinou mám pak pivo čiré jako z obchodu. Pochopitelně nesmím hýbat kyvetou.
- piticko
- New Member
Less
More
26 Feb 2021 08:35 #26
by piticko
Replied by piticko on topic Pěstování chmelu
Zdravím, nemáte někdo volné sazenice teď na sezónu 2021?
- jhodek
- New Member
Less
More
23 Aug 2021 22:54 #27
by jhodek
Replied by jhodek on topic Pěstování chmelu
Ahoj, nemáte zkušenost, kde bych mohl sehnat sazenice Cascade?
Moderators: novotny.petr, Jersey
User Profile
New Forum Posts
-
- Prodám deskový chladič mladiny...
- Ahoj, je chladič ještě k dispozici? Díky Martin Karvan
- In Ostatní / Inzerce
- Author karwi
- 08 Nov 2024 06:13
-
- Prodám válcový mlýnek
- Prodám dvouválcový mlýnek Brewferm Grain Gorilla jako...
- In Ostatní / Inzerce
- Author Pavel 666
- 04 Nov 2024 19:06
-
- Pěna
- na bazošu jsem viděl borce, co soda stream plní plynem ze...
- In Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Author fala
- 10 Oct 2024 13:55
-
- Pěna
- Ahoj, ou... ja som zil v tom, ze maju aj ciste CO2, a...
- Author misaaak69
- 10 Oct 2024 13:53
-
- Pěna
- Drink Gas ti moc nepomůže, protože jím pivo...
- Author grádyš
- 10 Oct 2024 13:31
New Places
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskoon 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českoon 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskoon 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českoon 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českoon 29.07.2024