Zrychlení kvasného procesu u ležáků...
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
[hr]
Jak tak sleduji k uzoufání pomalou práci kvasnic Mangrove Jack's Bavarian Lager M76 (za šest dnů z 1.052 na 1.045), začínám se poohlížet po možných způsobech urychlení kvašení ležáku.
Nejasně jsem si pamatoval, že jsem o něčem takovém již někde četl a po chvíli hledání jsem to našel (sice ne původní článek, ale v zásadě práci na stejné téma).
Ve stručnosti jde o to, že estery vznikají hlavně v počátečních fázích kvašení, takže zvyšování teploty ke konci kvašení se již na chuti (teoreticky) neprojeví. Teplota se postupně zvyšuje v polovině kvašení, ve třech čtvrtinách a nakonec na poslední desetinu kvašení.
Jelikož moje počáteční hustota činila 1.052 a předpokládaná konečná bude 1.012, musím prokvasit 40 bodů. Polovina ze 40 je 20, takže půlka kvasného procesu nastane zhruba při hustotě 1.032 (1.052-20), tři čtvrtiny při hustotě 1.022 (1.052-30) a poslední desetina (a tudíž závěrečné navýšení teploty) nastane při hustotě 1.016 (1.052 - 36).
8°C | 0% - 50% | 1.052 - 1.032
10°C | 50% - 75% | 1.032 - 1.022
13°C | 75% - 90% | 1.022 - 1.016
16°C | 90% - 100% | 1.016 - 1.012
Zkoušel jste to někdy někdo? Nebo je lepší nechat kvasnice pracovat při 8°C po celou dobu s tím, že to bude trvat odhadem 4 týdny?
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- glottis
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 7
- Náměstek
- Člen Junior
- Obdržená poděkování 6
tak jak píše Glottis, myslím, že teď se ti kvašení rozjede. Byť byl teda extra pomalý nástup.
Mimochodem, jaké si použil dávkování kvasinek? dle výrobce, nebo milionů miliard?
Úskalí kvasinek spodních je, že zhruba od 9°C a níže by se mělo dávkování zdvojit. Při 6°C bych dával klidně i 2,5x než doporučuje výrobce. Aby si věděl, že zdvojení si nevycucávám z prstu, zdroj napříkald zde: www.svoboda-frankova.cz/dalsi-produkty/s...-189-spodni-kvaseni/
Chci tím říct, že na teplotu (8 - 12) středovou 10°C si třeba z kvasinkama akorát. Ale při osmi už jde v podstatě o underpitching. V Nynější situaci bych teplotu zvedl kolem těch 10°C a uvidíš... Jaká je esterovost těhle kvasinek nevím, mám vyzkoušeny jen svrchní.
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
Doufám, že malým množstvím kvasinek to nebude...
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- glottis
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 7
ten tilt je paradni hracka ... to sis to sakra musel koupit a davat grafy na web? uz to vidim jak po nejake pivni degustaci se vratim domu a v bezvedomi si to objednam
mimochodem zda se mi tam vzdycky skok nahoru, pri zvednuti teploty. Pocita to nejakou kompenzaci hustoty podle teploty? Je to vlastne klasicky cukromer tak je potreba s teplotou pocitat.
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
glottis napsal: mimochodem zda se mi tam vzdycky skok nahoru, pri zvednuti teploty. Pocita to nejakou kompenzaci hustoty podle teploty? Je to vlastne klasicky cukromer tak je potreba s teplotou pocitat.
Všechny(?) důležité věci ohledně Tilt jsou v sekci FAQ na stránkách produktu
- glottis
- Člen Senior
- Obdržená poděkování 7
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
- Záhorský Soběvar
- Nový člen
- Obdržená poděkování 2
Průběh kvašení 0. a 1. generace M76 u mých várek - viz přílohy.
- sanc0
- Nový člen
- Obdržená poděkování 1
brulosophy.com/methods/lager-method/
a experiment s porovnanim klasickej a rychlej metody:
brulosophy.com/2016/09/19/lager-methods-...exbeeriment-results/
Ja momentalne kvasim svoj prvy leziak (doteraz len vrchne kvasene piva), kvasnice som pouzil Mangrove Jacks M84 Bohemian Lager Yeast a skusim to touto zrychlenou metodou. O vysledkoch poreferujem.
- riso77
- Nový člen
- Obdržená poděkování 0
Priklad: Saflager W34/40 (rozsah od 9°C - 22°)
Mladinu 12 °P schladim na 7°C, termostat okolia dam na 10°C, cakam cca do 4,5 - 5 °P (tu mozno stocit a zahradit), DR a nasledne chladenie (alebo tu mozno stocit + dofuknut CO2) a lezanie
Pri zakvasani na 11-12 °C sa s tymito kvasinkami tvoria estery, ktore sa lezanim upracu, ale trva to dlhsie.
Pri zakvasani pri 7 °C sa sice estery vytvoria ale uz po prvom tyzdni lezania su prec.
- sanc0
- Nový člen
- Obdržená poděkování 1
Dalsiu varku uz urobim klasicky na studeno, uz budem mat dostatok recyklovanych tekutych kvasnic z tejto varky. Spravim aj rovnaku recepturu aby som to vedel porovnat.
- T0mica
- Nový člen
- Obdržená poděkování 2
- grádyš
- Autor tématu
- Administrátor
T0mica napsal: Zdravím, zrovna kvasím svůj první ležák, tak jaká máte po roce zkušenosti s těmi různými přístupy? Nevím jestli zůstat na 10°C nebo jestli po prokvašení začít teplotu zvyšovat...Díky moc za rady.
No nevím. Ležáky se mi z nějakého důvodu nedaří (nechci to ale svalovat na zvyšování teploty během kvašení), takže poslední várku jsem teď nechal po celou dobu při 10°C. Výsledek zatím nevím, pivo je čerstvě v ležáckém mrazáku
- JImram
- Prémiový člen
- Obdržená poděkování 45
Osobně držím celou dobu hlavního kvašení 10°C. Dřív jsem pak rovnou přešel na ležení, poslední várky zkouším zařadit kvůli diacetylu zvýšení teploty před ležením (diacetyl rest). Takže stočím se zbytkovým cukrem do kegu, zvýším teplotu na 18°C, nechám 3 dny a pak teprve na ležení. Zatím mám dobré výsledky, už po 4 týdnech ležení (12°EPM) mi pivo přijde hotové. Dřív (bez pauzy) jsem dvanáctku obvykle uznal až po 6-8 týdnech. Ale zatím mám málo várek na nějakou generalizaci, může to být i tím, že jsem lepší v jiných částech procesu Tady ale vidím mnohem podstatnější časovou úsporu než pár dnů primárního kvašení
- novotny.petr
- Moderátor
- Obdržená poděkování 54
Já s tím mám ty nejlepší zkušenosti. V podstatěš necham kvasit v primáru a jak vidím, že kvašení začíná polevovat tak postupně cca 1°C/den zvednu až na diacetylovou prodlevu, kde tomu dám pár dní. Po nasycení se to v podstatě dá pít ihned, i když do top formy se mi to dostává za cca 4-6 týdnů. Pak jsem s tím spokojen a začnu upíjet. Vtipný je, že ženě naopak chutná víc kvasnicový a čerstvější, takže jí to v podstatě nejvíc chutná od stočení až do těch 4-6 týdnů
- JImram
- Prémiový člen
- Obdržená poděkování 45
- T0mica
- Nový člen
- Obdržená poděkování 2
Jinak teda hodně velký nezvyk oproti ejlům, mám tam WLP800 a za týden to spadlo z 12,6°P na cca 9ˇP.
Uživatelský profil
Nové příspěvky
-
- Pěna
- Nebo jinak, jak děláte do piva pěnu, když to chcete mít...
- v Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Autor fala
- 02. říj 2024 09:38
-
- Pěna
- Zdravím, mám takový problém, když po kvašení...
- v Vaření ze surovin / Postupy a technologie
- Autor fala
- 30. zář 2024 15:48
-
- Nerez a plynový ohřev
- Ahoj, 2mm to uz je skoro pancir, tam bych se krouceni nebal....
- v Vybavení / Pivovary (ne)vlastní výroby
- Autor zagnerj
- 30. zář 2024 09:28
-
- Nerez a plynový ohřev
- Ahoj, chtěl bych si udělat pár hrnců na vaření piva,...
- v Vybavení / Pivovary (ne)vlastní výroby
- Autor Jad.3
- 23. zář 2024 12:49
-
- Nastavenie vycapu - kegerator
- Máš to přesycené jak prase, pokud Ti tam jde pěna, tak...
- v Domácí vaření piva / Začátečníci
- Autor Jersey
- 22. zář 2024 16:30
Nová místa
-
CraftCask HOMEBREW
13 Rohozná, 976 56 Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj, Slovenskodne 11.09.2024 -
Pavouk - domácí pivovar
, 542 11 Chvaleč, Královéhradecký kraj, Českodne 11.09.2024 -
Cupkajnapivo.sk
Podhrádok, 976 63 , Banskobystrický kraj, Slovenskodne 24.08.2024 -
Van Dall Beer
Na Kopečku, 742 85 , Moravskoslezský kraj, Českodne 20.08.2024 -
Pivovar Ladislav
, 391 56 , Jihočeský kraj, Českodne 29.07.2024